Sunday, January 29, 2012

CURRENT AFFAIRS MCQs

1.    Name the Rashtriya Lok Dal (RLD) leader who was inducted into the Union Cabinet as civil aviation minister on 18 December 2011.
a.    Ajit Singh
b.    Jayant Chaudhary
c.    Devendra Nagpal
d.    Sanjay Singh Chauhan
Answer: (a)

2.    Popularly known as Adam Gondvi, this Hindi poet who  wrote revolutionary poetry focusing on the pathetic state of dalits and the poor breathed his last in Lucknow on 18 December 2011. Name the poet.
a.    Bharat Bhusan
b.    Ram Nath Singh
c.    Uday Prakash
d.    Shail Chaturvedi
e.    Naresh Mehta
Answer: (b)

3.   
Which world renowned architect was bestowed with Goa's highest civilian honour, the Gomant Vibhushan, on the eve of the Golden Jubiliee of Goa's Liberation on 18 December 2011?
a.    Michael Hopkins
b.    Kengo Kuma
c.    Charles Correa
d.    Kevin Kennon
Answer: (c)

4.  The Union cabinet of India on 22 December 2011 approved __ percent share for minorities within the 27% OBC quota in jobs and university seats.
a) 4.5
b) 5.6
c) 3.4
d) 5
Answer: (a) 4.5


5. The Manipur Legislative Assembly passed the Manipur Lokayukta Bill, 2011. Manipur will be the __state in North-Eastern India to have alegislation of Lokayukta.
a) Second
b) Third
c) First
d) Fourth
Answer: (b) Third



6. Oman Investment Fund (OIF), the Sultanate of Oman’s sovereign wealth fund, filed application with the government to buy a stake in which of the software solutions company, IT People promoted exchange?
a. Universal Commodity Exchange
b. Agri bourse  NCDEX
c. Intercontinental Exchange
d. National Spot Exchange Limited
Answer: (a)


7. Which company on 27 Deember 2011 mentioned that it would acquire the remaining 51 per cent stake from BP Alternative Energy Holdings in the joint venture that it formed with BP?
a. Reliance Power
b. Tata Power
c. Adani Power Limited
d. ABB Ltd
Answer: (b)


8. Which paharmaceutical company announced in December 2011 the launch of Supamovecream used for treating pain and inflammation in India?
a. Cipla
b. Ranbaxy
c. Dr. Reddy’s
d. Sun Pharmaceuticals
Answer: (c)


9. Name the state-run Mumbai-headquartered bank which on 29 December 2011 surprised the market by cutting its base rate, the minimum lending rate, by 10 basis points, thereby becoming the first banker this year to do so when others are waiting for a signal from the central bank.
a. State Bank of India
b. Union Bank
c. United Bank of India
d. Allahabad Bank
Answer: (b)


10. The $35-billion Aditya Birla group plans to set up a viscose staple fibre (VSF) plant in the Adana Organised Industrial Zone in which of the following countries?
a. Tunisia
b. Tanzania
c. Turkey
d. Tibet
Answer: (c)


11.    Reserve Bank of India deregulated non-resident external (NRE) deposits on 16 December 2011 allowing banks  to offer higher interest rates to dollar-denominated accounts. Which of the following facts related to the above statement is/are not true?
2.    Reserve Bank freed the rates on non-resident external accounts, offering interest as high as 9.6% per annum
3.    Following RBI’s deregulation five Indian banks, including HDFC Bank and Yes Bank on 23 December 2011 raised their interest rates on such deposits in order to lure foreign money
4.    Private lender Yes Bank increased the interest rates on fixed deposits held by non-resident Indians (NRIs) to 8.4 per cent from 3.82 per cent
5.    The new rates are effective from 24 December for fresh deposits as well as those being renewed on maturity.
a.    1 & 2
b.    Only4
c.    Only 3
d.    1 & 4
Answer: (c)

12.
According to the RBI data, India's foreign exchange reserves fell by what amount to $302.1 billion during the week ended 16 December  2011 on account of a fall in foreign currency assets?
a.    $4.67 billion
b.    $3.33 billion
c.    $5 billion
d.    $5.75 billion
Answer: (a)

13. According to the Tea Board data released in December 2011, tea imports declined by what per cent to 9.91 million kg in the April-October period of 2011?
a.    10%
b.    12.5%
c.    14%
d.    15.3%
Answer: (c)

14. Infrastructure sector recorded a growth of what per cent in Novemberr 2011 after touching five-year low of 0.3% in October 2011 due to an impressive growth in cement, electricity and refinery products?
a.    2.3%
b.    3.9%
c.    4.6%
d.    6.8%
Answer: (d)

15.    Telecom Commission, the decision-making body of the Department of Telecommunications recommended a uniform licence fee of what per cent of adjusted gross revenues (AGR) as against the prevalent rate of 6-8 per cent?
a.    10%
b.    8%
c.    5.2%
d.    9.3%
Answer: (b)


16.    Theatre director, screenplay writer and actor Satyadev Dubey, credited with introducing existential and absurd theatre, passed away on 25 December 2011. Which facts about the concerned person is/are not true?
2.    he got attracted to the post-1947 theatre and joined Theatre Unit, the theatre group-cum-school founded by Ebrahim Alkazi
3.    Dubey came into prominence with Dharamvir Bharati’s radio-play Andha Yug that brought to the fore the pervasive criminal and homicidal tendencies during the times of war.
4.    He penned screenplays/dialogue of some acclaimed films in the 1970s, including Shyam Benegal's Nishant, Ankur, Kalyug and Bhumika
5.    He won the Filmfare Award for Best Dialogue in 1980 for the film Ankur
a.    Only 1
b.    Only4
c.    2 & 3
d.    Only 2
Answer: (b)

