Friday, September 24, 2010

GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS

1. The Committee which has recomended one year mandatory rural service for medicos is headed by—
(A) C. Rangrajan
(B) V. Moily
(C) Y. K. Alagh
(D) Sambasiv Rao

2. Recently, the National Convention of Chairpersons and Intermediate Panchayats was held in New Delhi to mark the………anniversary of Panchayati Raj system.
(A) 13th
(B) 14th
(C) 15th
(D) 16th

3. INS Kesari has been commissioned at the naval base at Vishakhapatnam. It is the—
(A) Second indigenously built Landing Ship Tank (Large)
(B) Fifth indigenously built Landing Ship Tank (Large)
(C) Fourth indigenously built Landing Ship Tank
(D) Sixth indigenously built Landing Ship Tank (Large)

4. President Pratibha Patil recently visited Chile, Brazil and Mexico. During her trip, with which of the following countries did India sign an extradition treaty—
(A) Brazil
(B) Chile
(C) Mexico
(D) None of these

5. In its thirteenth flight PSLV-C9 successfully launched ten satellites with a total weight of 820 kg. Which of the following satellites launched by PSLV-C9 is not a nano satellite ?
(A) NLS-4
(B) NLS-5
(C) RUBIN-8A
(D) IMS-1

6. Apart from ISRO, three other agencies/institutions were also involved in the execution of PSLV-C9. Which of the following was not involved ?
(A) DRDO
(B) Antrix Corporation
(C) Cosmos International Germany
(D) University of Toronto, Canada

7. The Iran-Pakistan-India gas pipeline, slated to begin in 2009 was conceptualised first in—
(A) 1991
(B) 1989
(C) 1985
(D) 1993

8. In addition to Kolkata and Delhi, the Union Government plans to start Metro rail service in four more cities. Which of the following is not included in the plan ?
(A) Kochi
(B) Hyderabad
(C) Pune
(D) Chennai

9. Which of the following is not a member of the NATO ?
(A) Austria
(B) Poland
(C) Hungary
(D) Spain

10. Who became Britain’s first Asian woman Lord Mayor ?
(A) Rekha Rani
(B) Anjula Sood
(C) Reshma Shah
(D) Kavita Sahni

11. The newly elected President of Paragury is—
(A) Fernando De Silva
(B) Fernando Lugo
(C) Fernando Silvio
(D) Fernando Dominique

12. Silvio Berlusconi was recently elected to the post of Prime Ministership of Italy. He belongs to—
(A) Italian Nationalist Party
(B) The Patriotic Alliance
(C) People’s Party of Italy
(D) People of Freedom Party

13. PLA stands for—
(A) Party of Leninist Association
(B) People’s Liberation Army
(C) People for Liberal Alliance
(D) People for Left Alliance

14. The number of African countries which attended the recently concluded India-Africa Forum Summit is—
(A) 14
(B) 15
(C) 16
(D) 17

15. According to a recent survey which of India’s states has topped in rural electrification ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Rajasthan
(D) Karnataka

16. Simran Kaur Mundi has been chosen—
(A) Miss India Earth 2008
(B) Miss India Universe 2008
(C) Miss India World 2008
(D) None of the above

17. Which one of the following won Pulitzer prize in Music category ?
(A) The Little Match Girl Passion
(B) Time and Materials
(C) The Years of Extermination
(D) The Eden’s Outcasts

18. The book ‘Superstar India : From Incredible to Unstoppable’ is written by—
(A) P. M. Nayyar
(B) Jhumpi Lahiri
(C) Shobha De
(D) None of these

19. The 2008 Edition of Wisden Cricketers’ Almanack–Crickets major annual reference work has named “The Leading Cricketer of the World for 2007”—
(A) Mc Grath
(B) Jacques Kallis
(C) Ricky Ponting
(D) Sachin Tendulkar

20. India ranks …………… in foreign exchange forex reserve.
(A) Third
(B) Second
(C) Fifth
(D) Fourth

21. Raghuram Rajan Committee is related to—
(A) Austerity in government expenditure
(B) Study of causes of rising prices
(C) Financial sector reforms
(D) Export-import balance

22. The International Monetary Fund has estimated India’s contribution to World Gross Domestic Product in purchasing power parity (PPP) terms for 2007 to—
(A) 4·6%
(B) 6·4%
(C) 7·1%
(D) 3·9%

23. According to data released by the Ministry of Finance, currently the per capita debt on each of the roughly 110 crore Indians stands at—
(A) Rs. 71502
(B) Rs. 7218
(C) Rs. 10550
(D) Rs. 6103

24. Which one of the three single cross improved hybrids of maize has not been developed and recommended for an All India level use by Chaudhry Charan Singh Haryana Agriculture University ?
(A) HPM–6
(B) HM–8
(C) HM 10
(D) HQPM-7

25. US has decided to remove ………from its list of states sponsoring terrorism.
(A) Cuba
(B) Iraq
(C) North Korea
(D) Libya

26. In the year 2006-07 India received Foreign Direct Investment Worth—
(A) $ 25 billion
(B) $ 24·5 billion
(C) $ 26·25 billion
(D) 20·5 billion

27. For the first time, the T.V. Cameras and print cameramen were allowed to record proceedings of the Lok Adalats dispensing justice on—
(A) May 3, 2008
(B) May 5, 2008
(C) May 7, 2008
(D) May 4, 2008

28. As a part of the partial solution to the world’s energy crisis, the scientists of which of the following countries are building a nuclear fusion laboratory designed to recreate the temperatures and pressure of an exploding star ?
(A) U.K.
(B) U.S.A.
(C) Australia
(D) France

29. Recently, a fatal disease broke out in China infecting thousands of children and causing death of some of them. The disease was—
(A) Bird flu
(B) Filariasis
(C) Hand, mouth and foot disease
(D) Chicken pox

30. Two Indian doctors from Kolhapur have achieved a path breaking success in the research of—
(A) Genetics
(B) Stem cell
(C) New protein structure
(D) Habit pattern of different people

31. The tennis player who announced retirement recently is—
(A) Roger Federer
(B) Justine Henin
(C) Rafael Nadal
(D) Mahesh Bhupati

32. Entero virus 71 (EV 71) is responsible for—
(A) Japanese encephalitis
(B) The new form of bird flue
(C) Skin infection
(D) Hand-foot-mouth disease

33. According to a latest report, since 1990, India has cut its overall child mortality rate by—
(A) 34%
(B) 30%
(C) 32%
(D) 36%

34. India test fired Nuclear Capable Agni III on May 7, 2008 for—
(A) Fourth time
(B) Second time
(C) Third time
(D) Fifth time

35. Tenth century coins have been found from the city of—
(A) Guwahati
(B) Bareily
(C) Khandwa
(D) Ranchi

Answers
1. (D) 2. (C) 3. (C) 4. (A) 5. (D) 6. (A) 7. (B) 8. (C) 9. (A) 10. (B)
11. (B) 12. (D) 13. (B) 14. (A) 15. (C) 16. (B) 17. (A) 18. (C) 19. (B) 20. (D)
21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (A) 25. (C) 26. (B) 27. (A) 28. (A) 29. (C) 30. (B)
31. (B) 32. (D) 33. (A) 34. (C) 35. (C)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment