Showing posts with label GEOGRAPHY. Show all posts
Showing posts with label GEOGRAPHY. Show all posts

Thursday, July 11, 2013

Biodiversity Hotspots in India

A biodiversity hotspot is a biogeographic region with a significant reservoir of biodiversity that is under threat from humans. To qualify as a biodiversity hotspot on Myers 2000 edition of the hotspot-map, a region must meet two strict criteria:
1. It must contain at least 0.5% or 1,500 species of vascular plants as endemics, and
2. It has to have lost at least 70% of its primary vegetation.

Three regions that satisfy these criteria in India are described below:a) The Western Ghats and Sri Lanka
The Western Ghats are a chain of hills that run along the western edge of peninsular India. Their proximity to the ocean and through orographic effect, they receive high rainfall. These regions have moist deciduous forest and rain forest. The region shows high species diversity as well as high levels of endemism. Nearly 77% of the amphibians and 62% of the reptile species found here are found nowhere else.

The area is extraordinarily rich in biodiversity. Although the total area is less than 6 percent of the land area of India, the Western Ghats contains more than 30 percent of all plant, fish, bird, and mammal species found in India. Like other hotspots, the Western Ghats has a high proportion of endemic species. The region also has a spectacular assemblage of large mammals and is home to several nationally significant wildlife sanctuaries, tiger reserves, and national parks. The Western Ghats contains numerous medicinal plants and important genetic resources such as the wild relatives of grains (rice, barley, Eleucine coracana), fruits (mango, garcinias,banana, jackfruit), and spices (black pepper,cinnamon, cardamom, and nutmeg).

In addition to rich biodiversity, the Western Ghats is home to diverse social, religious, and linguistic groups. The high cultural diversity of rituals, customs, and lifestyles has led to the establishment of several religious institutions that strongly influence public opinion and the political decision-making process.

Conservation challenges lie in engaging these heterogeneous social groups and involving them in community efforts aimed at biodiversity conservation and consolidation of fragmented habitats in the hotspot.

b) The Eastern Himalayas

The Northeast India, (22-30 degree N and 89-97 degree E) spread over 2,62,379 sq.km., represents the transition zone between the Indian, Indo-Malayan and Indo-Chinese bio-geographic regions and a meeting place of the Himalayan Mountains and Peninsular India. The region is made up of eight states: Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura and is endowed with a wide range of physiography and eco-climatic conditions.

The Eastern Himalayas region, with diverse climatic conditions and complex topography, has different types of forest and vegetation. Broadly, vegetation types in the EH can be categorised into a) tropical, b) sub-tropical, c) warm temperate, d) cool temperate, e) sub-alpine and f) alpine types.

It has nearly 163 globally threatened species including the One-horned Rhinoceros (Rhinoceros unicornis), the Wild Asian Water buffalo (Bubalus bubalis (Arnee)) and in all 45 mammals, 50 birds, 17 reptiles, 12 amphibians, 3 invertebrate and 36 plant species  The Relict Dragonfly (Epiophlebia laidlawi) is an endangered species found here with the only other species in the genus being found in Japan. The region is also home to the Himalayan Newt (Tylototriton verrucosus), the only salamander species found within Indian limits. There are an estimated 10,000 species of plants in the Himalayas, of which one-third are endemic and found nowhere else in the world.



c) Indo-Burma
The Indo-Burma region encompasses several countries. It is spread out from Eastern Bangladesh to Malaysia and includes North-Eastern India south of Brahmaputra river, Myanmar, the southern part of China's Yunnan province, Lao People’s Democratic Republic, Cambodia, Vietnam and Thailand. The Indo-Burma region is spread over 2 million sq. km of tropical Asia.

Much of Indo-Burma is characterized by distinct seasonal weather patterns. During the northern winter months, dry, cool winds blow from the stable continental Asian high-pressure system, resulting in a dry period under clear skies across much of the south, center, and west of the hotspot (the dry, northeast monsoon). As the continental system weakens in spring, the wind direction reverses and air masses forming the southwest monsoon pick up moisture from the seas to the southwest and bring abundant rains as they rise over the hills and mountains.  A wide diversity of ecosystems is represented in this hotspot, including mixed wet evergreen, dry evergreen, deciduous, and montane forests. There are also patches of shrub lands and woodlands on karst limestone outcrops and, in some coastal areas, scattered heath forests. In addition, a wide variety of distinctive, localized vegetation formations occur in Indo-Burma, including lowland floodplain swamps, mangroves, and seasonally inundated grasslands.

Wednesday, August 22, 2012

Thorium Reserve in the Country

Exploration activities carried out by Atomic Minerals Directorate for Exploration and Research (AMD), a constituent unit of the Department of Atomic Energy (DAE), has resulted in establishing 3.74 million tones of Monazite in Andhra Pradesh which contains about 3,36,600 tonnes of thorium oxide equivalent to 2,96,000 tonnes of thorium metal. 
These reserves are explored and established. 
Indian three stage nuclear power programme is aimed at long term energy independence including use of thorium resources in the third stage. In order to realize this goal, presently, the first stage of programme is accomplished through the nuclear reactors based on natural uranium fuel. The second stage envisages setting up of Fast Breeder Reactors. A Prototype Fast Breeder Reactor is planned at Kalpakkam. The utilization of thorium would be technically possible only in the third stage. Since the country is still in the first stage of the nuclear power programme, the requirement of Thorium by 2020 is quite modest.

Location of Nuclear Reactors in India

In India, nuclear power reactors are set up and operated on twin unit concept with dedicated safety and process systems, operating personnel and the management for operating these units. Each reactor has independent safety and process systems. At the same site, additional twin units module with independent safety and security of operating island are considered to reduce requirement of land for exclusion zone. This also helps in meeting the objective of minimizing the displacement of population.

The nuclear reactors planned to be set up at Jaitapur are the Evolutionary Pressurized Water Reactors (EPRs). The EPR design has been based on the proven design, safety principles and manufacturing technologies employed in “N4” reactors in France and “KONVOI” reactors in operation in Germany. N4 & KONVOI reactors are under successful and safe operation for the last many years. The EPRs planned at Jaitapur incorporate the operational feedback from “N4” & “KONVOI” reactors. Currently, EPRs are under construction in Finland, France and China which may become operational in the next 2 to 4 years. The operational experience from these reactors will also be available before the commissioning of Jaitapur nuclear power project. As regards the cost, the discussions on the techno-commercial offer of AREVA. France are focused on arriving at mutually acceptable capital cost and tariff levels.

Following the Inter-Governmental Agreement between India & France in 2008, Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL) and AREVA, France signed a Memorandum of Understanding (MoU) to set up Nuclear Power Reactors at Jaitapur on February 4, 2009. A General Framework Agreement (GFA) and Early Works Agreement (EWA) were signed between NPCIL and AREVA on December 6, 2010. The GFA covers installation of the initial set of 2x1650 MW EPR including scope of work, division of responsibility, design, materials, technology, services and life time fuel supplies. The EWA relates to preliminary works related to design, engineering and regulatory aspects.

Friday, August 10, 2012

Interlinking of Rivers

The Ministry of Water Resources (MoWR) (erstwhile Ministry of Irrigation) had formulated a National Perspective Plan (NPP) for Water Resources Development as early as 1980 envisaging inter-basin transfer of water from surplus basins to deficit basins/areas which comprises  two components, namely, Himalayan Rivers Development Component and Peninsular Rivers Development Component. The National Water Development Agency (NWDA) was set up under the Ministry of Irrigation in 1982 for carrying out various technical studies to establish the feasibility of the proposals of NPP and to give concrete shape to it. NWDA has already identified 14 links under Himalayan Component and 16 links under Peninsular Rivers Component.  Out of these, Feasibility Reports of 14 links under Peninsular Component and 2 links under Himalayan Component (Indian portion) has been prepared. The  present status of links identified for preparation of Feasibility Reports is given below:-
Peninsular  Rivers Development Component

1.         Mahanadi (Manibhadra) - Godavari (Dowlaiswaram) link    - FR completed
2.         Godavari (Polavaram) - Krishna (Vijayawada) link *       -FR completed     (Taken         by  the  state as per   their own proposal)
3.         Godavari (Inchampalli) - Krishna ( Pulichintala)link                 - FR completed
4.         Godavari (Inchampalli ) - Krishna (Nagarjunasagar) link         - FR completed
5.         Krishna (Nagarjunasagar) - Pennar (Somasila ) link                - FR completed
6.         Krishna (Srisailam) - Pennar  link                                                            - FR completed
7.         Krishna (Almatti) - Pennar link                                                      - FR completed
8.         Pennar (Somasila) - Cauvery (Grand Anicut) link                     - FR completed
9.         Cauvery (Kattalai) – VaigaiGundar link                                   - FR completed
10.       ParbatiKalisindhChambal link*                                            - FR completed
11.       DamangangaPinjal  link*                                               - FR com­pleted & DPR started
12.       Par – TapiNarmada link*                                             - FR completed & DPR started
13.       Ken – Betwa link*                                                                                     - DPR (Phase-I) Completed                                                                                                            
14.       PambaAchankovilVaippar link                                             - FR completed.
15.       Netravati - Hemavati Link                                                               - PFR completed
16.       Bedti - Varda link                                                                             - FR work taken up

Himalayan  Rivers Development Component
1.        Kosi-Mechi link                                                                    - Entirely lies in Nepal
2.        Kosi-Ghaghra link                                                               - S&I works taken up
3.        Gandak-Ganga link                                                             - S&I works completed
4.        Ghaghra-Yamuna link                                                        - FR completed (for
                                                                                                              Indian portion)
5.        Sarda-Yamuna link                                                             - FR completed (for
                                                                                                              Indian portion)
6.        Yamuna-Rajasthan link                                                     - S&I works completed
7.        Rajasthan-Sabarmati link                                                   - S&I works completed
8.        Chunar(at Ganga)-Sone Barrage link                             - S&I works completed
 9.        Sone Dam - Southern Tributaries of Ganga link                       - S&I works taken up
10.      Manas-Sankosh-Tista-Ganga (M-S-T-G) link                 - S&I works taken up
11.      Jogighopa(at Brahmaputra)-Tista-Ganga at Farakka
         (Alternate to M-S-T-G) link                                                    - S&I works taken up
12.            Ganga (Farakka)-Sunderbans link                                   - S&I works completed
13.            Ganga-Damodar-Subernarekha link                               - S&I works completed
14.      Subernarekha-Mahanadi link                                           - S&I works completed
   
*    Priority links
PFR- Pre-Feasibility Report; FR- Feasibility Report; DPR- Detailed Project Report
S&I - Survey & Investigation in Indian portion

The Implementation of Inter Linking   of   Rivers   (ILR)  involves various steps such as  preparation  of   FRs   of  links, negotiation and consensus among concerned States, agreement with neighbouring countries if link involve area lying in other countries, preparation of DPRs of the projects and structures identified for the link, clearance from appraisal agencies which include clearance by Ministry of Environment & Forests (MoEF), clearance by Ministry of Tribal Affairs (MoTA), techno-economic clearance by Technical Advisory Committee of MoWR, investment clearance by Planning Commission and funding of the project

The  initial cost of the Inter Linking projects as per PFR/FR was 5.60 Lakh crore at 2002 Price Level.
      Costs of individual project have not yet been finalized. The present cost including the cost of land required to be acquired for the project can be estimated only after the completion of DPR of the projects.
   The State Government of Bihar  has submitted six Intra state link proposals
1.         KosiMechi [entirely lie in India] 2.         BarhNawada   3.  KohraChandravat (now Kohra-Lalbegi)  4.    Burhi Gandak – None – BayaGanga  5.         Burhi GandakBagmati [Belwadhar] 6.            KosiGanga
         The PFRs of all six links have been completed and sent to State Government of Bihar. On the request of Bihar Government the preparation of DPR of two links i.e. 1. Kosi – Mechi, 2. Burhi Gandak – None – Baya – Ganga is under preparation.
          As desired by Govt. of Bihar, NWDA has completed the Preliminary Project Report (PPR) of Burhi Gandak-None-BayaGanga link and sent the same to Govt. of Bihar and CWC on 31.05.2012.
         Preparation of Preliminary Project Report (PPR) of KosiMechi link is under progress.
         Further 3 additional proposals ,viz. i) Development of Bagmati Irrigation & Drainage Project – Phase-II (Barrage near Kataunjha in Muzaffarpur District) and Adhwara Multipurpose Project with Kosi-Adhwara-Bagmati link, ii) Transfer of Ganga water to South Bihar through Pump Canal Scheme at Buxer & iii) Development of Badua-Chandan Basin, from Bihar have also been received. These are being examined for their suitability for further studies.
         The State Government of  Rajasthan has submitted two Intra state link proposals i.e. 1. MahiLuni link 2. WakalSabarmatiSei – West BanasKameri link.
         PFR of Intra-State link of Rajasthan viz. WakalSabarmatiSei – West BanasKameri link have been prepared and sent to Govt. of Rajasthan. The PFR of Mahi-Luni is in progress.        
            The report on interlinking of rivers was submitted by National Council of Applied Economic Research (NCAER) in April, 2008.  The conclusions/recommendations given by NCAER in its report mention various benefits of Interlinking of river programme such as additional benefits of Irrigation & Power, increase in growth rate of agriculture, growth of direct & indirect employment, improvement in the quality of life of people in rural areas and mitigation of floods & drought. The recommendations also include certain action points like setting up National Commission for Basin Management, improving cost recovery from irrigation projects & formation of Water Users Association. At present, no interlinking project under National Perspective Plan is under implementation.  Therefore, the stage has not come for taking decision on the action points suggested in the report.