17. Identify the veteran politician and former Chief Minister of Karnataka with the help of the following clues.
1.    He was the Chief Minister of Karnataka from 1990-92 and died on 26 December 2011
2.    The three time Lok Sabha member represented Bellary constituency
3.    He was on the national political stage as a Lok Sabha member for three terms in 1996, 1999 and 2003.
4.    He was instrumental in holding the first Indian international film festival in Bengaluru in 1993
a.    H. D. Kumaraswamy
b.    J. H. Patel
c.    S. M. Krishna
d.    S.Bangarappa
Answer: (d)

18. India’s infant mortality rate (IMR) showed a 3 point decline, dropping to what number per 1,000 live births, as per government data released on 28 December 2011?
a.    43
b.    55
c.    47
d.    50
Answer: (c)

19.  Maharashtra government planned to provide free medicare for poor families. Consider the following statements:
i) The plan will benefit 50 lakh families.
ii) The plan will cover eight districts in state.
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer:  (a) Both i and ii are correct

20.  Lok Sabha on 27 December 2011 passed the Lokpal and Lokayukta bill, 2011. Consider the following statements:
i) The setting up of Lokayuktas by the states would not be mandatory.
ii) The constitutional amendment bill fell through.
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct


21.    Name the Mumbai skipper who on 22 December 2011 overtook former teammate as the highest run-getter in Ranji Trophy by scoring a total of 8242 runs.
a.    Wasim Jaffer
b.    Amol Muzumdar
c.    Amarjeet Kaypee
d.    Pankaj Dharmani
Answer: (a)
22.    Who won his first Men’s Singles title of 2011 at the 2011 $120,000 Syed Modi India Open Grand Prix Gold badminton championship?
a.    Sourabh Verma
b.    Taufik Hidayat
c.    Anup Sridhar
d.    Hendra Setiawan
Answer: (b)

23.    Which team won both the men's & women’s title in the 10th All-India Invitational volleyball tournament for the Vajpayee Cup?
a.    Andhra Pradesh
b.    Punjab
c.    Kerala
d.    Southern Railway
Answer: (c)

24.   
Identify the Indian footballer with the help of the following clues.
1.    This Indian football team defender announced his retirement from international football on 26 December 2011
2.    He captained the Indian team in one match (against Malaysia) in November 2011
3.    He had scored one goal against Bhutan in SAFF Cup in 2005
4.    He was part of the Indian teams which won SAFF Cup (2005), Nehru Cup (2007 and 2009), AFC Challenge Cup (2008) apart from the recent SAFF championship
a.    Arnab Mondal
b.    Gurwinder Singh
c.    Anas Edathodika
d.    Mahesh Gawli
Answer: (d)

25.    The Indian team finished at the fourth position in the World Women's Team Chess Championship at Mardin,Turkey on 27 December 2011. Which team won gold and emerged at the top in the competition?
a.    Ukraine
b.    Russia
c.    China
d.    Greece
Answer: (c)


26.    Which leading NRI industrialist was conferred with the Life Time Achievement award for his outstanding contributions in various fields on 12 December 2011?
a.    Lakshmi Mittal
b.    G P Hinduja
c.    Lord Swraj Paul
d.    Jassi Khangura
Answer: (c)

27.    The world renowned cartoonist who famously captured vignettes of Goan life on canvas in his trademark style for over two decades died in Goa on 11 December 2011. Name him.
a.    Mario Miranda
b.    Sam Gross
c.    Ed Subitzky
d.    Bob Boyle
Answer: (a)

28. 
Which one of the following countries made an exit from Kyoto Protocol?
a) France
b) Canada
c) India
d) China
Answer: (b) Canada

29. 
OPEC countries in its meeting held in Vienna on 14 December 2011 decided to increase its production ceiling to __ million barrels a day.
a) 30
b) 20
c) 25
d) 27
Answer: (a) 30

30.   Which one of the following countries barred veiled women from taking oath of citizenship?
a) Canada
b) Russia
c) UK
d) India
Answer: (a) Canada


31.    The book Non-Stop India by a journalist-author was launched in Chennai by Editor-in-Chief  of The Hindu, N Ram on 13 December 2011. Name the journalist-author who authored the book?
a.    Mark Tully
b.    Sophie Raworth
c.    Jane Hill
d.    Babita Sharma
Answer: (a)

32.    The Sangita Kalanidhi M.S. Subbulakshmi Award was presented to whom at the inauguration of the 85th annual conference of the Music Academy in Chennai on 15 December 2011?
a.    S.R. Nathan
b.    Trichy Sankaran
c.    Subramania Pillai
d.    Subramaniyam Iyer
Answer: (b)

33.    The 40th anniversary of vijay diwas was celebrated on which day marking the finest hour of the Indian armed forces when they defeated Pakistan, leading to the creation of Bangladesh in 1971?
a.    12 December
b.    15 December
c.    16 December
d.    18 December
Answer: (c)

34.  The Himachal Pradesh Cabinet on 15 December 2011 approved amendment to the state industrial policy. Consider the following statements:
i) The amended industrial policy seeks to promote environmentally sustainable development in the state and encourage cleaner production and adoption.
ii) Under this policy, disincentive industries will be put on negative list.
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct

35.  The Supreme Court of India directed Tamil Nadu to ensure that the water level in the Mullaperiyar dam does not exceed __but declined to entertain Kerala’s plea for reducing the level to__.
a) 136 feet; 120 feet
b) 120 feet; 136 feet
c) 140 feet; 112 feet
d) 150 feet; 140 feet
Answer: (a) 136 feet; 120 feet 


36.  Scientists discovered that the protein__ is responsible for regulating fatty acid oxidation in the liver and is critical for metabolism.
 a) CPT1
b) CTP1
c) CTT1
d) CPT2
Answer: (a) CPT1

37.
NASA (National Aeronautics and Space Administration) developed Space Harpoon to take Samples from Comets.  Where are the headquarters of NASA located?
a) Washington DC
b) New York
c) Florida
d) Paris
Answer: (a) Washington DC

38. British Scientists recently developed a technology to produce pocket TV.   Consider the following statements:
i) Scientists developed a new form of light-emitting crystals, known as quantum dots.
ii) These tiny crystals are 100000 times smaller than the width of human hair.
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct

39.  Scientists developed a hydrogel that regenerate healthy and scar-free tissue on skin damaged by severe burns.  Consider the following statements:
 i) The hydrogel helps in formatting of new blood vessels and skin including hair follicles.
ii) The injured soldiers, fire victims and people with third degree burns can avail of the gel.
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct

40. A cargo ship called MV Rak sank off Mumbai coast on 5 August 2011. Consider the following statements:
i) The oil spill from the ship enters into the food chain.
ii)The algae imbibe the oil and this affects entire marine ecology.
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct


41.    Which digital technology major received an award for its Air conditioners at the National Energy Conservation Awards, 2011?
a.    Samsung Electronics
b.    Phillips
c.    Hitachi
d.    Videocon
Answer: (a)

42.    Swedish multinational SKF launched the company's Global Technical Centre in which of the following cities in India on 14 December 2011?
a.    Chennai
b.    Hyderabad
c.    Bangalore
d.    New Delhi
Answer: (c)

43.   
Which PSU lender decided to aggressively market its gold loan scheme for farmers to prevent defaults after the agriculture sector witnessed a sharp spike in bad debt in the past one year?
a.    Union Bank
b.    United Bank of India
c.    Industrial Development Bank of India
d.    State Bank of India
Answer: (d)

44.   
Who did the Central Government appoint as Chairman and Managing Director (CMD) of Andhra Bank?
a.    B. A. Prabhakar
b.    O. P. Bhatt
c.    Pratip Chaudhuri
d.    S. Vishvanathan
Answer: (a)

45.   
The directorate general of hydrocarbons (DGH), the technical arm of the oil ministry approved which company’s proposal to commence production from Bhagyam, the second-largest oil field in the Rajasthan block?
a.    Essar Oil
b.    ONGC
c.    Cairn India
d.    Indian Oil
Answer: (c)


46.    Who did Colgate-Palmolive India (CPIL) on 20 December 2011 appoint as Managing Director for five years from 1 February 2012?
a.    Prabha Parameswaran
b.    Mukul Deora
c.    R. A. Shah
d.    P. K. Ghosh
Answer: (a)

47.    AstraZeneca, a biopharmaceutical company in December 2011 chose which of the following companies as a strategic infrastructure outsourcing partner?
a.    Infosys
b.    HCL Technologies
c.    Wipro BPO
d.    Cape Gemini
Answer: (b)

48.    Which of India's leading commodity bourses on 20 December 2011 became the world's fifth-largest commodity futures exchange?
a.    National Multi Commodity Exchange of India
b.    Bharat Diamond Bourse
c.    Multi Commodity Exchange
d.    Bombay Stock Exchange
Answer: (d)

49.    Ravi Ruia decided on 21 December 2011 to step down as chairman of which of the following London-listed after a trial court admitted a criminal chargesheet filed by the investigating agency, CBI?
a.    Essar Energy
b.    Essar Shipping
c.    Essar Oil
d.    Eaasr Technologies
Answer: (a)

50.   
Which company won the award for Alternative Thinking and Driving Positive Change in the Fleet Owner category at the Mahindra Navistar Transport Excellence Awards 2011 at Hotel Ashok here on 20 December 2011?
a.    Tata Motors
b.    Hero Group
c.    Edu Comp
d.    Agarwal Packers & Movers
Answer: (d)


51.    According to the International Data Corporation's (IDC) Quarter 3 2011 Mobile Phone Tracker release, the Indian mobile phone market grew by what percentage in units shipped in the July-September quarter of 2011 to clock 47.07 million units?
a.    10%
b.    10.5%
c.    11.3%
d.    12%
Answer: (d)

52.    Diesel consumption in Delhi declined by a startling 26% in 2010-11 compared to 2009-10. Delhi was however found to have used 2.24% more petrol in the same period. As per the latest Delhi government figures, the consumption of diesel in the city stood at what amount in 2010-2011?
a.    10.98 lakh metric tonnes
b.    7.5 lakh metric tonnes
c.    8.11 lakh metric tonnes
d.    6 lakh metric tonnes
Answer: (c)

53.    Fears of continuing economic slowdown, lack of decision making at the centre, rising fiscal deficit combined with not-so-impressive revenue collections upset Dalal Street investors on 20 December 2011. Which of the foolowing facts  related to the above statement is/are not true?
1.    Fears of continuing economic slowdown, lack of decision making at the centre, rising fiscal deficit combined with not-so-impressive revenue collections led to a 204 points loss in sensex that ended at 15175
2.    The slide on 20 December 2011 was triggered by FII selling which recorded a net outflow of Rs 600 crore, taking the month’s total net outflow to about Rs 1700 crore.
3.    The combined effect of the market’s slide and the depreciation of the rupee forced India to exit from the select group of countries with a $1 trillion market capitalization
4.    There was not even a single ADR issue in 2011. However, companies raised about $220 million through GDRs (Global Depository Receipts) during 2011
a.    Only 1
b.    3 & 4
c.    Only 3
d.    Only 2
Answer: (d)

