Friday, June 29, 2012





MPSC Sales Tax Inspector Preliminery Examination- 2012

MPSC Sales Tax Inspector Preliminery Examination- 2012

MPSC Police Sub Inspector Preliminery Examination- 2012


Thursday, June 28, 2012



Tuesday, June 26, 2012



Monday, June 25, 2012


(Exam Held On: 14-06-2012)

1.Which mineral of the following is associated with the "JHAMAR-KOTRA" Regions in Rajasthan:
1) Lead and zinc
2) Manganese
3) Rock Phosphate
4) Silver
Ans: 3
Tip: RSMML operate for the mining of Rockphosphate ore. It operates one of the largest and fully mechanised mines in the country at Jhamarkotra, 26 Kms. from Udaipur and Kanpur Group of Mines located 15 Kms. from Udaipur.

2) The production of food grains in rajasthan in the year 2010-11 was highest after independance, it was:
1) 250 Lakh tonne
2) 235 Lakh tonne
3) 210 Lakh tonne
4) 192 Lakh tonne
Ans: 2 ( 235.61 Tonne)

3) Desert Development Programme is being implemented in 16 District of rajasthan. This programme is being fonded:
1) 100% by Govt. of India
2) 100% by Rajasthan Govt.
3) In the ratio of 50:50 by both the govt.
4) 75% by Govt. of India, 25% by Rajasthan Govt.
Ans: 4
Tips: From 1st April , 1999, the Desert Development Programme is being funded on the basis of 75:25.

4) Match the following:
A. Sharia                                 1. Marwar
B. Kathodi                               2. Abu Road
C. Garasia                               3. Mewar
D. Rabaries                             4. Baran
                                              5. Banswara
Ans: 3 (A-4, B-3,C-2,D=1)

5) "Tripitaka" Texts are related with which religion:
1) Vedic Religion
2) Buddhism
3) Jainism
4) Shaivism
Ans: 2
Tips: Tripiṭaka is a traditional term used by various Buddhist sects to describe their various canons of scriptures. A Tripiṭaka traditionally contains three "baskets" of teachings: a Sūtra Piṭaka, a Vinaya Piṭaka and an Abhidharma Piṭaka.

6. Who is considered as the first Modern Man of India?
1) Nana Saheb
2) A. O. Hume
3) Raja Ram Mohan Roy
4) Swami Vivekanand
Ans: 3

7. Who was first woman President of the Congress?
1) Kadambini Ganguli
2) Sarojini Naidu
3) Annie Besant
4) Kamla Nehru
Ans: 3   
Tips: Annie Besant was the first woman President of Indian National Congress. She presided over the 1917 Calcutta session of the Indian National Congress. Annie Besant was of Irish origin and was one of the few foreigners who played a significant role in the Indian freedom movement. 

8. In which battle did Maharana Sanga defeat Ibrahim Lodi?
1) Battle of Khatoli
2) Battle of Sarangpur
3) Battle of Siwana
4) Battle of Khanua
Ans: 1
Tips: In Battle of Khatoli (1517), Rana Sanga defeated Ibrahim Lodi while During Battle of Khanwa (1527) Babur defeated Rana Sanga.

9. Which Rajput ruler continued his struggle for independence against Mughals and did
not surrender?

1) Raja Raisingh of Bikaner
2) Rao Chandrasen of Marwar
3) Raja Bharmal of Amber
4) Maharana Amar Singh of Mewar
Ans: 2

10. Identify the incorrect pair amongst the following relating the freedom fighters of
Rajasthan with the area of their activities

1) Arjun Lal Sethi : Udaipur
2) Jai Narayan Vyas : Jodhpur
3) Kesari Singh Barhath : Mewar
4) Govind Giri : Vagad

11. Which amongst the following place was not a centre of the revolution of 1857 in

1) Ajmer
2) Jaipur
3) Neemuch
4) Auwa
Ans: 2

12. Which of the following areas were integrated at the seventh stage (1 November 1956) of the integration of Rajasthan?
1) Matsya Sangh
2) Jaipur
3) Sirohi
4) Ajmer and Abu
Ans: 4

13. Identify the incorrect pair about the dialects of Rajasthan and the area of their prevalence:
1) Tonk : Dhoondhari
2) Pali : Bagadi
3) Baran : Hadoti
4) Karauli : Mewati
Ans: 1

14. Who is the author of Prithviraja Vijaya?
1) Chand Bardai
2) Prithviraj Chauhan
3) Jayanak
4) Nayanchand Suri
Ans: 3

15. Which category of Rajasthani Literature is related to story or narrative genre?
1) Vat
2) Veli
3) Vachanika
4) Vigat
Ans: 1

16. Identify the incorrect pair relation the folk dances of Rajasthan with their area of revalence:
1) Gindar dance : Shekhawati
2) Dhol dance : Jalor
3) Bamarasia dance : Bikaner
4) Dandia dance : Marwar
Ans: 3

17. What is the name of the famous folk drama of Bhils?
1) Gavari
2) Swang
3) Tamasha
4) Rammat
Ans: 1

18. Gopiji Bhatta is related with which folk drama style of Rajasthan?
1) Tamasha
2) Swang
3) Rammat
4) Nautanki
Ans: 2

19. Where is the temple of folk deity Mallinathji located?
1) Tilwara (Barmer)
2) Nagala Jhaz (Bharatpur)
3) Santhu village (Jalor)
4) Panchota village (Jalor)
Ans: 1

20. Which amongst the following is not as folk goddess of Rajasthan?
1) Chhink Mata
2) Karani Mata
3) Auwari Mata
4) Hidimba Mata
Ans: 4

21. Which is the famous centre of "Blue Pottery" in Rajasthan?
1) Bikaner
2) Dungarpur
3) Jaipur
4) Jaisalmer
Ans: 3

22. Identify the incorrect pair amongst the following:
1) Beneshwar Fair : Dungarpur
2) Badshah Fair : Beawar
3) Maru Mahotsava : Barmer
4) Gautameshwar Fair : Sirohi
Ans: 3
Tips: Maru Mahotsav is held yearly in Jaisalmer.

23. "Tarabhant ki Odhani" is the popular costume of which category of women in Rajasthan?
1) Rajpur women
2) Gurjar women
3) Adivasi women
4) Jat women
Ans: 3

24. Which of the following is not a sub-dialect of Marwari?
1) Bikaneri
2) Nagarchol
3) Jodhpuri
4) Thali
Ans: 1

26. In which year Rajasthan Mission on Livelihood was started?
1) 2002
2) 2004
3) 2005
4) 2007
Ans: 3

27. According to 2007 Livestock Census the total number of livestock in Rajasthan is:
(1) 491 Lakh
(2) 547 Lakh
(3) 579 Lakh
(4) 484 Lakh
Ans: 3

28. Where first Solar Park in Rajasthan will be established?
1) Balotra (Barmer)
2) Badla (Jodhpur)
3) Pokaran (Jaisalmer)
4) Shergarh (Jodhpur)
Ans: 3

29. Which one of the following statements is not correct?
1) Wells and Tubewells are the main sources of irrigation in Rajasthan.
2) The construction of Gang Canal was completed in 1927.
3) The water of Indira Gandhi Canal is only used for irrigation.
4) 'Khadin' is a traditional method of water conservation in arid Rajasthan.
Ans: 3 (IG Canel is also used to provide drinking water to Jodhpur and villages)

30. The Solar Policy was announced first time by the Government of Rajasthan in the year:
1) 2011
2) 2010
3) 2009
4) 2008
Ans: 1

31. What is true with the present position of revenue account in the budget of Rajasthan?
1) Revenue deficit is alarming.
2) Revenue deficit is under control.
3) Revenue deficit is less than other neighbouring states.
4) There is revenue surplus.
Ans: 2

32. Which of the following institutions has been playing a leading role to promote generation of non-conventional energy in Rajasthan?
2) The Rajasthan Renewable Energy Corporation
3) The Rajasthan Non-conventional Energy Corporation
4) The Rajasthan Non-conventional Power Generation Corporation
Ans: 3

33. Indicate the share of industries in GSDP of Rajasthan in 2010-11 at 2004-05 prices.
1) 13%
2) 18%
3) 24%
4) 30%
Ans: 3

34. The main objective of Rajiv Awas Yojana (RAY) is:
1) to provide free houses to BPL families.
2) to provide free houses to SC/ST families.
3) to provide interest free loan for construction of houses in rural areas.
4) slum free India.
Ans: 4

35. Which of the following bear responsibility for the planning, execution and implementation of MGNREG schemes?
1) Gram Sabha
2) Gram Panchayat
3) State Government
Ans: 4

36. The Rajasthan Govt. announced in the budget 2012 to set-up a hydrology and water management institute. In which of the following district, it is being established?
1) Jodhpur
2) Jaisalmer
3) Bikaner
4) Kota
Ans: 3

Q. 38. RIICO has developed for Agro food parks to promote
1) exports of agricultural commodities.
2) investment in agriculture.
3) agro-based industries.
4) food – storage facility.
Ans: 3

Q 39. Which of the following river originate from M.P. and drops its water into the Gulf
of Khambhat? Exam Results
1) The Parvati
2) The Luni
3) The Mahi
4) The Javai
Ans: 3

Q 40. Hon’ble CM’a seven point programme is related to:
1) Rural development of Rajasthan
2) Empowerment of women in Rajasthan
3) Eradication of poverty in Rajasthan
4) Agricultural development of Rajasthan
Ans: 2

Q 41. Match the following:
Item             Districts
A. Namda      1. Jaipur
B. Doria         2. Tonk
C. Ajaraka     3. Barmer
D. Marble  sculpture 4. Bikaner
                      5. Kota
Ans: 1 (A-2, B-5,C-3,D-1)

Q 42. In Rajasthan, there is great potential of bio-mass energy because of:
1) Availablity of desert area
2) Availability of sun-heat
3) Availability of live stock
4) Availability of mustard Husk
Ans: 3

Q 43. Consider the following statements: In Rajasthan, development of Gas based power plants becomes most appropriate and preferred option for meeting the peak energy demand on following grounds –
A) The state has no coal reserves.
B) It is most renewable source of energy.
C) Hydro potential has already been exploited.
D) Gas based power plants need less water compared to coal based power plant.
1) (A) and (D) are correct
2) 2) (A), (C) and(D) are correct
3) (A), (B) and (C) are correct
4) Only (A)( and (C) are correc
Ans: 2

Q 45. Dholpur Power Project will be based on:
1) Lignite
2) Water
3) Solar
4) Gas
Ans: 4

Q. 46 Linseed (ALSI) us a rich source of :
1) Vitamin C
2) Omega-3 Fatty Acid
3) Essential Amino Acids
4) Antioxidants
Ans:   2
Tips: Its high levels of α-Linolenic acid (a particular form of Omega-3 fatty acid), it is used as a nutritional supplement.

Q. 47 The latest technique used to establish identity of a human being based on biotechnological principals is:
1) Biometrix Analysis
2) Genome sequencing
3) DNA finger printing
4) Karyotyping
Ans: 3

Q. 48 In Microwave oven, the microwave tube used is:
1) A Combination of klystron and magnetron tube
2) Kelystron Tube
3) Magnetron Tube
4) Travelling Wave tube

Q. 49 In fiber optics communication the signal travels in the form of:
1) Light wave
2) Radiowave
3) Mircrowave
4) Electric Wave
Ans: 1

Q. 50 The optimum sound level for human being is:
1) 90 db
2) 60 db
3) 120 db
4) 100 db
Ans: 2

Q. 51 Biodiversity day is celebrated on:
1) 29 December
2) 27 June
3) 28 February
4) 30 January
Ans: 1  
Tips: This question need more DISCUSSION as United Nations celebrates May 22 as International Day for Biological Diversity while some country also have celebrations on 29 December. So for this question the answer will be 29 December.

52. A Bio-technique in which Ultrasonic sound is used:
1) Sonography
2) ECG
3) EEG
4) X-RAY

53. Daily energy required by a hard worker man is
1) 3000 Kilocalories
2) 2700 Kilocalories3) 4000 Kilocalories
4) 6000 Kilocalories
Ans: 3

54. Arrange the following countries in the descending order according to their area and select the correct answer using code given below:
1) Brazil
2) Canada
3) China
4) USA
Tips: Answer Need more DISCUSSION. The correct answer is Canada(9.98), USA(9.63), China(9.59), Brazil(8.51) while India(3.28).
55. Which one of followin is not a correct match
1) Finland - Helsinki
2) Bolivia - La Paz
3) Ehiopia - Lusaka
4) Ukraine - Kiev
Ans: ?
56. Syr and Amu Rivers are flow into:
1) Caspian Sea
2) Black sea
3) Baltic Sea
4) Aral sea
57. Which mountain form boundary between Spain and France
1) Jura
2) Pyrenees
3) Carpathians
4) Caucasus
Ans: ?
58.  Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below
1) Canada - 1) Lagos
2) Greece  2) Damascus
3) Nigeria 3) Toronto
4) Syria 4) Athens
Ans: 3. Canada-Toronto, Greece-Athens, Nigeria-Lagos, Syria-Damascus
59. Which continent is knwon as "Cradle of Mankind" ?
1) Asia
2) Africa
3) Europe
4) South africa
Ans: 2
60. In which year the wildlife protection act was introduced in India ?
1) 1962
2) 1970
3) 1972
4) 1982
Ans: 3

61. Which one of the following is not a Project Tiger Reserve in India ?
1) Dudhwa
2) Chilka
3) Kanha
4) Manas
Ans: 2
Tips: Chilka Lake Bird Sanctuary at Puri, Orrisa is known for Bird and Fish reserve Project, Not a Tiger Project.

62. Which one of the following is the main cause of the ecological imbalance in India:
1) Deforestation
2) Desertification
3) Floods and Famines
4) Rainfall variations
Ans: 1

63) Which one of the following is the highest aravali peak ?
1) Sajjangarh
2) Lilagarh
3) Kumbhalgarh
4) Taragarh
Ans:  4

64. In which region of rajasthan ravines are found ?
1) Banas Basin
2) Mahi basin
3) Luni Basin
4) Chambal Basin
Ans: 4

65. In which region of Rajasthan Entisol Group of soils are found ?
1) Eastern
2) Western
3) South-Eastern
4) Southern
Ans: 2

66. In which district of Rajasthan "KHAS" grass is grown ?
1) Kota, Bundi and Jhalawar
2) Dholpur, Karauli and Alwar
3) Ajmer, Banswara and Chittorgarh
4) Sawai Madhopur, Bharatpur and Tonk
Ans: 4

67. Which one of the followin is not a cause of Desertification in Rajasthan ?
1) Overgrazing
2) Deforestation
3) Urbanization
4) Improper soil and water Management
Ans: 3

68. The two important Beryllium producing district of Rajasthan are:
1) Udaipur and Jaipur
2) Alwar and Jhunjhunu
3) Nagour and Pali
4) Sirohi and Dungarpur
Ans: 4

69. Who is the chairman of Joint Parliament Committee set up to look into the 2G Spectrum Scandel ?
1) Murli Manohar Joshi
2) PC Chacko
3) AB Bardhan
4) Sita ram Yechury
Ans: 2

70. In which state the Indian Union, the govt. encouraged a Private militia(Selva Judum) and whose action was invalidated by Supreme Court ?
1) Orissa (Odisha)
2) Chhattisgarh
3) MP
4) West Bengal
Ans: 2

71. In which game Saina Nehwal earned international recognition and was awarded the Rajiv gandhi Khel Prize in 2012 ?
1) Tennis
2) Table tennis
3) Badminton
4) Swimming
Ans: 3

72. Who was honored with Bharat Ratna in 2009 ?
1) Pandit Ravi Shankar
2) Lata Mangeskar
3) Bismillah Khan
4) Bhimsen Joshi
Tips: In 2009, Bharat ratna was not awarded, the last Bharat Ratna was awarded to Bhimsen Joshi(2008), Lata Mangeshkar(2001),  Bismillah Khan(2001) and Pt. Ravishankar(1999).

73. With which subject the 97th Constitution Amendment Act of 2012 is concerned ?
1) Free and compulsory education of children till the age of 14 year
2) Organization and working of co-operative societies
3) Stringent measures to deal with terrorism
4) Provision of Lok Pal to prevent corruption
Ans: 2
Tips: 97th amendment to the Indian constitution, which makes the right to form cooperative societies a fundamental right under Article 19(1)(c) [now, the right to form “associations or unions or cooperative societies” (emphasis supplied)]. The amendment also inserts a new directive principle into Part IV of the constitution, Article 43B, which reads: “The State shall endeavour to promote voluntary formation, autonomous functioning, democratic control and professional management of cooperative societies”. The website says that the amendment came into force on January 12, 2012
For More visit:

74. Which artist associated with Music was honored with Rajasthan Ratan Posthumously ?
1) Khem chand Prakash
2) Mohd. Rafi
3) Jagjit Singh
4) Bhupen Hazarika
Ans: 3

75. Who got membership of Rajya Sabha by Presidential Nomination in 2012
1) Mayawati
2) Jaya Bachhan
3) Hema Malini
4) Anu Agha
Ans: 4

76. In March 2012, in which state of India, the election commission countermanded the Rajya Sabha Elections ?
1) Uttar Pradesh
2) Jharkhand
3) Uttarakhand
4) Madhya Pradesh
Ans: 2

77. Against which judge the Rajya Sabha Passed the Motion of impeachment in 2011, but he resigned to save himself before it could be passed by the Lok sabha ?
1) Justice V Ramaswami
2) Justice Bhattacharya
3) Justice Soumitra Sen
4) Justice PD Dinakaran
Ans:  3

78. Which maoist leader was finished by Security forces in 2012 ?
1) Veerappan
2) Charu Majumdar
3) Kishanji
4) Kanu Sanyal
Ans: 3

79. In which country the Arab spring witnessed its inauguration in 2011 ?
1) Egypt
2) Tunisia
3) Libya
4) Yeman
Ans: 2

80. Which new state came into being in 2011 ?
1) East Timor
2) West sahara
3) North Korea
4) South Sudan
Ans: 4

81. Where the 17th Conference of the SAARC held in 2011 ?
1) Dhaka
2) Male
3) Thimpu
4) Colombo
Ans: 2

82. With which country India signed 2+2 Treaty in 2010 ?
1) USA
2) Russian federation
3) China
4) Japan
Ans: 3

83. Which country's resolution was supported by India in UN human right council that condemmed suppression of Tamil  Militants in Sri Lank ?
1) China
2) America
3) Russian Federation
4) Britain
Ans: 2 

84. With which country India signed a treaty in 2011 for the exploration of Oil resources in South China Sea ?
1) Australia
2) Vietnam
3) China
4) Japan
Ans: 2
Tips: State run ONGC to begins Oil exploration and production activities in the South China Sea despite Chinese opposition.ONGC’s plan to develop oil blocks in the South China Sea allocated to it by Vietnam. 

85.Where was the 15th Conference of the Non-Aligned nations in 2009 ?
1) Durban
2) Havana
3) Sharm-el-Sheikh
4) Kuala Lampur
Ans: 3

86. On which date in 2012 Pravasi Bhartiya Diwas Celebration at Jaipur was inaugurated ?
1) 5 January
2) 7 January
3) 9 January
4) 11 January
Ans:  3
Tips: Pravasi Bharatiya Divas is an annual event jointly organized by the Ministry of Overseas Indian Affairs (MOIA) and Confederation of Indian Industries (CII) to mark the contribution of overseas Indian community in the development of India. Jaipur host 10th Pravasi Bharatiya Divas from 7th to 9th January 2012.

87.  Which party got notable success in the parliamentary elections under the leadership of Suu Kyi held in Myanmar in 2012 ?
1) Democratic Party
2) League for Democracy
3) National League
4) National League for democracy
Ans: 4
Tips: Aung San Suu Kyi is a Burmese opposition politician and General Secretary of the National League for Democracy (NLD) in Burma.

88.Which India has been elected as a Judge of the International Court of Justice in 2012 ?
1) Nagendra Singh
2) B.N. Rau
3) Dalveer Bhandari
4) Dinkar Lal Bhandari
Ans: 3

89. If all the plants and trees vanish from the earth, the gas which will decreases is:
1) Caron dioxide
2) Nitrogen
3) Water vapour
4) Oxygen
Ans: 4 

90. Dynamo is a Machine which is used for:
1) Conversion of High Voltage to low voltage
2) Conversion of Low Voltage to high voltage
3) Conversion of Electrical energy to Mechanical energy
4) Conversion of Mechanical Energy to Electrical energy
Ans:  4

91. DRY ICE is:
1) Frozen Ice
2) Frozen Carbon dioxide
3) Frozen water
4) Frozen oxygen

92. The Halogen being used as Analgesic is:
1) Chlorine
2) Bromine
3) Iodine
4) Fluorine
Ans: 2

93. The IC Chip used in computer is made of:
1) Copper
2) Silicon
3) Steel
4) Plastic
Ans: 2

94. The first metal used by Man was:
1) Gold
2) Silver
3) Copper
4) Iron
Ans: 3

95. A 100 Watt electric bulb is used for 10 Hr. What will be the cost of Electricity consumed, if the consuption cost is Rs. 5 per unit ?
1) Rs. 5
2) Rs. 10
3) Rs. 25
4) Rs. 50
Ans: 1
Tips: As we Know 1 Unit = 1000 Watt. So total consumption in 10 Hr is 100W*10 = 1000 Watt or 1 KW or 1 UNIT, So Total cost will be 1*5 = Rs. 5.

96. Which of the following is the best conductor of Electricity ?
1) Aluminium
2) Copper
3) Silver
4) Gold
Ans: 3

97. Ozone layer is above the earth crust around ?
1) 50 KM
2) 300 KM
3) 2000 KM
4) 20 KM
Ans: D
Tips: The ozone layer is mainly located in the lower portion of the stratosphere from approximately 20 to 30 kilometres above Earth, though the thickness varies seasonally and geographically.

98. The Saliva helps in the digestion of :
1) Starch
2) Proteins
3) Fibres
4) Fat
Ans: 1

99. In Television Broadcast, the picture signals are transmitted by:
1) Ampliture Modulation
2) Frequency Modulation
3) Phase Modulation
4) Angle Modulation
Ans: 1

100. The cooling by a desert Coolar is based on:
1) Hot air replacement
2) Air dehydration
3) Evaporative Cooling
4) Air Rehydration
Ans: 4

Note: Please Note that these Solutions are not Official RPSC Key. If any solution need Correction or having any Confusion, Please Post query under comment.

Friday, June 22, 2012

First Rimes Ministerial Conference Inaugurated at New Delhi

The First Ministerial Conference on the Regional Integrated Multi-Hazard Early Warning System (RIMES) for Africa and Asia was inaugurated at New Delhi on June 21.  The meeting is being attended by Ministers/Ambassadors/ Representatives of RIMES Member States.

            RIMES owes its existence to a proposal by the Royal Thai Government to the Special ASEAN Leaders’ Meeting on 6th January 2005 and subsequently to the Phuket Ministerial Meeting on Tsunami Early Warning Arrangement in January 2005, to establish a tsunami early warning system in a multi-hazard framework for Southeast Asia and the Indian Ocean.  For the last 3-years, RIMES has been built as an international and intergovernmental institution owned by the member countries, to operate and manage regional early warning arrangements through suitable financial mechanisms for sustaining its activities.

Inaugurating the conference, the Minister for Science & Technology and Earth Sciences  Vilas Rao Deshmukh said that India is leading the establishment of this very important regional technical cooperation platform called RIMES focusing on building state of the art monitoring, detection, early warning of other multi-hazards. 

            The Minister highlighted the areas of collaboration between RIMES and the Government of India on-going through national institutions like NCMRWF, Noida and INCOIS, Hyderabad.  He reiterated the continued support of Government of India in the institutional development of RIMES, and in providing resources for RIMES to meet the needs and demands of Member States.

Deshmukh announced that funding proposals of RIMES to be implemented in Myanmar, Mongolia, Maldives, Philippines, Nepal and Bhutan are under active consideration for full support.  He said that one of the mechanisms identified is a funding support from Government of India to RIMES to address priorities identified by RIMES Member States and Collaborating Countries.

Highlighting the areas in which India could share its expertise to RIMES Member Countries, the Minister identified special areas in which the Indian experience could be shared.  They include:

  • Expertise of India in building agro-meteorological advisory services to minimize the impact of adverse weather conditions on food production.
  • Fishing zone advisory system for the benefit of the coastal fishermen about fish abundance locations along with local weather conditions and sea state.
  • The totally indigenous and environmental friendly Low Temperature Thermal Desalination (LTTD) technology for conversion of sea water into potable safe drinking water.
  • Various satellite based multi-sensor payload based products over the data sparse regions of Indian Ocean, Arabian Sea and Bay of Bengal for enhancing the quality of meteorological and oceanic services rendered to various sectors of the economy.
  • Providing satellite derived products for real time monitoring of adverse weather conditions.
 13 Member States:
 Bangladesh, Cambodia, Comoros, India, Lao PDR, Maldives, Mongolia, Mozambique, Papua New Guinea, Philippines, Seychelles, Sri Lanka and Timor-Leste.

18 Collaborating Countries:
 Afghanistan, Armenia, Bhutan, China, Indonesia, Kenya, Madagascar, Mauritius, Myanmar, Nepal, Pakistan, Russian Federation, Somalia, Tanzania, Thailand, Uzbekistan, Vietnam, and Yemen.

About RIMES:
The Regional Integrated Multi-Hazard Early Warning System for Africa and Asia (RIMES) is an international and intergovernmental institution, owned and managed by its Member States, for the generation and application of early warning information. RIMES evolved from the efforts of countries in Africa and Asia, in the aftermath of the 2004 Indian Ocean tsunami, to establish a regional early warning system within a multi-hazard framework for the generation and communication of early warning information, and capacity building for preparedness and response to trans-boundary hazards. RIMES was established on 30 April 2009, and was registered with the United Nations on 1 July 2009. RIMES operates from its regional early warning center located at the campus of the Asian Institute of Technology in Pathumthani, Thailand.

Wednesday, June 20, 2012




1). Recently the Chinese foreign Minster had visited India to step up the Bilateral Relations between the two countries.Which of the following issues are discussed:
i)   Joint Operations against Piracy
ii)  Coordination on border Affairs
iii) sharing of Technical Knowledge
iv)  Dispute involving Arunachal Pradesh

Choose the right option:

(a) Only (i) and (iii)
(b) Only (ii) and (iii)
(c) Only (i), (ii) and (iii)
(d) All of the (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: c) Only (i), (ii) and (iii)

2). Who among the Following is the Foreign Minter of China, who recently paid a visit to India in the first week of March, 2012 ?
(a) Yang Jiechi
(b) Hu Jinato
(c) Liang Guanglie
(d) Zhou Ji

 Answer: Yang Jiechi

3). India had recently resolved a 14 months long standing Payment issue with which of the following countries:
(a) Israel
(b) USA
(c) China
(d) Iran

Answer: Iran

4). The Government of India has recently approved the ............. Navy Plane Deal:
(a) $ 1 billion
(b) $ 2 billion
(c) $ 3 billion
(d) None of the above

Answer: $ 1 billion

5) The Home Minister of which among the following neighboring countries had visited India in the last week of February 2012 to discuss bilateral issues such as Illegal Immigration and Extradition treaty
(a) China
(b) Pakistan
(c) Sri Lanka
(d) Bangladesh

Answer: Bangladesh

6) India will sign an extradition treaty with which among the following countries.The Process in the final stages:
(a) Bangladesh
(b) Pakistan
(c) Nepal
(d) Bhutan

Answer: Bangladesh

7) The Central Government of India has recently approved a farmer friendly Rural Job scheme called as
(a) Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana
(b) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
(c) Mahatama Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (GMNREGS)

Answer: Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (GMNREGS)

8) Which among the following countries is in the list of Polio - endemic countries of WHO:
(i)   Pakistan
(ii)  Nigeria
(iii) Afghanistan
(iv)  India

Choose the right Option:
(a) Only (i) and (ii)
(b) Only (ii) and (iii)
(c) Only (iii) and (iv)
(d) Only (i), (ii) and (iii)

Answer: Only (i), (ii) and (iii)

9) Which among the following countries is removed from the list of Polio - endemic countries of WHO:
(a) India
(b) Pakistan
(c) Afghanistan
(d) Bangladesh

Answer: India

10) Which among the following is not a Millennium Development Goal (MDG) as approved  by UNO ?
(a) Achieve universal primary education
(b) Improve maternal health
(c) Reduce child mortality
(d) Cross-Border Terrorism

Answer: Cross-Border Terrorism

11) Who among the Following is the President of European Union:
(a) Timothy Roemer
(b) Asad-al-Bashar
(c) Hermen Van Rompuy
(d) None of the Above

Answer:  Hermen Van Rompuy

12) The Indian-European Union (EU) Annual summit was recently held in which among the following cities:
(a) Madrid
(b) Berlin
(c) Budapest
(d) New Delhi

Answer: New Delhi

13) According to report made available by CBI, the amount of Black money deposited by Indians in Foreign Banks is
(a) $ 300 Billion
(b) $ 1000 Billion
(c) $ 500 Billion
(d) None of the above

Answer: $ 500 Billion

14) The Supreme Court of India had recently canceled the .......... Telecom Licenses allotted on or after January 10, 2008
(a) 122
(b) 123
(c) 124
(d) 125

Answer: 125

15) According to Data made available by Transparency International in December 2011, India's ranks in the Corruption Perceptions Index is:
(a) 95
(b) 96
(c) 97
(d) 98

Answer: 95

Note: Corruption perceptions index measures the perceived levels of public sector corruption in 183 countries and territories around the world


1. The fifth edition of the World Future Energy Summit was held recently in—

(A) Abu Dhabi
(B) New Delhi
(C) Tehran
(D) Dhaka

2. Planning Commission of India on January 18, 2012 approved Rudrasagar development scheme. The scheme is related—

(A) Tripura   
(B) Assam
(C) Manipur 
(D) Sikkim

3. The Board of Approval (BoA) under the Commerce Ministry on January 24, 2012 approved the proposal of this company to set up a Special Economic Zone (SEZ) at Indore in Madhya Pradesh. Identify the company—

(A) Reliance Industries
(B) Tata Consultancy Services (TCS)
(C) Hero Motors
(D) Infosys

4. Scientists identified a new gene in maize plants called—

(A) Meg 1     
(B) Meg 2
(C) Meg 3    
(D) Meg 4

5. Researchers discovered new earthworm species in Port Blair. What is the name of the new species ?

(A) Moniligaster ivaniosi
(B) Annelida
(C) Nematoda
(D) Onychophora

6. Scientists recently developed a new wireless device to detect the presence of termites. Consider the following statements:

1. When the new device detects the presence of termites, it sends an SMS or email to a pest control firm.
2. The device is made of a tiny sensor, even smaller than a fingernail.

Choose the right option :

(A) Both 1 and 2 are correct
(B) Only 1 is correct
(C) Only 2 is correct
(D) Neither 1 not 2 is correct

7. According to the draft sports policy of this State Government released on January 11, 2012, a special life-time achievement award, in memory of G.V. Raja, the Founder-President of the State Sports Council is to be instituted. Which State is being referred to ?

(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh

8. Which team defeated Uttara-khand in the men's category to win the National title for the fourth time, in the 60th Senior National Volleyball Championship at Raipur on January 11, 2012 ?

(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) West Bengal
(D) Tamil Nadu

9. Which team extended their hegemony by defeating Kerala 25-12, 25-14, 25-16 in a one sided final in the women's category at the 60th Senior National Volleyball Championship ?

(A) Punjab    
(B) Services
(C) Railways
(D) Delhi

10. This footballer was awarded the 2011 FIFA Ballon d'Or on January 9, 2012 in Zurich. He won the award for the third consecutive year for the world's outstanding footballer.
Identify the footballer.

(A) Cristiano Ronaldo
(B) Xavi
(C) Sergio Ramos
(D) Lionel Messi

11. State-run Northern Coalfields (NCL) agreed to surrender land required to mine two blocks attached to the Sasan ultra mega power plant to which of the following companies giving the company the benefit of over ? 6000 crore over the life of the venture ?

(A) Reliance Power
(B) Adani Power
(C) Birla Power Solutions
(D) DLF Power

12. Which car took home the crown of Indian Car of the Year 2012 in January 2012 ?

(A) Toyota Etios Liva
(B) Maruti Suzuki Swift
(C) Hyundai Verna
(D) Hyundai Eon

13. As per the Wholesale Price Index, published by the government on January 16, 2012. Reduced food prices caused the inflation to dip to a year low at what per cent in December 2011?

(A) 7-47%     
(B) 7-65%
(C) 6-33%     
(D) 5-41%

14. Maldives authorities allowed Male International Airport operator to collect airport development and insurance charges from passengers, nearly a month after a local court barred the Bangalore-based company from doing so. Name the operator.

(A) GMR Infrastructure
(B) International Air Transport Association (LATA)
(C) FraportAG

15. Which French construction major entered the Indian market by buying out 100 per cent stake in NAPC, a Chennai-based construction company ?

(A) Sinopec Engineering
(B) Uhde
(C) Vinci
(D) Snamprogetti

16. India signed MoU (Memorandum of Understanding) on tourism with ASEAN on January 12, 2012. The agreement took place in—

(A) Manado  
(B) Jakarta
(C) Malaysia
(D) Manila

17. Pravasi Bhartiya Divas-2012 was held in Jaipur. Jaipur is the capital of which one of the following states ?

(A) Rajasthan
(B) Bihar
(C) UP
(D) Bihar

18. India and Japan on January 12, 2012 agreed to enhance their cooperation in the.........sector.

(A) Infrastructure
(B) Tourism
(C) Road and Transport
(D) Coal and Mining

19. He was conferred the first S. K. Singh Award for excellence in the Indian Foreign Service on January 6, 2012. Identify the diplomat.

(A) Ranjan Mathai
(B) Shivshankar Menon
(C) D. Bala Venkatesh Verma
(D) K.Raghunath

20. Name the auto making company which launched three new variants of the Eon-D—Lite plus, Era plus and Magna plus in the Indian market in January 2012.

(A) Tata Motors
(B) Hyundai Motor India
(C) Volkswagen
(D) Maruti Suzuki


1.   (A) 2.  (A)  3.  (B)  4.  (A)  5. (A)  6.  (A)  7.  (B)  8.  (A)  9. (C) 10. (D)

11. (A) 12. (B) 13. (C) 14. (A) 15. (C) 16. (A) 17. (A) 18. (A) 19. (C) 20. (B)


1. As per advance estimates of CSO for the year 2011-12, the GDP growth rate has been estimated at—

(A) 7.6%

(B) 6.9%
(C) 6.4%      
(D) 6.1%

2. The primary sector growth in advance estimate for 2011-12 was2.5% which 2010-11 (Quick Estimates).

(A) 5.4%

(B) 6.4%
(C) 7.0%       
(D) 7.3%

3. 'Sensitive Sector' as defined by RBI includes—

Capital Market
(B) Real Estate
(C) Commodities
(D) All of the above

4. PMEAC has revised its GDP growth estimates for 2011-12 to 7-1% and projected GDP growth for 2012-13 at—

(A) 7-0%-7-4%

(B) 7-5%-8-0%
(C) 8-l%-8-3%
(D) 8-5%

5. The newly launched CPI-based inflation for January 2012 on point to point basis is 7-65%. This inflation has the base year—

(A) 2004

(B) 2006
(C) 2008       
(D) 2010

6. The new Chairman of FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce and
Industry) who took charge in January 2012 is—

(A) Harsh Mariwala

(B) R.V.Kanoria
(C) Naina Lai Kidwai
(D) Siddharth Birla

7. As per advance estimates of CSO, the estimated growth rate in tertiary (service) sector for 2011-12 is—

(A) 8-6%

(B) 9-0%
(C) 9-4%      
(D) 9-8%

8. Which of the following sector show the negative growth in the advance estimates of CSO for the year 2011-12 ?

(A) Mining and Quarrying

(B) Agriculture and Fisheries
(C) Manufacturing
(D) Electricity, Gas and Water supply

9. Which organisation is meant to ensure exports from India ?

(A) EXIMBank

(C) Ministry of Commerce
(D) None of the above

10. Which of the following is considered lending for promotion of exports ?

(A) Packing Credit

(B) Overdraft
(C) Cash Credit Account
(D) Bill Discounting

11. Which of the major port in India celebrated its Golden Jubilee in January 2012 ?

(A) Kolkata/Haldia Port

(B) ParadeepPort
(C) Vishakhapatnam Port
(D) KandlaPort

12. As per India State of Forest Report 2011, the State having the maximum forest area is—

(A) Arunachal Pradesh

(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Uttar Pradesh

13. India State of Forest Report 2011 puts forest area in the country at—

(A) Below 25%

(B) Between 25% and 27%
(C) Between 27% to 30%
(D) Above 30%

14. At the end-December 2011, the teledensity in the country stood at—

(A) 72.38%

(B) 76.86%
(C) 79.03%
(D) 80.76%

15. As per the changed import duty structure on gold and silver,
the import duty on gold and silver will be charged at.................respectively of the value of the imported metal.

(A) 1.5% and 5%

(B) 2.0% and 6%
(C) 1.5% and 6%
(D) 2.5% and 6%

16. As per the status of end-December 2011, which of the following company holds the maximum share in telephone services ?

(A) Vodafone

(B) BhartiAirtel
(C) Reliance

17. Which
type of bank account can be opened by a Non-Resident Indian (NRI) in India ?

(A) Current Account

(B) Fixed Deposit Account
(C) Savings Account
(D) Locker Account

18. 'HUNGAMA' report of Nandi Foundation is related to—

(A) Hunger and
(B) 2-G Spectrum Scam
(C) Tax-evasion
(D) Black Money deposited in foreign banks

19. 'Trust Card' has been launched by an organisation to make consumer's payment more easier. The organisation is—

(A) Delhi Metro

(D) BhartiAirtel

20. The Sixth Economic Census of commercial units was/will be done in the year—

(A) 2011

(B) 2012
(C) 2013       
(D) 2014

21. As per the HUNGAMA report, the percentage of underweight (malnourished) children younger than five years in India is—

(A) 65%

(B) 54%
(C) 42%
(D) 31%

22. As per the second advance foodgrains estimates for 2011-12, foodgrains production during 2011-12 is estimated at—

(A) 246-46 MT

(B) 250-42 MT
(C) 254-68 MT
(D) 262-32 MT

23. As per final estimates, wheat and rice production in 2010-11 stood at—

(A) 86-87 MT and 95-98 MT respectively

(B) 95-98 MT and 86-87 MT respectively
(C) 88-31 MT and 102-75 MT respectively
(D) 86-87 MT and 102-75 MT respectively

24. The Fourth
Rail Coach Manufacturing Factory (The first in India to be built on PPP model) is being made in—

(A) Andhra Pradesh

(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu

25. In which of the following
currencies, India has decided to make payment to buy crude oil from Iran ?

US Dollar
(B) Indian Rupee
(C) Pound Sterling
(D) Euro


1.  (B) 2.  (C) 3.  (D) 4.  (B) 5.  (D)

6.  (B) 7.  (C) 8.  (A) 9.  (B) 10. (A)
11. (B) 12. (C) 13. (A) 14. (B) 15. (C)
16. (B) 17. (B) 18. (A) 19. (C) 20. (B)
21. (C) 22. (B) 23. (A) 24. (B) 25. (B)

Tuesday, June 19, 2012

11th Pravasi Bharatiya Divas to be held in Cochin

The 11th Pravasi Bharatiya Divas (PBD) will be held from 7 to 9 January, 2013 in Cochin. Vayalar Ravi, Minister of Overseas Indian Affairs said that the Prime Minister will inaugurate this annual flagship event of the Ministry on 2013 January 8, and the President of India will deliver the valedictory address on 2013 January 9 and also confer the Pravasi Bhartiya Samman Awards. The pre-conference seminars will also be organized on  7 January.

The Minister said that the PBD has become a significant forum to connect the overseas Indians from all over the world and the PBD-2013 will be focusing on more connectivity with overseas Indians. He further said that Kerala will be the partner State of the 11th PBD, which would provide the Diaspora an opportunity to understand the vibrant culture and potential of the State. The Minister said that more than 2000 delegates are expected to participate in PBD-2013 from all over the world.

Saturday, June 16, 2012

China launches woman into space

China on June 16 sent its first woman into space, successfully carrying out the much-anticipated launch of the Shenzhou-9 spacecraft, which will perform the first manned docking mission and lay the ground work for plans to build a space station.
The three astronauts on board Shenzhou-9, including 33-year-old mother of one Liu Yang, were given a grand send off by top Chinese officials that was broadcast live on national television.
The Shenzhou-9 spacecraft blasted off from the Jiuquan satellite launch centre in north-western Gansu province at 6.37 p.m. Accompanying Ms. Liu Yang on the mission are two fellow People's Liberation Army (PLA) pilots, Liu Wang and Jing Haipeng, who on June 16 became China's first astronaut to travel into space twice.
State media reported Shenzhou-9 would complete an automated docking procedure in the next couple of days, following which the astronauts will “enter the space lab to carry out scientific experiments, technical tests and physical exercises”.
President Hu Jintao in a letter described the mission as a “major breakthrough” for the manned space programme. During the 13-day mission, the crew will conduct manual docking with the Tiangong-1 or “heavenly palace” space laboratory module, which has been orbiting the earth since last September.


1. Kabir Puraskar is awarded for:
a) Hindi literature b) Promotion of Communal harmony
c) For contribution in culture development  d) None of the above

2. India’s first food bank has been established at:
a) Mumbai         b) Chennai
c) New Delhi d) Kolkata

3. Which among these islands in a bone of contention between U.K. & Argentina?
a) Spratly Island b) Shetland Island
c) Falkland Island d) Turks & Caicos Island

4. In which State the newly inaugurated Dhamra Port is situated?
a) Andhra Pradesh b) Maharashtra
c) Orissa         d) Goa

5. Kerala has the highest sex ratio according to the latest figures released by Census for 2001-2011. What is the sex ratio for that State?
a) 1099 b) 1091
c) 1084 d) None of the above
6. Which of the following countries has recently donated 1 million US dollars for construction of a library in Nalanda International University (NIU) to highlight the art and architecture? The fund will help in strengthening the relations between the two countries.
a) Thailand b) South Korea
c) Japan d) China

7. The U.S. has launched “Climate and clean Air condition”- a global initiative to combat climate change. Which of the following is the only Asian country to be part of this initiative?
a) India         b) Myanmar
c) Bangladesh d) Philippines

8. Which of the following countries has started imposing 'fat tax'?
a) Netherland b) Sweden
c) Serbia         d) Denmark

9. Recently the Union Cabinet of India has approved the reconstruction and repair of houses for the rehabilitation of Internally Displaced Persons in which country?
a) Myanmar  b) Bangladesh
c) Afghanistan d) Sri Lanka

10. Name the new President of France:
a) Lucas Papademos b) Nicolas Sarkozy
c) George Kirtos         d) François Hollande
11. Which of the following Gulf country has granted Voting rights to woman recently?
(a) Bahrain (b) Saudi Arabia
(c) Yemen (d) Qatar

12. Recently Amazon has launched its new wet browser for its new kindle Tablet. The same of the browser is–
(a) SILK         (b) SWIFT

13. The Tagore University for the Liberal Arts, is the first institution to be established under the Human Resource Development Ministry as a University for Innovation Programme. The said university will be set up at–
(a) Kolkata         (b) Pune
(c) Bangalore (d) Guwahati

14. Who among the following has been awarded with International Jurists Award-2012 for the support to the development of the legal fraternity in the world?
(a) Mulayam Singh Yadav (b) Ram Jethamalani
(c) G.E Vahanvati                 (d) Sharad Yadav

15. There is an ongoing judicial inquiry into the culture, practices and ethics of the British press following the News International phone hacking scandal. Who among the following is head of the judicial panel?
(a) Brian Henry Leveson (b) Duncan Larcombe
(c) Sir David Bell         (d) Shami Chakrabarti
16. Which of the Pacific islands moved from east to west of the international date line on December 29, thereby skipping December 30, in order to align their time zone better with their main trading partner?
a) Samoa & Tokelau b) Samoa & Kiribati
c) Kiribati & Comoros d) Comoros & Tuvalu

17. The Boko Haram, islamist militant group is engaged in conflict with the government of which of the following countries?
a) South Sudan b) Ethiopia 
c) Nigeria d) Sierra Leon

18. Which of the following is the longest train service in India?
a) Himsagar Express b) Vivek Express
c) Dibrugarh-Chennai Express d) Trivandrum Rajdhani

19. Russia has set up world's first international atomic fuel bank as part of a global effort to curb the spread of nuclear arms to nations like North Korea and Iran. It has been established at:
a) Moscow         b) Angarsk
c) Omsk d) Irkutsk

20. "The Emperor of All Maladies: A Biography of cancer", won Pulitzer Prize for general non-fiction. The author of the book is-
a) Paul Theroux b) Siddhartha Mukherjee
c) Zareer Masani         d) Arvinda Adiga
21. NTR National Literary Award 2012 has been won by:
a) S. L Bhyrappa               b)  K Sachidanandan
c) Ashokamitran                d) A Soma Sundaram

22. Andhra Pradesh has set up its first Biosphere Reserve recently. What is the name of that?
a) Simlipal                                       b) Seshachalam 
c) Kasu Brahmananda Reddy               d) Mahavir Harina Vanasthali 

23. What is LAHAT?
a) Unmanned Aerial Vehicle          b) Surface to surface missile
c) Torpedo                               d) Anti Tank Guided missile

24. 38th G-8 Summit held at:
a) Camp David, Maryland                 b) Chicago
c) L'Aquila,Abruzzo                         d) Huntsville, Ontario

25. Which one of the following is not the latest district set up in Uttar Pradesh?
a) Prabuddhanagar                 b) Panchsheel Nagar 
c) Bhimnagar                         d) Sant Ravidas Nagar