Wednesday, April 18, 2012

Important Lines and Boundaries

Durand Line is the line demarcating the boundaries of India and Afghanistan. It was drawn up in 1896 by Sir Mortimer Durand.
Hindenburg Line is the boundary dividing Germany and Poland. The Germans retreated to this line in 1917 during World War I.
Mason-dixon Line is a line of demarcation between four states in the United States.
Marginal Line was the 320 km line of fortification built by France along its border with Germany before World War II, to protect its boundary from German attack.
Mannerheim Line is the line of fortification on the Russia-Finland border. Drawn up by General Mannerheim.
Macmahon Line was drawn up by Sir. Henry MacMahon, demarcating the frontier of India and China. China did not recognize the MacMahon line and crossed it in 1962.
Medicine Line is the border between Canada and the United States.
Order-neisse Line is the border between Poland and Germany, running along the Order and Beisse rivers, adopted at the poland Conference (August 1945) after World War II.
Radcliffe Line was drawn up by Sir Cyril Radcliffe, demarcating the boundary between India and Pakistan.
Siegfried Line is the line of fortification drawn up by Germany on its border with France.
17th Parallel defined the boundary between North Vietnam and South Vietnam before the two were united.
24th Parallel is the line which Pakistan claims for demarcation between India and Pakistan. This, however, is not recognized by India.
26th Parallel south is a circle of latitude which croses through Africa, Australia and South America.
30TH PARALLEL north is a line of latitude that stands one-third of the way between the equator and the North Pole.
33rd Parallel north is a circle of latitude which cuts through the southeren United States, parts of North Africa, parts of the Middle East, and China.
35th Parallel north forms the boundary between the State of North Carolina and the State of Georgia and the boundary between the State of Tennessee arid the State of Georgia the State of Alabama, and the State of Mississippi.
36030’ Parallel north forms the boundary between the Tennessee and Commonwealth of Kentucky between the Tennessee River and the Mississippi River, the boundary between Missiouri and Arkansas west of the White River, and the northernmost boundary between the Texas and the Oklahoma.
37th Parallel north formed the southern boundary of the historic and extralegal Territory of Jefferson.
38th Parallel is the parallel of latitude which separates North Korea and South Korea.
39th Parallel north is an imaginary circle of latitude that is 39 degrees north of the Earth’s equatorial plane.
40th Parallel north formed the original northern boundary of the British Colony of Maryland.
41th Parallel north forms the northern boundary of the State of Colorado with Nebraska and Wyoming and the southern boundary of the State of Wyoming with Colorado and Utah.
42nd Parallel north forms most of the New York - Pennsylania Border.
43rd Parallel north forms most of the boundary between the State of Nebraska and the State of South Dakota and also formed the northern border of the historic and extralegal Territory of Jefferson.
The Parallel 440 north is an imaginary circle of latitude that is 44 degrees north of the Earth’s equatorial plane.
45th Parallel north is often called the halfway point between the Equator and the North Pole. The 45th parallel makes up most of the boundary between Montana and Wyoming. 45th parallel of south latitude is the east-west line that marks the theoretical halfway point between the equator and the South Pole.
49th Parallel is the boundary between USA and Canada.

Saturday, March 24, 2012

RAS/RTS (Pre.) Examination, 2007

Geography

(Exam Held on 23-12-2007)
1. ‘Kayals’ are found in—
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Rajasthan
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)