54.    Credit rating agency Moody's on 21 December 2011 upgraded the credit rating of the Indian government's bonds from the speculative to investment grade. Which of the following facts related to the above statement is/are true?
1.    According to a release issued by the Finance Ministry, Moody's unified India's local and foreign currency bond ratings at Baa3
2.    Moody's Investor Service upgraded its local currency rating for Indian government bonds to Baa3 which is speculative grade as compared to the earlier Ba1 which is junk or investment grade.
3.    India's foreign currency bond ceiling is unchanged at Baa2, and the foreign currency bank deposit ceiling is Baa3. The local currency bond and bank deposit ceilings are unified at A1.
4.    The government's local currency short-term rating has been changed to P-3 from NP, indicating the government's ability to repay short-term debts.
a.    Only 2
b.    Only 1
c.    1 & 3
d.    Only 4
Answer: (a)

55.    According to official data released here on 22 December 2011, food inflation dropped sharply to an almost four-year low of what per cent during the week ended 10 December indicating an overall easing of prices?
a.    1.5%
b.    1.32%
c.    1.81 %
d.    2.32%
Answer: (c)


56.    Former Czech president Vaclav Havel who had been suffering from chronic respiratory problems died on 18 December 2011. Which of the following facts mentioned about him is/are not true?
2.    He was the tenth and last president of Czechoslovakia (1989–92) and the second President of the Czech Republic (1993–2003)
3.    He played a seminal role in the Velvet Revolution that ended four decades of repression by a regime which Havel ridiculed as Absurdistan.
4.    He co-authored the human rights manifesto Charter 77, which drew wide attention in the West.
5.    As president, he oversaw the country's transition to democracy and a free-market economy and also the peaceful 1993 breakup into the Czech Republic and Slovakia.
a.    Only 3
b.    Only 1
c.    1 & 4
d.    Only 4
Answer: (b)

57. The enigmatic leader of North Korea Kim who led his nation for 17 years through a devastating famine while frustrating the United States and other global powers with approach to talks on giving up nuclear arms in return for food and other assistanceon died on 17 December 2011 after he suffered a massive heart attack. Name the leader
a.    Kim Jong-il
b.    Kim Il-sung
c.    Kim Jong-un
d.    Kim Jong-chul
Answer: (a)

58. Which Controversial film based on the 116-year-old Mullaperiyar dam and directed by Sohan Roy made it to a shortlist for the Oscars under the Best Picture category?
a.    Rio and The Muppets
b.    Undefeated
c.    Project Nim
d.    Dam 999
Answer: (d)

59.  As per the Charities Aid Foundation’s World Giving Index which one of the following nations was adjudged as the most generous one in terms of charitable acts and monetary donations?
a) India
b) Thailand
c) China
d) Sri Lanka
Answer:  (b) Thailand

60.  India and Australia on 16 December 2011 signed an agreement to amend DTAA (Double Taxation Avoidance Agreement).  DTAA was signed between India and Australia in__.
a) 1990
b) 1991
c) 1992
d) 1995
Answer: (b) 1991

61. 
The leaders of the CSTO (Collective Security Treaty Organisation) on 21 December 2011 agreed that the deployment of foreign bases in their territory will be done with the approval of all partners of the defence alliance. Which one of the following nations is not the member of CSTO?
a)Armenia
b) Russia
c) China
d) Uzbekistan
Answer: (c) China


62.    A parliamentary committee on 13 December 2011 rejected the proposal to allow what percentage foreign direct investment in the insurance sector?
a.    51%
b.    49%
c.    43%
d.    29%
Answer: (b)

63.    According to data from research body All India Organisation of Chemists and Druggists (AIOCD), Indian drugmakers posted a certain per cent month-on-month growth in sales of November 2011 which was the highest in the past 14 months. What was the per cent of sales growth projected for the month?
a.    23%
b.    31%
c.    21%
d.    43%
Answer: (c)

64.    The government waived loan of handloom weavers in India to help revive the sector under the scheme of Revival, Reform and Restructuring Package for Handloom Sector. What amount of loan was waived?
a.    Rs 548.35 crore
b.    Rs 420.66 crore
c.    Rs 506.64 crore
d.    Rs 3521 crore
Answer: (d)

65.    Food inflation fell to nearly a four-year low at what per cent for the week ended 3  December  20112 due to significant fall in prices of wheat and vegetable owing to seasonal factors?
a.    4.35%
b.    4%
c.    5.21%
d.    5.33%
Answer: (a)

66.    A committee on mutual funds, constituted by SEBI in december 2011 recommended to the regulator’s board to break down the bifurcation within the fee structure known as expense ratio. Which of the following facts are not true with regard to the above statement?
1.    Currently  mutual funds are allowed to charge up to 2.25% as expense ratio. fund houses are allowed to accept only 1.25% as asset management charges
2.    Funds with large corpuses currently charge 1.55% as expenses charges
3.    SEBI was suggested to keep overall scheme expenses unchanged at 2.25% for schemes with assets under management not exceeding Rs 400 crore
4.    Expense ratio is more than important in debt schemes where the rate of return is not hig.
a.    1 & 2
b.    3 & 4
c.    1 & 3
d.    Only 2
e.    None of the above
Answer: (d)


67.    Which player became the first player to win the Orders of Merit on both sides of the Atlantic on 11 December 2011 when he shot a closing 66 to finish third in the Dubai World Championship?
a.    Luke Donald
b.    Alvaro Quiros
c.    Rory McIlroy
d.    Paul Lawrie
Answer: (a)

