Wednesday, June 23, 2010

INDIAN HISTORY BITS

1. As a prince where was Ashoka sent to suppress the revolt?
1 Taxila
2 Kalinga
3 Ujjain
4 Deccan
Ans:1
2. Which one of the following travelers is not associated with the description of the glories of Vijayanagar kingdom?
1 Paes
2 Abdul Razzaq
3 Ibn Batutach
4 Nuniz
Ans:3
3. What was Sher Shah’s precious legacy to the Mughals?
1 Organization of Army
2 Land Revenue System
3 Mansabdari System
4 Provincial Administration
Ans:2
3. The main emphasis of Upnishads is on which aspect of philosophy?
1 Bhakti
2 Gyan
3 Karma
4 Tapa
Ans:2
4. Panini, the first Grammarian of Sanskrit language in India, lived during the:
1 2nd Century B. C.
2 6th -5th Century B. C.
3 2nd Century A. D.
4 5th-6th Century A. D.
Ans:2
5. With reference to the Indian Freedom Struggle, which one of the following events occurred earliest?
1 Surat Split
2 Lucknow Pact
3 Rowlatt Satyagraha
4 Communal Award
Ans:1
6. What was the most important gainto Ahmad Shah Abdali as a result of the Third Battle of Panipat?
1 Control over Delhi
2 Enormous wealth
3 Control over Punjab
4 Opportunity to expand his empire in India
Ans:2
7. The scholar who accompanied Mahmud of Ghazni in India was
1 Ibn Batuta
2 Al-Beruni
3 Al-Firdausi
4 Al-Razi
Ans:2
8. The father of Asoka was:
1 Bimbisara
2 Bindusara
3 Mahendra
4 Namda
Ans:2
9. Azad Hind Fauj was founded in 1943 in
1 Mandalay
2 Singapore
3 Midnapore
4 Kuala Lumpur
Ans:2
10. The main emphasis of Upnishads is on which aspect of philosophy?
1 Bhakti
2 Gyan
3 Karma
4 Tapa
Ans:2
11. Who was the founder of Vijaynagar kingdom?
1 Harihar and Bukka
2 Krishna Dev Roy
3 Narsingha
4 Devroy
Ans:1
12. Among the four dynasties listed below, which one minted coins made of lead?
1 Mauryas
2 Satvahanas
3 Western Kshatrapas
4 Guptas
Ans:2
13. Which of the following is associated with Lord Wellesley, the Governor General of India from 1798 to 1805?
1 Doctrine of Lapse
2 Subsidiary Alliance
3 First Mysore War
4 Conquest of Rajputana
Ans:2
14. With reference to the Indian Freedom Struggle, which one of the following events occurred earliest?
1 Surat Split
2 Lucknow Pact
3 Rowlatt Satyagraha
4 Communal Award
Ans:1
15. Which factor influenced Ghandhi’s ideas on Indian Culture most?
1 Brief in the fundamentals of ancient culture.
2 Influenced by western ideas
3 ’Sermon on the Mount’
4 Tolstoy’s idea
Ans:1
16. The most important divinity in the Rig Veda is
1 Agni
2 Marut
3 Varuna
4 Indra
Ans:3
17. Alexander’s general who attacked India and was defeated by Chadragupta Maurya was
1 Ptolemy
2 Seleucus
3 Nearchus
4 Arrian
Ans:2
18. The foreign traveler who visited India during the rule of the Guptas was
1 Hiuen Tsang
2 Beriner
3 Fa-Hein
4 Manucci
Ans:3
19. Which of the following factors was most important for the rapid development of trade in pre-Gupta period?
1 Needs of the Roman Empire
2 Success of the banking system
3 Better system of coinage
4 Encouragement from the Kings
Ans:1
20. In the year 1946, who among the following joined the Viceroy’s Executive Council with the finance portfolio?
1 Mohammad Ali Jinnah
2 Liaqat Ali Khan
3 Nawab Salimullah
4 Shaukat Ali
Ans:2
21. The battle that was fought between Ahmad Shah Abdali and the Marathas in 1761 was
1 2nd battle of Panipat
2 1st battle of Panipat
3 3rd battle of Panipat
4 the battle of Tarain
Ans:3
22. Which one of the following is correctly matched?
1 Second Battle of Panipat - Akbar and Ibrahim Lodi
2 Battle of Khanwa - Akbar and Rana Sanga
3 Battle of Chausa - Humayun and Sher Shah
4 First battle of Tarian - Mahmud Ghaznavi and Prithviraj Chauhan
Ans:3
23. Why was the Swaraj Party established?
1 To co-operate with Government
2 To place obstacles in the functioning of the legislative council
3 To form an organization parallel to the Congress
4 Because of schism in the Congress
Ans:2
24. Identify the famous ruler of the Gupta period
1 Kumaradevi
2 Rajyashri
3 Kuber-Naga
4 Prabhavati-Gupta
Ans:4
25. ’Tipu Sultan’ had his capital at
1 Srirangapatnam
2 Mysore
3 Bangalore
4 Bhagyanagar
Ans:1
26. Among the following foreign travellers who was the first to visit India?
1 Bernier
2 Ibn Batuta
3 Abdur Rajjak
4 Vasco-da-Gama
Ans:2
27. In ancient peninsular India, who among the following assumed the title ’Vatapikonda’?
1 Mayurasharman
2 Narasimhavarman
3 Pulakesi II
4 Vikramaditya II
Ans:2
28. Chandragupta Maurya built the first great empire in India with the help of
1 Mahapadmananda
2 Bindusara
3 Seleucus
4 Kautilya
Ans:4
29. Which ruler went to Sri Lanka to spread Buddhism
1 Ashoka
2 Samudragupta
3 Sanghamitra
4 Chitragupta
Ans:3
30. The Temples at Khajuraho were build by -
1 Chandelas
2 Pallavas
3 Chalukyas
4 Qutubuddin
Ans:1
31. Which among the following was defeated by Ahmad Shah Abdali in the 3rd battle of Panipat
1 Sawai Jai Singh
2 Badam Singh
3 Suraj Mal
4 Guru Govind Singh
Ans:3
32. During the Civil Disobedience Movement, who led the ’Red Shirts’ of North-Western India?
1 Abdul Kalam Azad
2 Khan Abdul Ghaffar Khan
3 Mohammad Ali Jinnah
4 Shaukat Ali
Ans:2
33. Which among the following dynasties had the strongest navy?
1 Chalukya
2 Chola
3 Gupta
4 Pallava
Ans:2
34. Which one of the following travelers is not associated with the description of the glories of Vijayanagar kingdom?
1 Paes
2 Abdul Razzaq
3 Ibn Batutach
4 Nuniz
Ans:3
35. Put in correct chronological sequence, the successors of Shivaji 1.Sahu 2.Shivaji 3.Rajaram 4.Sambhaji 5.Ram Raja
1 4, 3, 2, 1, 5
2 2, 1, 5, 3, 4
3 5, 4, 2, 1, 3
4 1, 2, 3, 5, 4
Ans:1