2. Which one of the following rivers originates from Amarkantak ?
(A) Mahanadi
(B) Narmada
(C) Son
(D) Godavari
Ans : (B)
3. Which one of the following ports is the leading exporter of iron ore ?
(A) Marmagaon
(B) Paradwip
(C) Vishakhapatnam
(D) Kochi
Ans : (C)
4. Which one of the following types of forests occupies the highest percentage in India ?
(A) Tropical deciduous
(B) Savanna and desert vegetation
(C) Equatorial evergreen
(D) Conifers and pines
Ans : (A)
5. Which one of the following is the highest peak of India ?
(A) Nanda Devi
(B) Kanchanjunga
(C) Makalu
(D) Everest
Ans : (A)
6. Noonmati Oil Refinery of India is located in—
(A) Bihar
(B) Maharashtra
(C) Assam
(D) Kerala
Ans : (C)
7. Isohyets are—
(A) Lines on a map showing equal rainfall
(B) Lines on a map having same mean temperature
(C) Lines on a map having same barometric pressure
(D) Lines on a map showing equal height from mean sea level
Ans : (A)
8. Which one of the following is not a suitable method for showing urban population ?
(A) Circle
(B) Shade
(C) Sphere
(D) Divided circle
Ans : (D)
9. Arrange the following States in respect of coal reserves and select the correct answer from the code given below—
1. Jharkhand
2. Madhya Pradesh
3. Orissa
4. West Bengal
Codes :
(A) 1 4 2 3
(B) 1 3 4 2
(C) 4 3 2 1
(D) 4 3 1 2
Ans : (B)
10. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below—
Assertion (A) : The Bhanger land belongs to the Pleistocene period.
Reason (R) : The Karewas of Kashmir are the Pleistocene deposits.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (B)
11. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below—
Assertion (A) : The concept of differential heating about the origin of Indian Monsoon was given by Helley.
Reason (R) : The concept of differential heating explains the origin of Indian monsoon.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)
12. Namdhapa Tiger Reserve is in the State of—
(A) Arunachal Pradesh
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Bihar
Ans : (A)
13. Pensi La connects—
(A) Srinagar with Leh
(B) Sikkim with Tibet
(C) Himachal Pradesh with Kargil
(D) Himachal Pradesh with Tibet
Ans : (A)
14. Agricultural Location Theory was developed by—
(A) Von Thunen, J.H.
(B) Stamp, D.
(C) Thompson, W.S.
(D) Weber, A.
Ans : (A)
15. The term ‘Conurbation’ was coined by—
(A) Harvey, D.
(B) Patrick Geddes
(C) Dickinson, R. E.
(D) Ullman
Ans : (B)
16. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Mega City — P. Geddes
(B) Primate City — C. O. Sauer
(C) C. B. D. — C. C. Colby
(D) Rank Size Rule — G. K. Zipf
Ans : (D)
17. The Theory of Industrial Location was propounded by—
(A) Alfred Weber
(B) C. C. Colby
(C) Rostov, W. W.
(D) Christaller, W.
Ans : (A)
18. Which one of the following States is the leading producer of bauxite ?
(A) Jharkhand
(B) Orissa
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
Ans : (B)
19. Which one of the following States is the leading producer of Gypsum ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)
20. In which of the following States the highest percentage of Wallastonite is mined ?
(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Bihar
Ans : (A)
21. The first scientific attempt for the demarcation of agricultural regions of the world was made by—
(A) Stamp, D.
(B) Whittlesey, D.
(C) Hartshorne
(D) Johnston, R. J.
Ans : (B)
22. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Kaiga — Tamil Nadu
(B) Kalpakkam —Andhra Pradesh
(C) Rawatbhata —Rajasthan
(D) Kundankulam —Kerala
Ans : (C)
23. Singhbhum Iron Ore Fields lie in the State of—
(A) Orissa
(B) Jharkhand
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans : (B)
24. Which one of the following areas has the largest petroleum deposits in India ?
(A) Mumbai-High
(B) Godavari Basin
(C) Gujarat Coast
(D) Brahmaputra Valley
Ans : (A)
25. In which of the following States uranium is not found ?
(A) Meghalaya
(B) Himachal Pradesh
(C) Assam
(D) Uttarakhand (Uttaranchal)
Ans : (D)
26. Which of the following districts in Rajasthan fall under Bwhw climatic region ?
(A) Jaisalmer, Bikaner, Ganganagar
(B) Dungarpur, Banswara, Jhalawar
(C) Dholpur, Karauli, Bharatpur
(D) Jaipur, Ajmer, Bhilwara
Ans : (A)
27. Which one of the following is not suitable for the generation of geo-thermal energy in India ?
(A) East coast of Tamil Nadu
(B) Puga Valley of Ladakh
(C) Manikaran Area (Himachal Pradesh)
(D) West coast of Maharashtra
Ans : (A)
28. Ideal conditions for generation of solar energy is found in—
(A) Tamil Nadu
(B) Rajasthan
(C) Uttarakhand
(D) Madhya Pradesh
Ans : (B)
29. Which one of the following lakes is of potable (sweet) water ?
(A) Sambhar Lake
(B) Dhebar Lake
(C) Phalodi
(D) Didwana
Ans : (B)
30. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Alwar —Sabi, Ruparel
(B) Udaipur —Banas, Berach
(C) Karauli —Jagar, Gambhir
(D) Dungarpur —Banganga, Morel
Ans : (D)
31. Lohagarh Fort is located at—
(A) Jaipur
(B) Alwar
(C) Bharatpur
(D) Dholpur
Ans : (C)
32. Which one of the following districts has the highest percentage of literacy (2001) ?
(A) Jaipur
(B) Kota
(C) Udaipur
(D) Sikar
Ans : (B)
33. Jayal Gravel Ridge is found in the district of—
(A) Barmer District
(B) Nagaur District
(C) Jalore District
(D) Churu District
Ans : (B)
34. Bankapatti area is found in the district of—
(A) Jodhpur
(B) Ajmer
(C) Nagaur
(D) Jhunjhunu
Ans : (C)
35. The source of the Chambal river is—
(A) Kumbhalgarh Plateau
(B) Mt. Abu
(C) Alwar Hills
(D) Janapau Hills
Ans : (D)
36. Which one of the following districts has highest percentage of forest area ?
(A) Karauli
(B) Udaipur
(C) Sirohi
(D) Banswara
Ans : (A)
37. Which one of the following countries supported Greening Aravalli Project in Rajasthan ?
(A) Germany
(B) Norway
(C) Japan
(D) England
Ans : (C)
38. Desert Development Programme in Rajasthan was started in—
(A) 1974-75
(B) 1982-83
(C) 1977-78
(D) 1986-87
Ans : (C)
39. ‘Lathi Series’ belongs to—
(A) Triassic Period
(B) Permian Period
(C) Silurian Period
(D) Ordovician Period
Ans : (A)
40. ‘Khoh Dariba’ region is associated with the mining of—
(A) Lead and Zinc
(B) Copper
(C) Manganese
(D) Silver
Ans : (B)
41. Which one of the following rivers drains into Sambhar Lake ?
(A) Kantli
(B) Bandi
(C) Mendha
(D) Mashi
Ans : (C)
42. Rajasthan is the leading producer in the country in—
(A) Gram
(B) Mustard
(C) Cotton
(D) Wheat
Ans : (B)
43. Which one of the following districts are not included in Drought Prone Area Programme ?
(A) Kota—Baran
(B) Dungarpur—Banswara
(C) Tonk—Sawai Madhopur
(D) Alwar—Bharatpur
Ans : (D)
44. Which one of the districts has the largest deposits of Tungesten ?
(A) Ajmer
(B) Nagaur
(C) Sirohi
(D) Jaipur
Ans : (B)
45. Which one of the following districts is the leading producer of Maize ?
(A) Chittorgarh
(B) Bhilwara
(C) Raj Samand
(D) Udaipur
Ans : (D)
46. Which one of the following trees is known as ‘Kalp Taru’ of Rajasthan’ ?
(A) Sagawan
(B) Mango
(C) Neem
(D) Khejari
Ans : (D)
47. Main Sanctuary of ‘Dangland’ is—
(A) Bhainsrorgarh Sanctuary
(B) Kaladevi Wildlife Sanctuary
(C) Sita Mata Sanctuary
(D) Sajjangarh Wildlife Sanctuary
Ans : (B)
48. Menal Waterfall is located in the district of—
(A) Chittorgarh
(B) Bundi
(C) Bhilwara
(D) Rajsamand
Ans : (C)
49. Which one of the following districts accounts for lowest density of population (2001) ?
(A) Jodhpur
(B) Jaisalmer
(C) Barmer
(D) Jalore
Ans : (B)
50. Dabok Airport is associated with—
(A) Jodhpur
(B) Jaipur
(C) Kota
(D) Udaipur
Ans : (D)
51. Which one of the following States has the highest growth rate of population (1991–2001) ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
Ans : (C)
52. Which one of the following districts has the highest growth rate of urban population (1991–2001) ?
(A) Jodhpur
(B) Bhilwara
(C) Jaipur
(D) Hanumangarh
Ans : (C)
53. Arrange the following in a chronological order and select the correct answer using the code given below—
1. Gunj
2. Mindal
3. Riss
4. Wurm
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 1 2 4
(C) 3 1 4 2
(D) 1 2 4 3
Ans : (A)
54. The dinosaurs first appeared on the earth surface during the—
(A) Permian
(B) Jurassic
(C) Cretaceous
(D) Triassic
Ans : (B)
55. Which one of the following is the most fine grained extrusive rock ?
(A) Granite
(B) Peridotite
(C) Basalt
(D) Conglomerate
Ans : (C)
56. The ‘Aurora Borealis’ occurs in the—
(A) Exosphere
(B) Ionosphere
(C) Ozonosphere
(D) Stratosphere
Ans : (B)
57. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Ridge/Plateau)
(a) Amsterdam—St. Paul Plateau
(b) Challenger Rise
(c) Dolphin Rise
(d) Juan De-Fuca
List-II (Ocean)
1. North Pacific Ocean
2. Indian Ocean
3. South Atlantic Ocean
4. North Atlantic Ocean
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 2 3 4 1
(C) 3 2 1 4
(D) 3 2 4 1
Ans : (B)
58. Which one of the following has the largest number of satellites ?
(A) Uranus
(B) Neptune
(C) Jupiter
(D) Saturn
Ans : (C)
59. “The Present is the Key to the Past.” This statement was made by—
(A) Dutton
(B) Strahler
(C) Hutton
(D) Dana
Ans : (C)
60. Consider the following statement and select correct answer from the codes given below—
Assertion (A) : The islands along the mid Atlantic Ridge are highly prone to volcanic activity.
Reason (R) : The sea floor spreading is the main cause of earthquakes in the Atlantic Ocean.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (B)
61. The salinity of the oceans is maximum in the—
(A) Equatorial region
(B) Sub-Tropical region
(C) Sub-Polar region
(D) Tropical region
Ans : (B)
62. Arrange the following lakes in descending order according to area and select the correct answer using the code given below—
1. Huron
2. Michigan
3. Superior
4. Victoria
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 4 3 2 1
(D) 4 3 1 2
Ans : (A)
63. Which one of the following soils has the largest percentage of the land area of the world ?
(A) Alfisols
(B) Entisols
(C) Inceptisols
(D) Aridisols
Ans : (D)
64. The concept of Peneplain was propounded by—
(A) Penck
(B) L. C. King
(C) Davis
(D) Lawson
Ans : (C)
65. Match the List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Country)
(a) Austria
(b) Albania
(c) Hungary
(d) Slovenia
List-II (Capital)
1. Budapest
2. Ljubljana
3. Vienna
4. Tirana
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 4 3 1 2
(D) 4 2 3 1
Ans : (A)
66. Which one of the following statements is not correct ?
(A) Tokyo is the largest urban centre
(B) Kyushu is bigger than Shikoku
(C) Japan consists of 4000 islands
(D) The Ainu of Hokkaido belongs to yellow race
Ans : (C)
67. Which one of the following statements is not correct ?
(A) Cook Strait lies between North and South Islands of New Zealand
(B) Bass Strait lies between Australia and New Zealand
(C) Foveaux Strait lies between Stewart Island and North Island of New Zealand
(D) Torres Strait lies between New Guinea and Australia
Ans : (B)
68. The Tropic of Capricorn passes through which one of the following countries ?
(A) Botswana
(B) Swaziland
(C) Zambia
(D) Zimbabwe
Ans : (A)
69. Which one of the following is not correct ?
(A) Rio de Janeiro is known as the magnificent city
(B) Rio de Janeiro has been the capital of Brazil
(C) Sao Paulo is a Mega City
(D) Sao Paulo is a Sea-Port
Ans : (D)
70. Brazilian Plateau is rich in—
(A) Petroleum
(B) Copper
(C) Nickel
(D) Iron ore
Ans : (D)
71. Which one of the following is the largest city of Africa ?
(A) Durban
(B) Lagos
(C) Nairobi
(D) Cairo
Ans : (D)
72. The marshy lands of rivers are known as ‘Sudd’ in which of the following countries ?
(A) Sudan
(B) Ethiopia
(C) Nigeria
(D) Egypt
Ans : (A)
73. Which one of the following is not a ‘land-locked’ country ?
(A) Mali
(B) Niger
(C) Chad
(D) Sudan
Ans : (D)
74. The island of Socotra belongs to—
(A) Yemen
(B) United Arab Emirates (UAE)
(C) Oman
(D) Saudi Arabia
Ans : (A)
75. Mt. Kota Kinabalu is the highest peak in—
(A) Myanmar
(B) Indonesia
(C) Thailand
(D) Malaysia
Ans : (D)
76. Which one of the following countries has the highest density of population ?
(A) Japan
(B) India
(C) China
(D) Indonesia
Ans : (A)
77. Which one of the following is the most busy navigable river ?
(A) Volga
(B) Sein
(C) Rhine
(D) Danube
Ans : (C)
78. Hoover Dam is located on—
(A) Colorado River
(B) Nile River
(C) Rhine River
(D) Niger River
Ans : (A)
79. World’s deepest Ocean Trench is—
(A) Kermadec Trench
(B) Marianas Trench
(C) Indonesian Trench
(D) Kuril Trench
Ans : (B)
80. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Climatic type)
(a) Tropical Rain forest
(b) Tropical Savanna climate
(c) Mediterranean climate
(d) Humid Sub-tropical climate
List-II (Region)
1. Just at the fringe of Sahara
2. Western Africa near Equator
3. North-West USA
4. South Africa
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 2 1 4 3
(C) 2 1 3 4
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)
81. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Ocean Current)
(a) Agulhas Current
(b) El Nino Current
(c) Kuroshio Current
(d) Benguela Current
List-II (Name of Ocean)
1. North Pacific Ocean
2. South Atlantic Ocean
3. South Pacific Ocean
4. Indian Ocean
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 3 4 2 1
Ans : (A)
82. The International Airport of Washington D.C. is known as—
(A) George Bush International Airport
(B) Dulles International Airport
(C) Heathrow International Airport
(D) Gatwick International Airport
Ans : (B)
83. The concept of Continental Drift was propounded by—
(A) Holms
(B) Wegener
(C) Kober
(D) Daly
Ans : (B)
84. The Tetrahedral Theory was propounded by—
(A) Wegener
(B) Joly
(C) Lowthian Green
(D) Jaffreys
Ans : (C)
85. The author of Anthropogeography was—
(A) Ratzel F.
(B) Semple
(C) Ritter C.
(D) Huntington
Ans : (A)
86. The main contribution of Al-Idris was in the field of—
(A) Astronomy
(B) Cartography
(C) Historical Geography
(D) Physical Geography
Ans : (B)
87. The prime meridian of the classical Indian geographers used to be drawn through the city of—
(A) Patliputra
(B) Ujjain
(C) Indra Prastha
(D) Kannauj
Ans : (B)
88. Which one of the following has the highest rank in Human Development ?
(A) Vietnam
(B) Malaysia
(C) Philippines
(D) Indonesia
Ans : (B)
89. The shelter of Badwins tribe is known as—
(A) Khaima
(B) Igloo
(C) Kraal
(D) Reed-Hut
Ans : (D)
90. “Man is a product of earth surface.” This statement was made by—
(A) Semple
(B) Kant
(C) Humboldt
(D) Ritter
Ans : (A)
91. Which one of the following is the longest river in the world ?
(A) Nile
(B) Amazon
(C) Niger
(D) Congo
Ans : (A)
92. Which one of the following is a Mega City in the world ?
(A) Tokyo
(B) Hyderabad
(C) Nairobi
(D) Frankfurt
Ans : (A)
93. The R.F. of 45 N/13 will be—
(A) 1 : 25,000
(B) 1 : 10,000
(C) 1 : 50,000
(D) 1 : 100,000
Ans : (C)
94. The line joining the points of equal height above sea level is known as—
(A) Isobar
(B) Isotherm
(C) Isohyet
(D) Contour
Ans : (D)
95. Which one of the following statements is not correct ?
(A) For Baltic region and France the conical projection with two standard parallel is most appropriate
(B) Trans-Siberian railways can best be shown on conical projection with one standard parallel
(C) International map projection is a modified Bonne’s projection
(D) Bonne’s projection is a modified conical projection
Ans : (C)
96. The concept of base level was given by—
(A) Powell
(B) Davis
(C) King
(D) Penck
Ans : (A)
97. The principle of Interaction was introduced by—
(A) Martone
(B) Richthofen
(C) Brunhes
(D) Vidal de La Blache
Ans : (C)
98. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below—
Assertion (A) : The Mollweid Projection was propounded by a British Cartographer.
Reason (R) : Mollweid Projection is an equal area projection.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (D)
99. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Projection)
(a) Bonne’s Projection
(b) Gall’s Projection
(c) Cylindrical Projection
(d) Mercator’s Projection
List-II (Property)
1. Length of equator is 2πR
2. Pole is a straight line
3. All parallels are standard parallels
4. The scale along the parallels and meridians is the same at a point
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1
(B) 3 1 2 4
(C) 1 3 4 2
(D) 1 3 2 4
Ans : (A)
100. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below—
Assertion (A) : Hydergraph is based on rainfall and temperature data was developed by
Griffith Taylor.
Reason (R) : Hydergraph was developed by Griffith Taylor.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

Friday, February 17, 2012

WORLD GEOGRAPHY PRACTICE MCQs

1. Which of the following rocks is different from the remaining three on the basis of its mode of origin?
(A) Limestone
(B) Sandstone
(C) Shale
(D) Marble
Ans : (D)

2. Which of the following land forms is not associated with river erosion?
(A) Waterfall
(B) V-shaped valley
(C) Moraines
(D) Ox-bow lake
Ans : (C)

3. Which of the following latitudes is the longest?
(A) 23°N
(B) 66°N
(C) 0°
(D) 80°N
Ans : (C)

4. Two places on the same meridian must have the same—
(A) Length of summer
(B) Length of winter
(C) Latitude
(D) Solar time
Ans : (D)

5. When it is 6.00 AM on 0° meridian, at the same time what time would be there in India?
(A) 6.30 AM
(B) 9.30 AM
(C) 11.30 AM
(D) 5.30 AM
Ans : (C)