68.    Which country defeated Spain 1-0 to win for the 4th time hockey’s Champions Trophy title on 11 December 2011?
a.    Pakistan
b.    New Zealand
c.    Australia
d.    Greece
Answer: (c)

69.    Name the woman squash player who on 10 December 2011 annexed the elusive women’s title while in the Senior National Squash Championship in Chennai.
a.    Sarah Fitz-Gerald
b.    Dipika Pallikal
c.    Anaka Alankamony
d.    Sushma Pillai
Answer: (b)

70.    Who defeated David Vofsonof Canada 1-6, 6-1, 10-6 in the final of the under-14 boys' section of the 23rd America Cup international tennis championship at the Miccosukee Tennis Club in Miami?
a.    Evgeny Tyurnev
b.    Bobby Mahal
c.    Fernando Gonzalez
d.    Sumit Nagal
Answer: (d)


71.    Which squash player retained the men's crown in the Senior National Squash Championship in Chennai on 10 December 2011?
a.    Saurav Ghosal
b.    Harinder Pal Sandhu
c.    Rohit Thanwani
d.    Cyrus Poncha
Answer: (a)

72.  NASA’s Kepler mission recently discovered a Habitable Earth-like planet__.
a) Kepler 22-b
b)Kepler-22 b
c) Kepler 22-c
c) kepler 22-a
Answer: (b) Kepler-22b


73.  Which one of the following countries recently approved the bill that reformed the rules on the amount of land farmers must preserve as forest?
a) Brazil
b) India
c) USA
d) China
Answer: (a) Brazil

74. The Labour Party conference in Australia approved Uranium Exports to India.  What is the atomic number of Uranium?
a) 92
b) 82
c) 88
d) 86
Answer: (a) 92

75. Scientists produced the most detailed map of Antarctica called BEDMAP. Consider the following statements on BEDMAP:
i) This is the second generation of the digital BEDMAP.
ii) It incorporates 27 million measurement points.
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Both i and ii are incorrect.
Answer: (a) Both i and ii are correct

76.    An icon of Indian cinema and evergreen star Dev Anand died at the age of 88 in London on 3 December 2011 (4 December according to IST) after suffering a massive cardiac arrest. Which of the following facts about him is/are not true?
2.    Dev Anand started his career with Prabhat Films' Hum Ek Hain (1946) soon after he joined IPTA
3.    Anand started producing films after the success of Ziddi. He launched his own company Navketan in 1949 which, by 2011, had produced 31 films
4.    His first colour film, Johny Mera Naam with Waheeda Rehman was based on the novel of the same name by R. K. Narayan
5.    The Government of India honoured him with the Padma Bhushan in 2001 and the Dadasaheb Phalke Award in 2002
a.    1 & 4
b.    Only 3
c.    2 & 4
d.    1 & 4
Answer: (b)


77. The Golden Peacock Award for the Best Film was given to which of the following films at the 42nd International Film Festival of India which came to an end at the Kala Academy in Panaji, Goa on 3 December 2011?
a.    Russian film Elena
b.    an Israeli film Restoration
c.    Columbian Film Porfirio
d.    Malayalam film Adaminte Makan Abu
Answer: (c)

78. Readers of international travel magazine Condé Nast Traveller voted which city in Rajasthan as the best leisure destination in India?
a.    Jaipur
b.    Udaipur
c.    Jaisalmer
d.    Bikaner
Answer: (b)

79.  The state assembly of Bihar passed the Bihar Lokayukta  Bill 2011. Consider the following statements on the features of the bill:
i) The bill will have Chief Minister, ministers, former chief ministers, the speaker of the vidhan sabha and chairman of the legislative council, legislative council, legislators and former legislators under its purview.
ii) The bill provides for a three-member Lokayukta, which will have at least two members from the judiciary.
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct

80.  The Chhattisgarh government on 7 December 2011 decided to raise the percentage of reservation for the scheduled tribes and schedule castes. The STs will now get __ whereas the SCs will get_ reservation.
a) 32; 12
b) 12; 32
c) 32; 32
d) 12; 12
Answer: (a) 32; 12


81.    Brazil's former football captain, Socrates died of septic shock on 4 December 2011 in Sao Paulo. Which of the following facts mentioned below about Socrates is/are not true?
2.    Socrates Brasileiro de Souza Viera de Oliveira made his international debut in 1979 and captained Brazil at the 1982 and 1986 World Cups
3.    Brazil won 1986 World Cup under his captaincy
4.    Socrates won 60 caps and scored 21 goals in his seven-year Brazil career. He had scored 25 goals in 63 games for Brazil
5.    He was notable for the use of the backheel and was also known as the Golden Hee and the Big Thin One.
a.    1 & 3
b.    Only 2
c.    2 & 3
d.    1 & 4
Answer: (b)

82. World Aids Day is observed anually on 1 December 2011. What was the theme of World AIDS Day 2011?
1.    Getting to Zero
2.    Stigma and Discrimination
3.    Women & AIDS
4.    Force For Change: World AIDS Campaign With Young People
Answer: (a)

83. In 2011, the theme for the International Day of Person’s With Disability was- Together for a better world for all: Including persons with disabilities in development. Which day is anually observed as World Disability Day (WDD)?
a.    2 December
b.    5 December
c.    3 December
d.    8 December
Answer: (c)

84.  The one-day Bonn conference on Afghanistan’s future ended on 5 December 2011. Bonn is the capital of_.
a) Germany
b) UK
c) Spain
d) France
Answer: (a) Germany

85.  Turkey announced a New Set of Sanctions against Syria. Turkey is located to the__ of Syria.
a) North
b) South
c) East
d)West
Answer: (a) North