1)
What was the type of marriage in the Vedic period in which, in place of the dowry, there was a token bride price of a cow and a bull -
1. Asura
2. Arsa
3. Gantharva
4. Rakshsa
Ans:1
2) In which field of art extraordinary progress was made in the Gupta period?
1 Architecture
2 Sculpture
3 Painting
4 Coinage
Ans:3
3) Which one of the following is correctly matched?
1 Brahmo Samaj - Annie Basant
2 Arya Samaj - Lala Lajpat Rai
3 Ram Krishna Mission - Keshab Chandra Sen
4 Theosophical Society - vivekananda
Ans:2
4) Which one of the following is the correct sequence of the victories of Babur?
1 Panipat, Chanderi, Ghaghara and Khanwah
2 Panipat, Ghaghara, Khanwah and Chanderi
3 Panipat, Khanwah, Chanderi and Ghaghara
4 Ghaghara, Panipat, Khanwah and Chanderi
Ans:3
5) The battle at Waihind in 1008-09 A.D was fought between
1 Mahmud of Ghazni and Jayapala
2 Mahmud of Ghazni and Anandapala
3 Muhammad Ghori and Prithviraj
4 Muhammad Ghori and Jaichandra
Ans:2
6) As a prince where was Ashoka sent to suppress the revolt?
1 Taxila
2 Kalinga
3 Ujjain
4 Deccan
Ans:1
7) Among the following foreign travellers who was the first to visit India?
1 Bernier
2 Ibn Batuta
3 Abdur Rajjak
4 Vasco-da-Gama
Ans:2
8) Against whom Skandagupta had to wage long wars on the North West border?
1 Shakas
2 Yavanas
3 Huns
4 Greeks
Ans:3
9) The oldest Veda is
1 Atharva Veda
2 Rig Veda
3 Yajur Veda
4 Sama Veda
Ans:2
10) Over Which territory there were frequent clashes between Bahamani Kingdom and Vijaynagar Kingdom?
1 The Raichur Doab
2 Warangal
3 Madurai
4 Malabar
Ans:1
11) The Hathigumpha inscription (near Bhubaneshwar, Orissa) relates to the king
1 Susharma
2 Hala
3 Kharavela
4 Pulamayi
Ans:3
12) The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was
1 Elam
2 Oman
3 Behrain
4 Afganistan
Ans:3
13) Among the four dynasties listed below, which one minted coins made of lead?
1 Mauryas
2 Satvahanas
3 Western Kshatrapas
4 Guptas
Ans:2
14) During whose period Al-Beruni came to India?
1 Mahmud Ghaznavi
2 Balban
3 Firoz Tughluq
4 Ibrahim Lodhi
Ans:1
15) Against whom Skandagupta had to wage long wars on the North West border?
1 Shakas
2 Yavanas
3 Huns
4 Greeks
Ans:3
16) Where did Aurangzeb die?
1 Agra
2 Asirgarh
3 Daultabad
4 Ahmadnagar
Ans:4
17) Ashoka called the Third Buddhist Council at
1 Pataliputra
2 Magadha
3 Kalinga
4 Sarnath
Ans:2
18) The main historical source regarding the information about village government under the Cholas is the
1 Halmidi inscription
2 Jatwai inscription
3 Uttaramerur inscription
4 Chandravallo inscription
Ans:3
19) What was Sher Shah’s precious legacy to the Mughals?
1 Organization of Army
2 Land Revenue System
3 Mansabdari System
4 Provincial Administration
Ans:2
20) Who among the following taught the doctrine of ’Shunyata’?
1 Nagarjuna
2 Shankaracharya
3 Harisena
4 Vallabhacharya
Ans:1
21) Which factor influenced most to eliminate caste-system in India?
1 Rationalism
2 Job Opportunities
3 Legislations
4 Liberal Education
Ans:1
22) The earliest tribal assembly was
1 Gana
2 Vidhata
3 Samiti
4 Sabha
Ans:2
23) The foreign traveler who visited India during the rule of the Guptas was
1 Hiuen Tsang
2 Beriner
3 Fa-Hein
4 Manucci
Ans:3
24) The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was
1 Elam
2 Oman
3 Behrain
4 Afganistan
Ans:3
25) At the earlier stage backward classes movement means?
1 Santal movement
2 Non-Brahmin movement
3 Harijan movement