6. Which of the following processes helps in the formation of rift valley?
(A) Seismism
(B) Faulting
(C) Folding
(D) Volcanism
Ans : (B)

7. Which of the following names is given to the planetary winds blowing between the tropics?
(A) Monsoon
(B) Polar winds
(C) Westerlies
(D) Trade winds
Ans : (D)

8. Which of the following cities is not located on Varanasi-Chennai rail-route?
(A) Hyderabad
(B) Nagpur
(C) Jabalpur
(D) Allahabad
Ans : (D)

9. Where is Dead Sea situated in the following continents?
(A) Europe
(B) Australia
(C) Asia
(D) Africa
Ans : (C)

10. Which of the following industries is most developed in the Great Lakes region of North America?
(A) Cement and Paper
(B) Steel and Engineering
(C) Film industry
(D) Textile and Chemicals
Ans : (B)

11. Which of the following group of countries is most famous for exporting wool and meat?
(A) Australia, Sri Lanka, Indonesia
(B) Argentina, France, Chile
(C) Australia, Argentina, New Zealand
(D) New Zealand, Argentina, Italy
Ans : (C)

12. Which of the following soils is most suitable for the cultivation of cotton in India?
(A) Red soil
(B) Laterite soil
(C) Alluvial soil
(D) Regur soil
Ans : (D)

13. Which of the following state groups is the largest producer of iron-ore in India?
(A) Orissa, Madhya Pradesh, Bihar
(B) Madhya Pradesh, Maharashtra, Punjab
(C) Maharashtra, Orissa, Andhra Pradesh
(D) Bihar, W. Bengal, Orissa
Ans : (A)

14. Which of the following landforms is different from other three on the basis of the mode of origin?
(A) Fold
(B) Anticline
(C) Nappes
(D) Rift Valley
Ans : (D)

15. Which of the following landform is not associated with glaciation?
(A) Hanging valley
(B) Moraines
(C) Inselberg
(D) Drumlin
Ans : (C)

16. Which of the following order is given to the planets of solar system on the basis of their size?
(A) Saturn, Jupitar, Mercury, Neptune
(B) Jupitar, Saturn, Neptune, Mercury
(C) Jupitar, Mercury, Neptune, Saturn
(D) Neptune, Mercury, Saturn, Jupitar
Ans : (B)

17. As we go higher into the atmosphere, the air becomes—
(A) Thinner
(B) Denser
(C) Warmer
(D) Visible
Ans : (A)

18. From which of the following longitude the Indian standard time is determined?
(A) 82° 30' East
(B) 80° West
(C) 90° East
(D) 81° 30' East
Ans : (A)

19. Which of the following oceans are connected by Panama Canal?
(A) Pacific and Atlantic
(B) Atlantic and Indian Ocean
(C) Indian Ocean and Pacific
(D) Atlantic and North Ocean
Ans : (A)

20. For which crop production is 'Saopalo' famous?
(A) Cotton
(B) Maize
(C) Coffee
(D) Tea
Ans : (C)

21. Which of the following State group is largest producer of mineral oil in India?
(A) Gujarat, U. P., Maharashtra
(B) Maharashtra, W. Bengal, Assam
(C) Assam, U. P., Bihar
(D) Assam, Gujarat, Maharashtra
Ans : (D)

22. Which of the following water-ways does not pass through the Panama Canal?
(A) London-Honolulu.
(B) New York-San francisco
(C) New York-Buenos Aires
(D) New York-Sydney
Ans : (C)

23. Which of the following latitudes is a great circle?
(A) Equator
(B) 66°N
(C) 20°S
(D) 23°S
Ans : (A)

24. Which of the following city is not located on Delhi-Kolkata rail route?
(A) Kanpur
(B) Allahabad
(C) Gaya
(D) Varanasi
Ans : (D)

25. Which of the following industries is famous in the Ruhr industrial region of Europe?
(A) Textile and Chemicals
(B) Steel and Engineering
(C) Cement and Paper
(D) Ship building
Ans : (B)

26. If the direction of the earth's rotation on its axis is east-west, what would be the direction of Trade wind blowing in Southern hemisphere?
(A) South-West
(B) South-East
(C) North-East
(D) North-West
Ans : (B)

27. The coldest hour of the day is approximately—
(A) 5 a.m.
(B) 9 p.m.
(C) 3 a.m.
(D) 10 a.m.
Ans : (C)

28. Which of the followings is fibre mineral?
(A) Zinc
(B) Asbestos
(C) Coal
(D) Asphalt
Ans : (B)

29. What are asteroids?
(A) Minor planets revolving round the Sun between the orbits of Mars and Jupiter
(B) Luminous celestial bodies moving round the Sun
(C) A group of fixed stars arranged naturally
(D) Small pieces of solid matter which appear in the earth's atmosphere as shooting stars from out spaces and become visible through incandescence caused by the resistance of the air to their passage,
Ans : (A)

30. What is Isthmus?
(A) The mouth of a river where it joins the sea
(B) A narrow strip of sea dividing two oceans
(C) A narrow strip of land joining two seas or oceans
(D) A piece of projected land
Ans : (C)

31. Which of the following phenomena causes the shape of the Earth ?
(A) Internal structure
(B) Atmospheric pressure
(C) Rotation
(D) Revolution
Ans : (C)

32. Which of the following is the location of a point on the globe that is antipodal to 65° North Latitude and 30° East Longitude?
(A) 65° North Lat., 30° West Long
(B) 30° South Lat., 65° East Long
(C) 65° South Lat., 150° West Long
(D) 30° North Lat., 65° West Long
Ans : (C)

33. The surface of the earth is still irregular inspite of millions of years of gradation, because—
(A) Gradation is a slow process
(B) Gradation does not reduce irregularities
(C) Deposition of material re-elevates the land
(D) Parts of the crust have been uplifted
Ans : (D)

34. What would result if the sedimentary deposit of the Ganga Plain is compressed between the Himalayas and the Deccan Plateau and then uplifted?
(A) Block mountain
(B) Fold mountain
(C) Rift valley
(D) Volcanic plateau
Ans : (B)

35. What would happen to ocean water if the moon comes nearer to the earth ?
(A) Fall of temperature
(B) Stopping of ocean currents
(C) Rise of sea level
(D) Increase in height of oceanic tides
Ans : (D)

36. The line joining places of equal atmospheric pressure is termed—
(A) Contour
(B) Isohyet
(C) Isotherm
(D) Isobar
Ans : (D)

37. What would happen to types of rainfall if the earth's surface becomes all plain?
(A) No cyclonic rainfall
(B) No orographic rainfall
(C) No convectional rainfall
(D) No frontal rainfall
Ans : (B)

38. The maximum risk to air travel is from—
(A) Clouds
(B) Rainfall
(C) Fogs
(D) Strong winds
Ans : (C)

39. Which one of the following countries is the largest producer of rice in the world?
(A) China
(B) Japan
(C) Philippines
(D) Bangladesh
Ans : (A)

40. Which of the following countries possesses a strong natural resource base for iron and steel industry ?
(A) Russia
(B) Pakistan
(C) Japan
(D) Bangladesh
Ans : (A)

41. The present day search for fuels alternative to petroleum, is due mainly to—
(A) Iran-Iraq war
(B) Strained relations between Israel and Middle East countries
(C) Highly increased cost of petroleum
(D) Increase in the consumption of petroleum
Ans : (D)

42. What is the population density of a District which has 50 Lakh people and 25 thousand square kilometres area?
(A) 50 persons per sq. km.
(B) 100 persons per sq. km.
(C) 150 persons per sq. km.
(D) 200 persons per sq. km.
Ans : (D)

43. The Savana type of climate is characterized by—
(A) Humid summers and humid winters
(B) Humid summers and dry winters
(C) Humid winters and dry summers
(D) Humid throughout the year
Ans : (B)

44. Given below are the climate data of a particular station. In which of the following natural regions is the station located
Temperature——Rainfall
(Degrees Centigrade)——(Centimetres)
January——23.3——1.8
February——23.3——1.8
March——21.1——2.5
April——17.8——4.6
May——14.4——7.1
June——12.2——7.9
July——11.1——6.9
August——12.3——6.3
September——13.9——5.1
October——16.7——4.3
November——19.4——3.0
December——27.7——2.5
(A) Warm temperate East coast type
(B) Warm temperate West coast type
(C) Warm temperate Continent type
(D) Hot deserts
Ans : (B)

45. Which of the following groups of countries is arranged in descending order of area?
(A) Russia, Canada, China, U.S.A.
(B) Russia, U.S.A. Canada, China
(C) Russia, Canada, U.S.A., China
(D) Russia, China, U.S.A., Canada
Ans : (A)

46. Which of the following Industrial Regions of USA is located mainly on the basis of hydroelectric power?
(A) The New York, Philadelphia, Baltimore region
(B) The Southern New England Region
(C) The Southern Lake Michigan Region
(D) The Detroit Region
Ans : (B)

47. What should India increase in order to become one of the most prosperous countries of the world?
(A) Food production
(B) Industrial production
(C) Population
(D) Trade
Ans : (B)

48. Water power potential of India is great, but it has not been developed to its full extent. The major deterrant being that—
(A) Coal is available in plenty therefore it is not necessary to develop water power
(B) Raw materials required for the production of electric transformers are not available in India
(C) Rainfall is seasonal and as such requires costly storage resevoirs
(D) Lack of technical skill hinders the development of water power
Ans : (C)

49. Which of the following regions has almost prevalent types of natural vegetation in India?
(A) The Himalaya mountain
(B) The Deccan Plateau
(C) The Ganga plain
(D) The Coastal plains
Ans : (C)

50. For which of the following manufacturing industries does India have the most natural resources?
(A) Glass Synthetic rubber
(B) Synthetic rubber
(C) Iron and Steel
(D) Aluminium
Ans : (C)

51. One of the characteristics of India's population is lesser number of women compared to men. Which one of the following explains this phenomenon?
(A) Excess males at birth
(B) Lower social status of women
(C) Neglect of females in childhood
(D) High maternity mortality
Ans : (C)

52. The basic unit of settlement recurring throughout India is the village. Which of the following criteria is largely responsible for the selection of village sites?
(A) Behavioural patterns of the community
(B) Availability of flat land
(C) Essential resources like water and fuel
(D) Fuel resources and building materials
Ans : (C)

53. Which one of the following factors accounts largely for the dispersal of cotton textile industry from its original location around Bombay?
(A) The development of transportation, especially railways
(B) Extreme congestion in Mumbai and lack of space
(C) The development of hydro-electric power
(D) Improved technology
Ans : (B)

54. The main cause for Uttar Pradesh becoming the most important agricultural state of India is—
(A) Good cultivators
(B) Good climate
(C) Large market
(D) Extensive fertile plain
Ans : (D)

55. What locational advantage does India possess for International trade?
(A) Central location in the Eastern hemisphere
(B) Location in the middle of the developing countries
(C) Location at the sourthern end of Asia
(D) Location on the east-west oceanic route through the Suez Canal
Ans : (D)

56. The longest dam is—
(A) Aswan
(B) Hirakud
(C) Gorky
(D) Mangla
Ans : (B)

57. Which state in India is the largest producer of Saffron?
(A) Jammu and Kashmir
(B) Sikkim
(C) Himachal Pradesh
(D) Gujarat
Ans : (A)

58. Which is the largest man-made lake in India?
(A) Chilka
(B) Dal
(C) Sambhar
(D) Bhakra
Ans : (D)

59. Where is the Gol Dumoaz located?
(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Kamataka
(D) Gujarat
Ans : (C)

60. Gulmarg is a hill station in—
(A) Himachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Maharashtra
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)

61. The largest producer of cashewnut in India is—
(A) Kerala
(B) Gujarat
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

62. Lal Bahadur National Academy of Administration is situated in—
(A) Pune
(B) Kolkata
(C) Dehradun
(D) Mussoorie
Ans : (D)

63. In what state is 'Rana Pratap Sagar' atomic power plant located?
(A) Haryana
(B) Gujarat
(C) Rajasthan
(D) Karnataka
Ans : (C)