86.  The Labour Party conference in Australia approved Uranium Exports to India. Consider the following statements:
i) The Conference was held in Sydney.
ii) Australia possesses approximately 40 percent of the world’s known uranium reserves.
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct


87.    Which country won its fifth Davis Cup title after Rafael Nadal defeated Argentina’s Juan Martin del Potro 1-6 6-4 6-1 7-6 (0) on 4 December 2011?
a.    Switzerland
b.    Spain
c.    USA
d.    France
Answer: (b)

88.    Who won the Fukuoka men's marathon in Japan winning the 42.195km race in 2hrs 7mins and 36secs on 4 December 2011?
a.    Josphat Ndambiri
b.    Mwangi
c.    Yuki Kawauchi
d.    Joan Bolt
Answer: (a)

89.    Which English batsman on 6 December 2011 received Member of the Order of the British Empire (MBE) medal from Britain's Queen Elizabeth II at Buckingham Palace?
a.    Andrew Strauss
b.    Andrew Strauss
c.    Alastair Cook
d.    Steve Finn
Answer: (c)

90.    According to the latest ICC ranking released on 7 December 2011, India's R Ashwin moved into top 20 of the ICC ODI bowling charts for the first time in his career. What is the position of Virat Kohli in the list?
a.    3rd
b.    4th
c.    5th
d.    7th
Answer: (b)

91.    Name the Broadcaster which on 8 December 2011 announced a new five-year contract with Cricket Australia, a deal which for the first time will give them the rights to showcase two of Indian cricket teams' visits Down Under?
a.    Ten Sports
b.    DD Sports
c.    Zee Sports
d.    ESPN STAR Sports
Answer: (d)


92.    The UPA-II Government set up an expert group to suggest restructuring of power utilities of seven major States. Which of the following  statements given below are not true in this context?
2.    The expert group headed by Planning Commission member (Energy) B. K. Chaturvedi is expected to submit its report by March 2012.
3.    The group was entrusted with the responsibility to make an assessment of the cumulative losses of distribution utilities of seven major States.
4.    Uttar Pradesh and tamil Nadu are not amon gthe list of seven states where the power utility structure is to be restructured.
5.    The expert group will have to suggest a strategy for capital restructuring of these power discoms (distribution companies), including commitment by other stakeholders like State governments.
a.    1 & 4
b.    2 & 4
c.    Only 3
d.    Only 1
Answer: (c)

93. Which stock exchange in India launched operations on the National Stock Exchange (NSE) platform on 28 November 2011 and became the only stock exchange in India to offer facility to trade on three trading platforms?
a.    Guwahati Stock Exchange
b.    Bombay Stock Exchange
c.    MCX Stock Exchange (MCX-SX)
d.    Ahmedabad Stock Exchange
e.    Calcutta Stock Exchange
Answer: (e)

94. The Union government on 28 November 2011 asserted that a certain percentage sourcing under FDI in multi-brand retail has been made mandatory from Indian MSEs only. Quote the per centage.
a.    23%
b.    30%
c.    33%
d.    49%
Answer: (b)

95. According to the the quarterly public debt management report released by the Finance Ministry on 28 November 2011, the Indian government's internal debt rose during the second quarter (July-September) of 2011-12.The internal debt to GDP ratio increased to what per cent of GDP during second quarter of 2011-12 from 31.4% in the April-June quarter?
a.    31.9%
b.    31.3%
c.    32.3%
d.    33%
Answer: (c)

96.    The government’s three oil marketing companies (OMCs) on 29 November 2011 cut petrol prices by what amount. It would now cost Rs 65.64 in Delhi.
a.    Rs 0.50 per litr
b.    Rs 0.70 per litr
c.    Rs 0.78 per litr
d.    Rs 0.82 per litr
Answer: (c)


97.    Which of the following facts regarding the acclaimed and eccentric British film director Ken Russell who died on 27 November 2011 is/are not true?
2.    Russell is best known for controversial films including Women In Love and The Devils.
3.    Russell's first feature film was French Dressing (1963), a comedy loosely based on Roger Vadim's And God Created Woman.
4.    Vanessa Redgrave won the Oscar the Oscar for Best Actress in a Leading Role for her performance in Women In Love directed by Ken
5.    Ken Russell (1927-2011) won a BAFTA in 1969 for creative contribution to television.
a.    2 & 3
b.    Only 4
c.    Only2
d.    Only 3
Answer: (d)

98. Soviet dictator Joseph Stalin’s only daughter, Lana Peters, who had defected to the US while in India at the height of the Cold War died on 22 November 2011 in Wisconsin. Which of the following facts about her is not true?
1.    At her birth, on 28 February 1926 she was named Svetlana Stalina.
2.    She took the name Lana Peters upon marrying architect William Wesley Peters in the US. Peters became a United States citizen in 1978.
3.    Her first memoir, Only One Year, was published in 1967 and made more than $2.5m (£1.6m). In 1969 she recounted her journey from the Soviet Union in a second memoir, Twenty letters to a Friend.
4.    She returned to the Soviet Union briefly in 1984. She had defected to the US in 1967
a.    Only 1
b.    Only 2
c.    Only 3
d.    Only 4
Answer: (c)

99. Which film was judged the Best Picture at the 2011 New York  Film Critics Circle Awards which announced its winners on 29 November on its official Twitter feed?
a.    The Artist
b.    The Iron Lady
c.    Tree of Life
d.    The Help
Answer: (a)

100.  India on 27 November 2011 signed revised DTAA (Double Taxation Avoidance Agreement) with which one of the following countries?
a) Nepal
b) Bhutan
c) Pakistan
d) Sri Lanka
Answer: (a) Nepal