4 Antirulers movement
Ans:2
26) Which of the following dynasties patronised the famous Kailash temple at Ellora?
1 Vakataka
2 Gupta
3 Early Chalukya
4 Rastrakuta
Ans:4
27) Which organization had proposed first to constitute the Constitution Assembly to form the Indian Constitution?
1 Swaraj Party in 1928
2 Indian National Congress in 1936
3 Muslim League in 1942
4 By all parties convention in 1946
Ans:2
28) During the Indian freedom Struggle, who of the following founded the Parthana Samaj?
1 Atmaram Pandurang
2 Gopal Hari Deshmukh
3 Ishwar Chandra Vidyasagar
4 Keshab Chandra Sen
Ans:1
29) The main historical source regarding the information about village government under the Cholas is the
1 Halmidi inscription
2 Jatwai inscription
3 Uttaramerur inscription
4 Chandravallo inscription
Ans:3
30) Among the following who was in chronological order, the last famous ruler of Vijayanagar?
1 Harihar-II
2 Devarai-I
3 Vir Narsingh
4 Krishna Deva Rai
Ans:4
31) ’Ratti’ used by jewellers is obtained from seed of a -
1 Gymnospermous plant
2 Angiospermous plant
3 Algae
4 Fungi
Ans:2
32) During the Civil Disobedience Movement, who led the ’Red Shirts’ of North-Western India?
1 Abdul Kalam Azad
2 Khan Abdul Ghaffar Khan
3 Mohammad Ali Jinnah
4 Shaukat Ali
Ans:2
33) During whose tenure as the Viceroy of India were the great martyrs Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru hanged?
1 Lord Curzon
2 Lord Irwin
3 Lord Minto
4 Lord Chemsford
Ans:2
34) How did Hiuen Tsang undertake journey from and to India?
1 He came by land route and also returned by land route
2 He came by land route but returned by sea route
3 He came by sea route and returned by land route
4 He came by sea route and also returned by sea route
Ans:1
35) Where did Aurangzeb die?
1 Agra
2 Asirgarh
3 Daultabad
4 Ahmadnagar
Ans:4
36) Sir Thomas Rose visited the court of
1 Akbar
2 Jehangir
3 Shajahan
4 Aurangazeeb
Ans:2
37) Which of the following is wrongly matched
1 The Pitt’s India Act (1784) : Board of Control to guide and control company’s affairs
2 Charter Act of 1813 : Company’s monopoly of trade with India ended
3 Charter Act of 1833 : Company’s debt taken over by the government of India
4 Charter Act of 1853 : To regulate company’s affairs
Ans:4
38) Which one of the following battles was fought between babar and the Rajputs in 1527?
1 The First Battle of Panipat
2 The Battle of Khanwa
3 The Battle of Ghagra
4 The Battle of Chanderi
Ans:2
39) Which was the only Indus city without a citadel?
1 Kalibangan
2 Harappa
3 Mohenjodaro
4 Chanhudraro
Ans:2
40) Even though India became independent in 1947 but Daman and Diu remained a European colony till 1961. Which country ruled over it ?
1 France
2 Britain
3 Netherlands
4 Portugal
Ans:4

6 comments:

  1. i want vro perfect study material with pdf format plese send my id raviidiots9@yahoo.com and raviidiots9@gmail.com

    ReplyDelete
  2. can u send it to me also nandini.kv9@gmail.com

    ReplyDelete
  3. plz can u snd it to me also nandini.kv9@gmail.com

    ReplyDelete
  4. i want vro and vra perfect study material with pdf format plese send my id natarajs@gmail.com

    ReplyDelete
  5. i want perfect study material for group 2 of all papers with pdf format plese send my mail id is aishwarya.kotu@gmail.com

    ReplyDelete
  6. i want vro and vra perfect study material with pdf format plese send my id mullavanaja@gmail.com

    ReplyDelete