64. Where is oil and Natural Gas Commission located?
(A) Haldia
(B) Dehradun
(C) Ankleshwar
(D) Cambay
Ans : (B)

65. Which of the following is situated at Agra ?
(A) Paratroopers Training College
(B) National Police Academy
(C) Central Tractor Organisation
(D) Air Force Flying College
Ans : (A)

66. The prevailing winds blowing from 30° S and 30° N towards the equator are termed as—
(A) Monsoon winds
(B) Antitrade winds
(C) Trade winds
(D) Polar winds
Ans : (C)

67. Irrigation is necessary for areas receiving rainfall—
(A) Less than 200 cm.
(B) Less than 75 cm.
(C) Less than 125 cm.
(D) At uncertain times
Ans : (B)

68. The reason for the necessity of irrigation in India is that—
(A) There is no rainfall at the time of need
(B) Indian crops require much water
(C) Indian farmers are in habit of watering the fields
(D) India is a hot country so water is easily evaporated
Ans : (A)

69. Which one of the following sources of irrigation in India is not suitable?
(A) Canals
(B) Karez
(C) Wells
(D) Tanks
Ans : (B)

70. In which of the following states of India, tank irrigation is most suitable?
(A) Tamil Nadu
(B) Punjab
(C) Uttar Pradesh
(D) Bihar
Ans : (A)
71. The canals of Kerala state are—
(A) Canals of Nagarjunasagar irrigation works
(B) Canals of Rampadsagar irrigation works
(C) Canals of Mangalam irrigation scheme
(D) Canals of the Mettur irrigation scheme
Ans : (C)

72. In which of the following state is Tungabhadra project of irrigation?
(A) Bihar
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Maharashtra
Ans : (B)

73. How much part of India is irrigated by canals?
(A) 42%
(B) 60%
(C) 80%
(D) 25%
Ans : (A)

74. From where the Sirhind canal takes off?
(A) At Okhla near Delhi
(B) From Fire-lake at Khadakwesla
(C) From Gomati at Banbansa
(D) From the SutIej at Rupar
Ans : (D)

75. Where is Krishnaraja Sagar?
(A) In Kota
(B) In Udaipur
(C) In Mysore
(D) In Hyderabad
Ans : (C)

76. The number of wells in South India is very low because—
(A) The people of South India do not like to take water from wells
(B) Wells are difficult to dig because of hard rock underneath the thin layer of the soil
(C) There is too much rainfall therefore wells are not needed
(D) The people of South India do not know how to dig wells
Ans : (B)

77. For the production of wheat there should be—
(A) Cool and wet climate during its growing period but hot climate during the ripening period
(B) Sufficient heat but very little rainfall
(C) Sufficient heat and heavy rainfall
(D) Hot climate during the growing period but cool climate during the ripening period
Ans : (A)

78. During the summer monsoon the Himalayas have rains on their—
(A) Southern and western slopes
(B) Northern and eastern slopes
(C) Northern and western slopes
(D) Southern and eastern slopes
Ans : (D)

79. Which one of the following rivers originates from Amarkantak ?
(A) Son river
(B) Mahanadi
(C) Godavari river
(D) Sutlej river
Ans : (A)

80. The rivers of South India are—
(A) Suitable for hydro electricity
(B) Suitable sources of canals
(C) Full of water throughout the year
(D) Suitable for nevigation
Ans : (A)

81. Raining in Mumbai is—
(A) Mostly in summer
(B) Mostly in winter
(C) Throughout the year evenly
(D) Very rare
Ans : (A)

82. The Climate of India is—
(A) Mediterrian type
(B) Equatorial type
(C) Desert type
(D) Monsoon type
Ans : (D)

83. If Aravalli ranges were from east to west—
(A) There would be no difference at all
(B) Bengal would have been the dry area
(C) The western Rajasthan would never have been a desert
(D) Uttar Pradesh wold have been a desert
Ans : (C)

84. The range of temperature of Mathura in comparison of Kolkata is—
(A) Too much
(B) Too little
(C) Zero
(D) Uniform
Ans : (A)

85. The moist air masses that cause winter rains in the north-western region of India are part of—
(A) Trade winds
(B ) Westerlies
(C) Local disturbances
(D) Retreating monsoons
Ans : (B)

86. The chief production in region having black soil is—
(A) Cotton
(B) Rice
(C) Wheat
(D) Tea
Ans : (A)

87. Which one of the following soils found in India is the most useful for agriculture?
(A) Black or regur soil
(B) Alluvial soil
(C) Red and yellow soil
(D) Marshy soil
Ans : (B)

88. Kaziranga, the famous sanctuary of Assam is famous for—
(A) Rhinoes
(B) Tigers
(C) Lions
(D) Elephants
Ans : (A)

89. Sindri manufactures—
(A) Silk
(B) Paper
(C) Steel
(D) Fertilizers
Ans : (D)

90. Which one of the following forests is found in Sundarbans ?
(A) Evergreen forests
(B) Coniferous forests
(C) Coastal forests
(D) Deciduous forests
Ans : (C)

91. The leaves of the plants of desert forests are—
(A) Pointed in shape
(B) Small sized and thorny
(C) Long
(D) Broad
Ans : (B)

92. Railway coaches are made from—
(A) Shisham
(B) Deodar
(C) Teak
(D) Pine
Ans : (B)

93. Which one of the following is the biggest producer of rice?
(A) West Bengal
(B) Punjab
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans : (A)

94. What type of trees are found in the monsoon region?
(A) Broad leaf deciduous trees
(B) Evergreen trees
(C) Conifers
(D) Thorny bushes
Ans : (A)

95. What type of climate is required for sugarcane?
(A) Dry and hot
(B) Hot and wet
(C) Cold and dry
(D) Cold and wet
Ans : (B)

96. Sri Harikota situated in Andhra Pradesh is famous for—
(A) National Remote Sensing Agency
(B) Vikram Sarabhai Space Centre
(C) Satellite Control Centre
(D) Satellite Trackings and Ranging Station
Ans : (C)

97. A high ratio of non-workers to workers, as we have in India indicates—
(A) High degree of cultural development
(B) A State of self-sufficiency
(C) The rich natural resources of the country
(D) A rapid growth of population
Ans : (D)

98. What is Kolar ?
(A) Oil field in Assam
(B) A hydro-electric scheme in Bihar
(C) Gold fields in Karnataka
(D) A salt factory in Sambhal
Ans : (C)

99. Koderma, a place in Jharkhand is famous for—
(A) Mica mining centre
(B) Photogoods
(C) Cement factory
(D) Leather goods
Ans : (A)

100. Which one of the following states produces silver in abundance?
(A) Orissa
(B) Rajasthan
(C) Kerala
(D) West Bengal
Ans : (B)

101. What is the number of India among the producers of manganese ore in the world?
(A) Second
(B) First
(C) Third
(D) None
Ans : (C)

102. Which of the following is an igneous rocks?
(A) Limestone
(B) Slate
(C) Marble
(D) Basalt
Ans : (D)

103. Blue mountains are—
(A) The Vindyas
(B) The Nilgiri hills
(C) The Himalayas
(D) The Aravali ranges
Ans : (B)

104. The new name of Calicut, a famous city of Kerala is—
(A) Kozhikode
(B) Trivendrum
(C) Kalighat
(D) Koderma
Ans : (A)

105. The largest producer of Coco in Africa is—
(A) Ghana
(B) Sudan
(C) Nigeria
(D) Ivory Coast
Ans : (A)

106. Which state in India has highest population?
(A) Maharashtra
(B) Uttar Pradesh
(C) West Bengal
(D) Bihar
Ans : (B)

107. According to the census of 2001 which of the following cities in India has the maximum population?
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) New Delhi
(D) Chennai
Ans : (A)

108. The only state in India that shows an excess of females over males is—
(A) Kerala
(B) Punjab
(C) Andhra Pradesh
(D) Assam
Ans : (A)

109. The Farakka Barrage has been constructed on the river—
(A) Hugli
(B) Brahmaputra
(C) Bhagirathi
(D) Padmini
Ans : (A)

110. The Gandhi Sagar dam has been constructed on the boundary of Rajasthan and—
(A) Orissa
(B) Madhya Pradesh
(C) Haryana
(D) Himachal Pradesh
Ans : (B)

111. Name the river whose water is utilized by Kakrapara project—
(A) Mahanadi
(B) Tunghbhadra
(C) Damodar
(D) Tapti
Ans : (D)

112. Which state in India occupies the first place in literacy—
(A) Uttar Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Karnatak
Ans : (C)

113. Which State or Union Territory of India has the lowest literacy?
(A) Bihar
(B) Arunachal Pradesh
(C) Manipur
(D) Nagaland
Ans : (A)

114. Where is the headquarter of the Centre Board of Film censors?
(A) Mumbai
(B) Pune
(C) Chandigarh
(D) Kolkata
Ans : (A)

115. The highest number of cotton mills in India is —
(A) Ahmedabad
(B) Mumbai
(C) Coimbatore
(D) Kolkata
Ans : (A)

116. Churk is famous for—
(A) Cement factory
(B) Paper factory
(C) Sugar factory
(D) Carpet
Ans : (A)

117. The biggest newsprint paper mill of India is at—
(A) Titagarh
(B) Ballarpur
(C) Nepanagar
(D) Saharanpur
Ans : (C)

118. Bhilai Steel works has been built with the foreign collaboration of the—
(A) British
(B) Russians
(C) Germans
(D) Americans
Ans : (B)

119. The biggest number of sugar mills in India is in the state—
(A) Bihar
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

120. The biggest number of jute mills in India is on the bank of the river—
(A) Hooghly
(B) Mahandi
(C) Brahmputra
(D) Cauvery
Ans : (A)

121. The biggest number of jute mills in India is in West Bengal because—
(A) This is the region of raw materials for jute products
(B) The climate is suitable
(C) It is near the consuming area
(D) Cheap supply of labour is available here
Ans : (A)

122. Which one of the following is the centre for cycle industry ?
(A) Firozabad
(B) Sonipat
(C) Allahabad
(D) Nagpur
Ans : (B)

123. Wet climate is suitable for cotton textile Industry because—
(A) Cotton yarn cannot be spun successfully under dry conditions
(B) The efficiency of the workers increases
(C) The rate of damage of machinery is decreased
(D) The rate of consumption electric power is decreased
Ans : (A)

124. 'Lalimli Mill' is in the town—
(A) Amritsar
(B) Faridabad
(C) Kanpur
(D) Ludhiana
Ans : (C)

125. Which one of the following cities in India is famous for gold wire embroidery on silken sarees even in foreign countries?
(A) Agra
(B) Varanasi
(C) Srinagar
(D) Tatanagar
Ans : (B)

126. Dalda brand vegetable Product is manufactured in—
(A) Mumbai
(B) Kanpur
(C) Modinagar
(D) Ghaziabad
Ans : (A)

127. Which one of the following towns in famous for glass bangles all over India?
(A) Sirampur
(B) Naini
(C) Mumbai
(D) Firozabad
Ans : (D)

128. Which is the longest road of India?
(A) Pathankot Jammu Road
(B) Great Deccan Road
(C) Grand Trunk Road
(D) Mahatma Gandhi Road
Ans : (C)

129. Dum Dum airport is in—
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) Delhi
(D) Chennai
Ans : (B)

130. At present what is the length of Western Railway line?
(A) 6,475 kms
(B) 10,973 kms
(C) 7,051 kms
(D) 7,160 kms
Ans : (A)

131. The 'Head Quarters' of North East Railway is at—
(A) Delhi
(B) Gorakhpur
(C) Lucknow
(D) Kanpur
Ans : (B)

132. For going to Kashmir, the railway route is—
(A) Northern Railway
(B) North-East Railway
(C) Eastern Railway
(D) Western Railway
Ans : (A)

133. The Golden Temple Express runs between—
(A) New Delhi and Madurai
(B) Delhi and Howrah
(C) Amritsar and C.S.T.
(D) Ferozpur and Bombay V.T.
Ans : (C)