101.  The Arab League on 27 November 2011 imposed a set of sanctions against Syria for its failure to comply with the League mediated peace plan to end violence in the country.  When was Arab league set up?
a) 22 March 1945
b) 21 august 1945
c) 22 March 1946
d) 22 September 1950
Answer: (a) 22 March 1945

102. 
Which one of the following countries recently passed a bill, the Vested Properties Return (Amendment) Bill 2011?
a) Pakistan
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Sri Lanka
Answer: (b) Bangladesh


103.    The Election Commission announced on 28 November that by-elections to Rajya Sabha seats in 2 states would be held on 22 December 2011. Which are the two states where the by-elections are to be held?
a.    Assam and Arunachal Pradesh
b.    Nagaland and Arunachal Pradesh
c.    Orissa and Bihar
d.    Assam and Bihar
Answer: (d)

104.    Eminent Assamese litterateur and Jnanpith award winner, Indira Goswami, popularly known as Mamoni Raisom Goswami passed away in Guwahati on 29 November 2011. Which of the following facts regarding her is/are not true?
1.    Goswami who was an expert in Ramayani studies, published her first collection of short stories Chinaki Morom at the age of 20.
2.    She won the Sahitya Akademi Award for her powerful novel Dasarathir Khoj in 1982
3.    She was India's first Principal Prince Claus Laureate.
4.    Dr. Goswami in 2004 mediated between the Centre and the ULFA and succeeded in convincing both the government and the ULFA to come forward for negotiations
a.    1 & 2
b.    Only 2
c.    Only 3
d.    3 & 4
Answer: (b)


105.    Social activist who was chosen for the Basava award for the year 2010 for excellence in service in the social sector by the Karnataka State Government?
a.    C.R. Neelakandan
b.    Reetika Khera
c.    Medha Patkar
d.    Aruna Roy
Answer: (c)

106.  Which one of the following governments launched Kishori scheme for adolescent girls?
a) Delhi State government
b) Haryana state government
c) Bihar state government
d) Orissa state government
Answer: (a) Delhi State Government

107.  Which one of the state governments gave Kahtedari rights to its farmers occupying the custodian land in Alwar, Sriganganagar, Bharatpur and Hanumangarh.?
a) Rajasthan
b) Bihar
c) Haryana
d) Uttar Pradesh
Answer: (a) Rajasthan


108.  The Delhi Assembly on 1 December 2011 passed the Delhi Municipal Corporation, MCD (Amendment) Bill -2011 to trifurcate the Civic body with voice vote. The MCD came into existence on__.
a) 7 April 1958
b) 5 April 1950
c) 10 March 1960
d) 2 November 1990
Answer: (a) 7 April 1958


109.  Scientists identified genes that can increase a person’s risk of developing multiple myeloma by 30 percent.  Consider the following statements on multiple myeloma:
i) Multiple myeloma is also known as plasma cell myeloma or Kahler’s disease.
ii) It is a cancer of plasma cells.
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct

110.  As per the report compiled by British-based firm Maplecroft, which one of the following countries is top greenhouse gas emitter?
a) India
b) USA
c) China
d) Japan
Answer: (c) China

111.  NASA launched rover, nicknamed Curiosity to explore the planet Mars. The rover was launched from which one of the following province of USA?
a) Florida
b) Texas
c) Washington
d) California
Answer:  (a) Florida

112. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 1 December 2011 approved 1656 crore rupees scheme for __ of Yamuna Action plan.
a) phase-3
b) phase-2
c) phase-1
d) phase-4
Answer: (a) phase-3

113.  The first Eld’s deer was born via in vitro fertilization in Thailand.
i) Eld's Deer is also known as the Thamin or Brow-antlered Deer.
ii) It is an endangered species of deer indigenous to southeastern Asia. 
Consider the following statements:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct


114.    Which real eastate major company acquired the additional 26 per cent stake in its joint venture company with Hilton Hotel from Aro Participation Ltd and Splendid Property Company Ltd, affiliates of Hilton International?
a.    Larsen & Toubro Limited
b.    DLF
c.    Punj Lloyd Limited
d.    Tata Construction & Projects Ltd
Answer: (b)

115.    Which Power distribution company on 5 December 2011 announced change of its name to Tata Power Delhi Distribution Limited?
a.    North Delhi Power Limited (NDPL)
b.    Adani Power
c.    Lanco Infratech
d.    CLP Power
Answer: (a)

116.    Name the mobile phone operator in India which decided to renew its contract with Nokia Siemens Networks (NSN) to manage and maintain its networks in eight circles for three years.
a.    BSNL
b.    Idea Cellular
c.    Bharti Airtel
d.    Uninor
Answer: (c)

117.   
Retail entrepreneur Kishore Biyani exited his financial services through two separate transactions worth over Rs 1000 crore. Which company purchased Pantaloon's 26% stake in its insurance Future group’s joint venture Future Generali Life for Rs 250-300 crore?
a.    Deccan Chronicle
b.    Investment Trust ( IITL)
c.    RIL
d.    Tata group
Answer: (b)

118.   
Which bank signed a memorandum of understanding with Life Insurance Corporation of India (LIC) to use the National Electronic Funds Transfer (NEFT) facility  to facilitate electronic funds transfer of policy payments to policyholders?
a.    IDBI
b.    Corp Bank
c.    Indian Overseas Bank
d.    Dhanlaxmi Bank
Answer: (d)