134. Where is the Railway Staff College situated?
(A) Ahmedabad
(B) Vadodara
(C) Chandausi
(D) Varanasi
Ans : (B)

135. The Diesel Locomotive Works is situated at—
(A) Varanasi
(B) Kolkata
(C) Chitranjan
(D) Jamshedpur
Ans : (A)

136. Which of the following trains runs between C. S. T. to Pune ?
(A) Rajdhani Express
(B) Deccan Queen
(C) Avadh Express
(D) Jayanti Janta
Ans : (B)

137. Chitranjan is famous for—
(A) Airport
(B) Ship building
(C) Production of electric and diesel locomotives
(D) Air craft factory
Ans : (C)

138. Inland Air services in India are run by the—
(A) Air India
(B) Air services of India
(C) Indian Air lines
(D) Air Bharat
Ans : (C)

139. Which of the states of India ranks first in tribal population?
(A) Assam
(B) Bihar
(C) Chhatisgarh
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

140. What is the rank of India in the world with respect to the population?
(A) Second
(B) First
(C) Third
(D) None
Ans : (A)
141. Which one of the following is used for measuring the speed of wind?
(A) Hygrometer
(B) Barometer
(C) Anemometer
(D) Thermometer
Ans : (C)

142. The maximum density of population of India is in the state—
(A) West Bengal
(B) Uttar Pradesh
(C) Kerala
(D) Haryana
Ans : (A)

143. What do you mean by the term density of population of a country ?
(A) The average number of deaths per annum
(B) The average number of births per annum
(C) The average number of people living in one hectare
(D) The average number of people living in one square kilometre
Ans : (D)

144. Chandigarh is the capital of—
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Punjab and Haryana
(D) Himachal Pradesh
Ans : (C)

145. The Capital of Karnatak state is—
(A) Hyderabad
(B) Bangalore
(C) Warangal
(D) Tiruvanantpuram
Ans : (B)

146. The biggest meteorological laboratory of India is in—
(A) Pune
(B) Jaipur
(C) Patna
(D) Kanpur
Ans : (A)

147. Which one of the following is the centre of Higher Technical education?
(A) Bhilai
(B) Kharagpur
(C) Srinagar
(D) Mathura
Ans : (B)

148. Which one of the following ports has replaced Karachi ?
(A) Kandla
(B) Mumbai
(C) Surat
(D) Cochin
Ans : (A)

149. Which is the best natural port of India?
(A) Kolkata
(B) Chennai
(C) Mumbai
(D) Kandla
Ans : (C)

150. Kakrapara Project is an irrigation project on the river of—
(A) Mahi
(B) Tapti
(C) Narmada
(D) Godavari
Ans : (B)

151. Bidi is manufactured in—
(A) Jabalpur
(B) Ajmer
(C) Gwalior
(D) Indore
Ans : (A)

152. The natural sea port from where spices, tea, coffee, sugar and coconut oil are exported, is—
(A) Kandla
(B) Chennai
(C) Vishakhapatnam
(D) Cochin
Ans : (D)

153. Which one of the following is known as 'Pittsburg of India' ?
(A) Baroda
(B) Rourkela
(C) Jamshedpur
(D) Durgapur
Ans : (C)

154. India imports chiefly from—
(A) Iran
(B) Russia
(C) Britain
(D) United State of America
Ans : (D)

155. The maximum export of India is to—
(A) United States of America
(B) Germany
(C) Russia
(D) Britain
Ans : (A)

156. The most leading port of India for import is—
(A) Mumbai
(B) Kandla
(C) Kolkata
(D) Chennai
Ans : (A)

157. Which of the following states produces asbestos in abundance?
(A) Bihar
(B) Rajasthan
(C) Andhra Pradesh
(D) Gujarat
Ans : (B)

158. Which is the richest state of India from the point of view of minerals?
(A) Kerala
(B) Bihar
(C) Maharashtra
(D) Madhya Pradesh
Ans : (D)

159. Which one of the following states is such whose inhabitants are mostly Christians?
(A) Nagaland
(B) Manipur
(C) Tamil Nadu
(D) Tripura
Ans : (A)

160. Which one of the following languages is used in Tripura ?
(A) Hindi
(B) Mizo
(C) Khasi
(D) Bengali
Ans : (D)

161. Which one of the following states is famous for sandal wood?
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

162. Which state of India is known as land of paradise?
(A) Uttar Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Haryana
(D) Assam
Ans : (B)

163. In India, which coast receives rainfall from North East monsoon—
(A) Konkan Coast
(B) Malabar Coast
(C) Coromandal Coast
(D) Gujarat Coast
Ans : (C)

164. Which country is called the Sugar Bowl of the World ?
(A) India
(B) Cuba
(C) U.S.A.
(D) Indonesia
Ans : (B)

165. The Islands of Cloves is—
(A) Zanzibar
(B) New Zealand
(C) Sri Lanka
(D) Cuba
Ans : (A)

166. Croydon is an international air port of—
(A) U. S. A.
(B) France
(C) U. K.
(D) India
Ans : (C)

167. Which country is associated with 'kiwis' ?
(A) Phillippines
(B) New Zealand
(C) Malaysia
(D) Indonesia
Ans : (B)

168. What is the new name of Siam ?
(A) Thailand
(B) Canton
(C) Taiwan
(D) Timor
Ans : (A)

169. The capital of Norway is—
(A) Copenhagan
(B) Oslo
(C) Beirut
(D) Canton
Ans : (B)

170. Kalahari deert is in—
(A) North Africa
(B) South Africa
(C) South America
(D) Australia
Ans : (B)

171. Dead sea a salt water lake, is locatted between—
(A) Israel and Jordan
(B) Egypt and Libya
(C) Israel and Lebanon
(D) Morocco and Spain
Ans : (A)

172. Which river forms the boundary line between Uttar Pradesh and Haryana ?
(A) Sutlej
(B) Yamuna
(C) Ganga
(D) Parvati
Ans : (B)

173. Britain and France and divided by the natural boundary of—
(A) The Alps
(B) The English Channel
(C) The river Thames
(D) The river Seine
Ans : (B)

174. The coldest place of the world is in—
(A) Verkhoyansk
(B) Nr. Vostok
(C) Ust' Shchugor
(D) Snag
Ans : (B)

175. Which is the hottest place of the word?
(A) A Aziziyah
(B) Seville
(C) Death Valley
(D) Jacobabad
Ans : (A)

176. Which country is the biggest producer of tea in the world?
(A) India
(B) Russia
(C) China
(D) Brazil
Ans : (A)

177. Which country is the biggest producer of rubber in the world?
(A) Malaysia
(B) Sri Lanka
(C) Thailand
(D) Brazil
Ans : (A)

178. The Capital of Iran is—
(A) Bagdad
(B) Tehran
(C) Adan
(D) Basra
Ans : (B)

179. Which of the following rivers is known as the 'Sorrow of China' ?
(A) Hwang Ho
(B) Amur
(C) Mekong
(D) Yangteesi-Kiang
Ans : (A)

180. What is the main industrial production in Switzerland?
(A) Cotton textile
(B) Motor-cars
(C) Watch and clocks
(D) Cement
Ans : (C)

181. Paris is famous for—
(A) Museum and library
(B) Fashion and decoration
(C) Healthy climate
(D) Dairy industry
Ans : (B)

182. Which country of Europe is famous for dairy industry?
(A) Denmark
(B) Norway
(C) Sweden
(D) Switzerland
Ans : (A)

183. Which is the river that originates from Black Forest and falls in Black sea?
(A) Rhine
(B) Oder
(C) Danube
(D) Don
Ans : (C)

184. Which is the longest river of Europe ?
(A) Danube
(B) Volga
(C) Rhine
(D) Seine
Ans : (B)

185. Which country of Europe is known as the 'Country of Lakes' ?
(A) Finland
(B) Italy
(C) France
(D) Spain
Ans : (A)

186. Which is the mountain between the Black sea and Caspian sea?
(A) Ural
(B) Caucasus
(C) Alps
(D) Balkan
Ans : (B)

187. In which country of Europe is the active volcano of Vesuvius?
(A) Italy
(B) Norway
(C) France
(D) Germany
Ans : (A)

188. Which of the two Seas are linked by the strait of Gibraltar ?
(A) Black Sea and Caspian Sea
(B) North Sea and Baltic Sea
(C) Atlantic Ocean and Mediterranean Sea
(D) Black Sea and Mediterranean Sea
Ans : (C)

189. The Kiel canal links—
(A) Mediterranean and Black Sea
(B) Pacific and Atlantic oceans
(C) Mediterranean and Red Sea
(D) North Sea and Baltic Sea
Ans : (D)

190. The chief wine producer of the world is—
(A) Great Britain
(B) Norway
(C) France
(D) Germany
Ans : (C)

191. Which of the following has the greatest importance in commercial fisheries?
(A) Spain
(B) Dogger Banks
(C) Italy
(D) Portugal
Ans : (B)

192. What is the chief import of U.K. ?
(A) Food stuffs and raw material
(B) Machines and rubber
(C) Wine and biscuits
(D) Iron and coal
Ans : (A)

193. What is the chief mineral of Russia?
(A) Iron
(B) Coal
(C) Copper
(D) Tin
Ans : (B)

194. Edinburgh is famous for—
(A) Higher education
(B) Iron industry
(C) Dairy industry
(D) Fish industry
Ans : (A)

195. The longest railway line of the world is—
(A) Canadian Pacific Railway
(B) Cape-Cairo Railway
(C) Trans-Siberian Railway
(D) Paris-Constantinople Railway
Ans : (C)

196. In which one of the following places the population is very low?
(A) Interior part of Spain
(B) North plain of Italy
(C) Southern part of Holland
(D) Plain of Douro in Portugal
Ans : (A)

197. Chief Industry of Canada is—
(A) Wine
(B) Dairy
(C) Iron
(D) Wood pulp and paper
Ans : (D)

198. The Capital of U.S.A. is—
(A) St. Louis
(B) San Francisco
(C) Washington D.C.
(D) Newyork
Ans : (C)

199. Winnipeg is famous in the world for—
(A) Natural scenery
(B) Wheat centre
(C) High buildings
(D) Film industry
Ans : (B)

200. The name of the canal which links Pacific and Atlantic Ocean, is—
(A) Panama
(B) Suez
(C) Kiel
(D) None of these
Ans : (A)

201. The biggest lake of fresh water in the world is—
(A) Baikal lake
(B) Superior lake
(C) Nyasa lake
(D) Victoria lake
Ans : (B)

202. Which one of the following towns is not the railway station of Canadian Pacific Railway?
(A) Regina
(B) Winning
(C) San Francisco
(D) Vancouver
Ans : (C)

203. The river Mississipi falls in—
(A) The Gulf of Mexico
(B) Atlantic Ocean
(C) Pacific Ocean
(D) Superior lake
Ans : (A)

204. Sierra Nevada is the name of—
(A) An animal of America
(B) A disease found in America
(C) A fruit found in America
(D) A mountain in America
Ans : (D)

205. The biggest meat market of the world is in—
(A) London
(B) Boston
(C) Chicago
(D) Winnipeg
Ans : (C)

206. Red Indians are the original inhabitants of—
(A) Africa
(B) North America
(C) Asia
(D) Europe
Ans : (B)

207. Which part of North America is the most thinly populated?
(A) Alaska
(B) California
(C) Eastern Part of U.S.A.
(D) The region of great lakes
Ans : (A)

208. What is exported from Halifax?
(A) Wood and its articles
(B) Fish and Fruits
(C) Petroleum
(D) Wheat
Ans : (B)

209. What is the chief agricultural product of the U.S.A. ?
(A) Maize
(B) Cotton
(C) Barley
(D) Rice
Ans : (A)

210. What is the chief occupation of Brazilians?
(A) Sugar Production
(B) Mining
(C) Producing Coffee
(D) Sheep rearing
Ans : (C)
211. When does it rains in the Central valley of Chile?
(A) In summer
(B) In winter
(C) Throughout the year
(D) Never
Ans : (B)

212. Which is the biggest river of South America?
(A) Amazon
(B) Peru
(C) Orinico
(D) Parana-Paraguay
Ans : (A)

213. Where does the river Uruguay fall ?
(A) In Pacific ocean
(B) Titicaca lake
(C) In Carribean sea
(D) In Atlantic Ocean
Ans : (D)

214. What is Uspallata in South America?
(A) An animal
(B) A lake
(C) A pass
(D) None of these
Ans : (C)

215. Which one of the following regions, comes under the equatorial climate?
(A) Desert of Chile
(B) Amaion-basin
(C) Plain of Brazil
(D) Pampass
Ans : (B)

216. Which one of the following countries is famous for the production of nitre?
(A) Chile
(B) Brazil
(C) Peru
(D) Columbia
Ans : (A)

217. Which is the biggest port of Argentina?
(A) Bahia Blanca
(B) Buenos Aires
(C) La Plato
(D) Mar Del Plato
Ans : (B)

218. The capital of Brazil is—
(A) Bahia Blanca
(B) Buenos Aires
(C) La Plato
(D) Brasilia
Ans : (D)

219. The largest units of coir industry are located at—
(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Gujarat
(D) Haryana
Ans : (A)

220. Which country of the South America is known as 'Granary of Europe' ?
(A) Argentina
(B) Chile
(C) Brazil
(D) Bolivia
Ans : (A)

221. Atacama desert is in—
(A) Australia
(B) Asia
(C) Africa
(D) South America
Ans : (D)

222. The main region of the South America which produces wheat, is—
(A) Peru
(B) Pampas
(C) Brazil
(D) Columbia
Ans : (B)

223. Which country of the South America, is the biggest producer of Petroleum?
(A) Venezuela
(B) Peru
(C) Chile
(D) Brazil
Ans : (A)

224. Which one of the following animals is found in South America?
(A) Lama
(B) Kangaroo
(C) Giraffe
(D) Gorilla
Ans : (A)

225. The highest mountain peak in Africa is—
(A) Kenya
(B) Atlas
(C) Nyasa
(D) Kilimanjaro
Ans : (D)

226. Which one of the following countries is not in Africa?
(A) Kenya
(B) Nigeria
(C) Bolivia
(D) Ethiopia
Ans : (C)

227. What is the new name of the island of Madagascar ?
(A) Haitti
(B) Malagasy
(C) Mozambique
(D) Maputo
Ans : (B)

228. Kimberley, a town of South Africa is famous for—
(A) Diamonds
(B) Goldmines
(C) Poisoneous Snakes
(D) Seaport
Ans : (A)

229. In which part of Africa, Sahara desert is situated?
(A) Northern part
(B) Southern part
(C) Western part
(D) Eastern part
Ans : (A)

230. Africa is a hot continent, because—
(A) There are many volcanoes
(B) There is a great Sahara desert
(C) The greater part of the continent lies within the equatorial type of climate
(D) This is a big producer of spices
Ans : (C)

231. Which part of Africa has the highest population ?
(A) Valley of the river Niger
(B) Valley of the river Nile
(C) Valley of the river Congo
(D) Valley of the river Zambezi
Ans : (B)

232. Which is the largest lake in Africa?
(A) Tanganyika
(B) Nyasa
(C) Edward
(D) Victoria
Ans : (D)

233. What is said 'veld' in Africa?
(A) Savanna forest
(B) Equatorial forest
(C) Grass lands
(D) Tropical forest
Ans : (C)

234. The river Zambezi originates from—
(A) Victoria lake
(B) Western Plateau
(C) Tanganyika lake
(D) Mt. Atlas
Ans : (B)

235. Which one of the following is not in good number at the sea coasts of Africa?
(A) Rivers
(B) Islands
(C) Lakes
(D) Mountains
Ans : (B)

236. The ore for aluminium is—
(A) Hematite
(B) Bauxite
(C) Laterite
(D) Pyrolusite
Ans : (B)

237. Which one of the following is the largest lake in Rajasthan?
(A) Anasagar
(B) Pichhola
(C) Sambhar
(D) Udaisagar
Ans : (C)

238. In which part of Africa, Uranium is found?
(A) Sahara
(B) Congo basin
(C) Sudan
(D) Rhodesia
Ans : (B)

239. What is the most typical Australian tree?
(A) Oak
(B) Pine
(C) Eucalyptus
(D) Rubber
Ans : (C)

240. What is the main mineral of Australia?
(A) Gold
(B) Silver
(C) Lead
(D) Diamond
Ans : (A)

241. Kalgoorlie and coolgradie mines are in—
(A) Africa
(B) Australia
(C) North America
(D) Europe
Ans : (B)

242. Murray and Darling rivers fall in—
(A) The gulf of Carpentaria
(B) Pacific ocean
(C) Encounter Bay
(D) Indian ocean
Ans : (C)

243. The capital of Tasmania is—
(A) New castle
(B) Hobart
(C) Launceston
(D) Perth
Ans : (B)

244. What is the chief export from New Zealand?
(A) Wool
(B) Oil
(C) Motor car
(D) Cigarette
Ans : (A)

245. Which part of Australia receives rain throughout the year?
(A) Western part
(B) Eastern part
(C) Southern part
(D) Northern part
Ans : (D)

246. Which of the following is the chief crop of Australia?
(A) Rice
(B) Maize
(C) Wheat
(D) Potato
Ans : (C)

247. The chief imports of Australia is—
(A) Gold, cotton, iron and rice
(B) Cigarettes, motorcars, cotton clothes, machines and Petroleum
(C) Coal, iron and wool
(D) Meat, wheat, silver and woolen clothes
Ans : (B)

248. The original inhabitants of New Zealand are known as—
(A) Maoris
(B) Bedouins
(C) Magyars
(D) Tartars
Ans : (A)

249. To which side of Australia, Fiji island is situated?
(A) North-west side
(B) North-east side
(C) In South
(D) In West
Ans : (B)

250. In which of the foIlowing countries, the Christmas festival is celebrated in summer season?
(A) New Zealand
(B) Germany
(C) Japan
(D) New Foundland
Ans : (A)

251. Which one of the following food grains is grown in China in the largest quantity?
(A) Rye
(B) Barley
(C) Rice
(D) Maize
Ans : (C)

252. The climate of South East Australia is cold because—
(A) It is very near to the equator
(B) It is a hilly highland
(C) It is very near to sea
(D) It is in the region of cold winds
Ans : (B)

253. What is Great Barrier Reef?
(A) A belt of Coral along the east coasts of Australia
(B) A cave between Sydney and Malbourne
(C) A fish found area in the sea near New Zealand
(D) A mine situated in the Great Victoria Valley
Ans : (A)

254. Paradeep port lies in—
(A) Kerala
(B) Orissa
(C) Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)

255. A radio broadcast from Tokyo on Saturday at 12 noon should be heard at Vancouver—
(A) The same morning
(B) The same evening
(C) On Friday
(D) On Sunday
Ans : (C)

256. Lines joining places receiving equal amount of rainfall are called—
(A) Isohalines
(B) Isobars
(C) Isotherms
(D) Isohyets
Ans : (D)

257. Which State is the largest producer of manganese in India?
(A) Assam
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Orissa
Ans : (D)

258. Which is the largest cotton producing country in the world?
(A) Russia
(B) U.S.A.
(C) India
(D) Egypt
Ans : (B)

259. The capital of Western Australia is—
(A) Sydney
(B) Canberra
(C) Malbourne
(D) Perth
Ans : (D)

260. Which of the following has the smallest population ?
(A) Myanmar
(B) Canada
(C) Romania
(D) Australia
Ans : (D)

261. The biggest island in the world is—
(A) New Guinea
(B) Borneo
(C) Greenland
(D) Sumatra
Ans : (C)

262. They Sea port which does not have a petroleum refinery?
(A) Kandla
(B) Mangalore
(C) Chennai
(D) Cochin
Ans : (A)

263. The largest lake in India is—
(A) Wular
(B) Sambhar
(C) Chika
(D) Dal
Ans : (A)

264. Which of the following rivers occupies a riftvalley?
(A) Narmada
(B) Cauvery
(C) Mahanadi
(D) Sutlej
Ans : (A)

265. Sindri is famous for—
(A) Oil refining
(B) Aluminium manufacture
(C) Machine-tool industry
(D) Fertilizer production
Ans : (D)

266. The solar eclipse occurs when—
(A) The sun comes in between the moon and the earth
(B) The earth comes in between the sum and the moon
(C) The moon comes in between the sun and the earth
(D) The moon, the sun and the earth are in a straight line
Ans : (C)

267. The spring tide occurs when the moon, the sun and the earth make in angle of—
(A) 180°
(B) 90°
(C) 45°
(D) 33°
Ans : (A)

268. Atacama is—
(A) A desert region of North Chile
(B) The grassland of Argentina
(C) The peninsular portion of Eastern Mexico
(D) A desert region in Southern California
Ans : (A)

269. The Panama Canal shorterns the distance between—
(A) The Atlantic Ocean and the Mediterranean sea
(B) The Red sea and the Arabian sea
(C) The Pacific and the Atlantic oceans
(D) The Atlantic ocean and the Indian ocean
Ans : (C)

270. The inclination of the earth's axis to plane of the orbit is—
(A) 90°
(B) 23½°
(D) 66½°
(C) 0°
Ans : (B)

271. Which of the following towns is a modern planned town?
(A) Kolkata
(B) Varanasi
(C) Chennai
(D) Chandigarh
Ans : (D)

272. Some one travels from Kolkata to Delhi through the Gangetic plain, he would notice that the cultivation of wheat—
(A) Decreases
(B) Increases
(C) First decreases and then increases
(D) First increases and then decreases
Ans : (B)

273. Nuclear power station in Uttar Pradesh is at—
(A) Mathura
(B) Narora
(C) Lucknow
(D) Kanpur
Ans : (B)

274. The scandinavian countries are located in high latitudes. Parts of countries located in the same latitudes freeze during winter, but the ports located on the Norwegian coast do not freeze.
This is the mainly due to the fact that—
(A) Many small rivers drain to the sea
(B) There is a chain of volcanoes
(C) The North Atlantic Drift flows past the coast
(D) The Westerlies blow from the South West
Ans : (C)

275. Temperature varies from place to place with latitude and altitude. It may increase or decrease depending upon the factors that affect temperature. Certain anomalies may also develop on account of tmique combination of factors. The inversion of temperature would mean that the—
(A) Temperature decreases with elevation
(B) Temperature is constant at different eleations
(C) Temperature decreases and then increases with elevation
(D) Temperature changes along the same latitude
Ans : (C)

276. Natural vegetation of a region depends mainly on climate and hence there are distinctive areas of different types of vegetation. The governing factors in general are temperature, and precipitation. Accordingly, pine forests in India are found in—
(A) The Sunderbans
(B) The Thar desert
(C) The Himalayas
(D) The Ganga plain
Ans : (C)

277. India is an agricultural country and possesses fertile plains and numerous perennial rivers. About 72 per cent of its population resides in the rural areas. Nearly 70 per cent of the people are dependent on agriculture. About three-fourths of the cultivated land of India is used for food production because—
(A) The soil is suitable for food crops
(B) India is an exporter of food grains
(C) India has to feed a large population
(D) Per capita consumption of food in India is the highest in the world
Ans : (A)

278. A considerable part of our cotton, woollen and silk goods is produced on handlooms and powerlooms. Khaddar cloth is made out of handspun yarn. The Indian sarees which have become popular in the western world are produced in the decentralised sector. As many as five million people are employed in this sector. The number is bigger than the total number of persons employed in the organized industries and mining put together. The handloom and Khadi industry is located—
(A) In the urban areas of India
(B) In the capital towns of the states
(C) Largely in the rural areas of India
(D) Only on the urban fringes
Ans : (C)

279. The youngest folded mountain in India is—
(A) Vindhyas
(B) Aravallis
(C) Nilgiris
(D) Siwaliks
Ans : (D)

280. Which of the followings is the shortest day in the southern hemisphere ?
(A) March 21
(B) June 21
(C) September 22
(D) December 23
Ans : (B)
281. Which of the following ports does not have an oil refinery?
(A) Cochin
(B) Chennai
(C) Tuticoran
(D) Mumbai
Ans : (C)

282. In which of the following minerals in India not self sufficient?
(A) Copper
(B) Iron ore
(C) Coal
(D) Mica
Ans : (A)

283. The Mathura refinery gets its crude supply from—
(A) Assam oil fields
(B) Gujarat oil fields
(C) Bombay High
(D) Imported stock
Ans : (C)

284. The highest peak of Peninsular India is ?
(A) Anaimudi
(B) Kalsubai
(C) Ooty
(D) Mahabaleswar
Ans : (A)

285. Nearly half of the total production of sugarcane in India comes from Uttar Pradesh alone, because—
(A) The yield per hectare is the highest in U.P.
(B) The prevailing climate of U.P. is best suited for sugarcane cultivation
(C) Thick variety of sugarcane is cultivated in U.P.
(D) Area under sugarcane cultivation is the highest in U.P.
Ans : (D)

286. The Tigris river flows mainly through—
(A) Turkey
(B) Syria
(C) Iraq
(D) Iran
Ans : (C)

287. Which of the following is the largest producer of mineral oil in the world?
(A) Russia
(B) U.S.A.
(C) Saudi Arabia
(D) Kuwait
Ans : (B)

288. The mediterranean climate is characterized by—
(A) Humid summers and humid winters
(B) Humid summers and dry winters
(C) Dry summers and dry winters
(D) Dry summers and humid winters
Ans : (D)

289. Which of the following plants is used for making Kaththa ?
(A) Accacia arabica
(B) Accacia Catechu
(C) Accacia senegal
(D) Laccifer lacca
Ans : (B)

290. The lower layer of the atmosphere is known as—
(A) Mesosphere
(B) Ionosphere
(C) Troposphere
(D) Stratosphere
Ans : (C)

291. The line joining places which have the same height above mean sea level is called—
(A) Isohyte
(B) Isobar
(C) Contour line
(D) Isohaline
Ans : (C)

292. The cold northern island of Japan is—
(A) Kyushu
(B) Konshu
(C) Kokkaido
(D) Shikoku
Ans : (C)

293. Dandakaranya is located in—
(A) Northern India
(B) Central India
(C) Norther-Eastern India
(D) Southern India
Ans : (B)

294. Which of the following is NOT a coal field?
(A) Raniganj
(B) Jharia
(C) Mosabani
(D) Korba
Ans : (C)

295. The summer solstice in northern hemisphere occurs when the sun is directly overhead at noon on—
(A) The Tropic of Capricorn
(B) The Tropic of Cancer
(C) The equator
(D) None of the above
Ans : (B)

296. Cactus is a plant usually found in—
(A) Flood plains
(B) Semiarid regions
(C) Deltaic regions
(D) Fresh water lakes
Ans : (B)

297. Which of the following is a land locked country ?
(A) Afghanistan
(B) Myanmar (Burma)
(C) Philippines
(D) Israel
Ans : (A)

298. The Bhakra Nangal dam is the largest producer of raw silk?
(A) Ravi
(B) Beas
(C) Sutlej
(D) Yamuna
Ans : (C)

299. Which of the following is the largest producer of raw silk?
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Jammu and Kashmir
Ans : (B)

300. The moon revolve round the earth in—
(A) 30 days
(B) 29 days
(C) 28½ days
(D) 27⅓ days
Ans : (D)

301. The Tapti river rises from the—
(A) Vindhyan range
(B) Satpura range
(C) Maikal range
(D) Mahadev hills
Ans : (D)

302. States with long coastal boundaries are producers of salt in India. However half of the country's sea salt production comes from Saurashtra-Gujarat. This is due to—
(A) Its longest coast line
(B) High salinity of sea water
(C) A large number of medium sized ports
(D) Well developed industrial market in the State
Ans : (B)

303. The greatest deposits of loess are found in—
(A) New Zealand
(B) Central Europe
(C) China
(D) Argentina
Ans : (C)

304. The general trend of Isotherms on the globe is—
(A) East-West
(B) North-South
(C) North-East
(D) South-West
Ans : (A)

305. The rate of cooling of ascending air is—
(A) 1°C for every 300 metres
(B) 2°C for every 300 metres
(C) 2.5°C for every 300 metres
(D) 3°C for every 300 metres
Ans : (B)

306. The diameter of moon is—
(A) 3475 km
(B) 3250 km
(C) 3500 km
(D) 3258 km
Ans : (A)

307. A column of air 1 sq. cm. in cross-sectional area extending from sea-level to the top of the atmosphere weights approximately—
(A) 933 g wt
(B) 1033 g wt
(C) 1136 g wt
(D) 1360 g wt
Ans : (B)

308. Drowned glaciated valleys in high latitude regions are known as—
(A) Fiords
(B) Ocean ridges
(C) Sub-marine canyons
(D) Glaciated valleys
Ans : (A)

309. The doldrum area comes into the trade winds In—
(A) Autumn
(B) Summer
(C) Spring
(D) Winter
Ans : (B)

310. Plant cover of Deserts in the world is—
(A) Tall grasses
(B) Perennial Xerophytic shrubs
(C) Dwarf trees
(D) Water storing plants
Ans : (B)

311. Barchan dunes will tend to form in—
(A) Hot deserts
(B) Humid tropical areas
(C) Coastal areas
(D) Polar deserts
Ans : (A)

312. The earth while orbitting makes various angles with the sun's rays. On 22nd December, the rays are vertical on earth at—
(A) 23½°
(B) 30° North
(C) 23½° South
(D) 30° South
Ans : (C)

313. In which period people visit Hammerfest (about 71° N 24°E) to see the beauty of the Midnight Sun?
(A) March to May
(B) June to August
(C) September to November
(D) December to February
Ans : (B)

314. Which one of the following has been formed differently from the other three?
(A) Peat
(B) Bituminus
(C) Lignite
(D) Graphite
Ans : (D)

315. If the locations of two places on the map are 60°N 90°E and 40°S 90°E, what is the direct distance in kilometres between these places?
(A) 11100
(B) 10000
(C) 11000
(D) 11200
Ans : (A)

316. North-Western parts of India get winter rainfall mainly due to—
(A) North-West monsoon
(B) Western disturbances
(C) North-East monsoon
(D) Retreating monsoon
Ans : (B)

317. Which valley is formed as a result of tectonic forces?
(A) 'V' -shaped valley
(B) 'U' -shaped valley
(C) Hanging valley
(D) Rift valley
Ans : (D)

318. Which forest is known for large scale lumbering ?
(A) Equatorial forests
(B) Mixed forests
(C) Coniferous forests
(D) Monsoon forests
Ans : (C)

319. What is the chief characteristics of monsoon climate?
(A) Daily range of temperature very high
(B) Complete reversal of wind direction with the change of season
(C) Annual range of temperature very high
(D) Heavy rainfall mainly during winter
Ans : (B)

320. Soils are usually formed by the process of—
(A) Erosion
(B) Deposition
(C) Denudation
(D) Weathering
Ans : (D)

321. Which group of maps are the large scale maps?
(A) Atlas and wall maps
(B) Themetic and political maps
(C) Physical and weather maps
(D) Cadastral and Tourist Guide maps
Ans : (D)

322. If the R.F. of a map is 1 : 10,00,000 what could be its statement of scale?
(A) 1 cm-l0 km
(B) 1 cm-l km
(C) 1 cm-100 km
(D) 1 cm-l000 km
Ans : (A)

323. Sugar industry in India has a tendency to migrate towards south because—
(A) The soils of South India are highly suitable for cultivation of sugarcane
(B) The climate of South India is more suitable for the production of sugarcane
(C) The per capita consumption of sugar in the South is more than the North
(D) The winds coming from the Bay of Bengal and Arabian Sea increase the sugar content in the sugarcane
Ans : (B)

324. Which of the following two rivers are navigable for big distances—
(A) Godavari and Tungbhadra
(B) Narmada and Tapti
(C) Ganga and Brahamputra
(D) Damodar and Kosi
Ans : (C)

325. Gujarat is the largest producer of salt in India because—
(A) Its coastal waters are very saline
(B) It has extensive dry coast
(C) It has extensive shallow seas
(D) Its inhabitants are expert in preparing salt
Ans : (A)

326. Which soil is formed differently from the other three soils?
(A) Regur
(B) Bhabar
(C) Bangar
(D) Khadar
Ans : (A)

327. Amongst the cereals, this has the largest production in India—
(A) Wheat
(B) Maize
(C) Ric
(D) Barley
Ans : (C)

328. The largest desert in the World is—
(A) Gobi
(B) Kalahari
(C) Patagonia
(D) Sahara
Ans : (D)

329. Ruhr region is situated in—
(A) Poland
(B) Russia
(C) Germany
(D) France
Ans : (C)

330. Earthquake waves are recorded in—
(A) Barograph
(B) Hydrograph
(C) Seismograph
(D) Pantagraph
Ans : (C)

331. Which of these is young folded mountain?
(A) The Himalayas
(B) The Vindhyas
(C) The Nilgiris
(D) The Western Ghats
Ans : (A)

332. Ankaleshwar is famous for—
(A) Gold mining
(B) Petrochemical Industry
(C) Manufacturing Industry
(D) Wheat producton
Ans : (B)

333. Which country imports iron most?
(A) Germany
(B) France
(C) Sweden
(D) Japan
Ans : (D)

334. Chittaranjan is famous for—
(A) Cotton manufacturing Industry
(B) Sugar Industry
(C) Fertilizer Industry
(D) Locomotive Industry
Ans : (D)

335. Which of the following is not a mineral ?
(A) Slate
(B) Limestone
(C) Coal
(D) Calcite
Ans : (A)

336. Which one is the biggest planet of the Solar system?
(A) Mercury
(B) Earth
(C) Pluto
(D) Jupiter
Ans : (D)

337. Rourkela Steel Plant of Orissa gets its iron ore from—
(A) Noamundi
(B) Bonai
(C) Barsua
(D) All above
Ans : (D)

338. 'Meghalaya' is the name given to the region corresponding to—
(A) Lushai Hill Region
(B) Garo-Khasi Hill Region
(C) Nefa Region
(D) Nagaland
Ans : (B)

339. Which of the following is a port in Persian Gulf?
(A) Port Said
(B) Suez Port
(C) Eden Port
(D) Bandar Abbas
Ans : (D)

340. The strait of Hormuz joins which of the following water bodies—
(A) Red sea and Mediterranean sea
(B) Persian Gulf and Gulf of Oman
(C) Caspian sea and Black sea
(D) Gulf of Oman and Arabian sea
Ans : (B)

341. Which of the following lies on the left bank of the Ganga?
(A) Kanpur
(B) Patna
(C) Allahabad
(D) Varanasi
Ans : (D)

342. Bhor Ghat gap gives access to the railway link between—
(A) Mumbai and Jalgaon
(B) Mumbai and Pune
(C) Cochin and Coimbatore
(D) Trivandrum and Kanyakumari
Ans : (B)

343. We generally measure the depth of the Sea in—
(A) Feet
(B) Fathoms
(C) Metres
(D) Nautical miles
Ans : (B)

344. Hanging valleys are formed due to the action of—
(A) River
(B) Glacier
(C) Waves of the ocean
(D) Volcanic eruption
Ans : (B)

345. In the northern hemisphere, due to Ferrel's law the wind is deflected—
(A) Towards its right
(B) Towards its left
(C) Towards its north
(D) Towards its south
Ans : (A)

346. The largest number of jute mills are located along—
(A) Ganga Valley
(B) Brahmaputra Valley
(C) Godavari basin
(D) Hooghly basin
Ans : (D)

347. Mettur dam is built on the—
(A) Godavari river
(B) Krishna river
(C) Kaveri (Cauvery) river
(D) Tungabhadra river
Ans : (C)

348. The phases of moon are caused by—
(A) The rotation of the earth
(B) The rotation of the moon
(C) The revolution of the earth
(D) The revolution of the moon
Ans : (B)

349. The average time interval between successive high tide and low tide is—
(A) 12 hours and 26 minutes
(B) 6 hours and 12 minutes
(C) 24 hours and 52 minutes
(D) 50 minutes
Ans : (C)

350. The planet with the shortest year is—
(A) Earth
(B) Mercury
(C) Mars
(D) Pluto
Ans : (B)