119. Bank lending to the priority sector grew at what percentagein October 2011 on an annual basis due to lower offtake by agriculture and MSME segments as well as decline in micro credit?
a.    10%
b.    12%
c.    13.7%
d.    8.3%
Answer: (a)


120. With the inauguration of the first state-of-the-art ATDC-SMART (Skill for Manufacturing Apparels through Research and Training) in Egmore, Chennai, the Ministry of Textiles launched which of the following schemes?
a.    National Technology Mission for Technical Textiles
b.    Integrated Skill Development Scheme
c.    Technology Upgradation Fund Scheme (TUFS) For Textile
d.    Rural Textiles Technology Development Skill
Answer: (b)

Wednesday, January 25, 2012

Padma Awards-2012


The President of India has approved the conferment of Padma Awards-2012. This year the President has approved 109 awards including one duo case (counted as one) and 14 in the category of Foreigners/ NRIs/ PIOs/ Posthumous. These comprise 5 Padma Vibhushan, 27 Padma Bhushan and 77 Padma Shri Awards. There are 19 ladies among the awardees.

Padma Awards, the country’s highest civilian awards, are conferred in three categories, namely, Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri. The Awards are given in all disciplines/ fields of activities, viz. art, social work, public affairs, science and engineering, trade and industry, medicine, literature and education, sports, civil service, etc. ‘Padma Vibhushan’ is awarded for exceptional and distinguished service; ‘Padma Bhushan’ for distinguished service of high order and ‘Padma Shri’ for distinguished service in any field. The awards are announced on the occasion of Republic Day every year.

The awards are conferred by the President of India at a function held at Rashtrapati Bhawan sometime around March/ April.

Padma Vibhushan


Sl No.
Name
Discipline
State/ Domicile
1.    
Shri K G Subramanyan
Art-Painting & Sculpture
West Bengal
2.    
Late Shri Mario De Miranda
Art-Cartoonist
Goa*
3.    
Late (Dr.)Bhupen Hazarika
Art- Vocal Music
Assam*
4.    
Dr. Kantilal Hastimal Sancheti
Medicine - Orthopedics
Maharashtra
5.    
Shri T V Rajeswar
Civil Service
Delhi

Padma Bhushan

Sl No.
Name
Discipline
State/ Domicile

  1.  
Smt. Shabana Azmi
Art - Cinema
Maharashtra

  1.  
Shri Khaled Choudhury
Art - Theatre
West Bengal

  1.  
Shri Jatin Das
Art - Painting
Delhi

  1.  
Pandit Buddhadev Das Gupta
Art - Instrumental Music - Sarod
West Bengal

  1.  
Shri Dharmendra Singh Deol alias Dharmendra
Art - Cinema
Maharashtra

  1.  
Dr. Trippunithwra Viswanathan Gopalkrishnan
Art - Classical vocal and instrumental music
Tamil Nadu

  1.  
Ms. Mira Nair
Art - Cinema
Delhi

  1.  
Shri M.S. Gopalakrishnan
Art - Instrumental Music-Violin
Tamil Nadu

  1.  
Shri Anish Kapoor
Art - Sculpture
UK*

  1.  
Shri Satya Narayan Goenka
Social Work
Maharashtra

  1.  
Dr. (Judge) Patibandla Chandrasekhar Rao
Public Affairs
Germany*

  1.  
Shri George Yong-Boon Yeo
Public Affairs
Singapore*

  1.  
Prof. Shashikumar Chitre
Science and Engineering
Maharashtra

  1.  
Dr. M S Raghunathan
Science and Engineering
Maharashtra

  1.  
Shri Subbiah Murugappa Vellayan
Trade and Industry
Tamil Nadu

  1.  
Shri Balasubramanian Muthuraman
Trade and Industry
Maharashtra

  1.  
Dr. Suresh H. Advani
Medicine - Oncology
Maharashtra

  1.  
Dr. Noshir H Wadia
Medicine-Neurology
Maharashtra

  1.  
Dr. Devi Prasad Shetty
Medicine-Cardiology
Karnataka

  1.  
Prof. (Dr.) Shantaram Balwant Mujumdar
Literature and Education
Maharashtra

  1.  
Prof. Vidya Dehejia
Literature and Education
USA*

  1.  
Prof. Arvind Panagariya
Literature and Education
USA*

  1.  
Dr. Jose Pereira
Literature and Education
USA*

  1.  
Dr. Homi K. Bhabha
Literature and Education
UK *

  1.  
Shri N Vittal
Civil Service
Kerala

  1.  
Shri Mata Prasad
Civil Service
Uttar Pradesh

  1.  
Shri Ronen Sen
Civil Service
West Bengal

Padma Shri


Sl No.
Name
Discipline
State/ Domicile

  1.  
Shri Vanraj Bhatia
Art - Music
Maharashtra

  1.  
Shri Zia Fariduddin Dagar
Art - Music - vocal
Maharashtra

  1.  
Smt. Nameirakpam Ibemni Devi
Art - Music- Khongjom Parba
Manipur

  1.  
Shri Ramachandra Subraya Hegde Chittani
Art - Yakshagana dance drama
Karnataka

  1.  
Shri Moti Lal Kemmu
Art - Playwright
Jammu and Kashmir

  1.  
Shri Shahid Parvez Khan
Art - Instrumental Music-Sitar
Maharashtra

  1.  
Shri Mohan Lal Kumhar
Art - Terracotta
Rajasthan

  1.  
Shri Sakar Khan Manganiar
Art - Rajasthani Folk Music
Rajasthan

  1.  
Smt. Joy Michael
Art - Theatre
Delhi

  1.  
Dr. Minati Mishra
Art - Indian Classical Dance-Odissi.
Orissa

  1.  
Shri Natesan Muthuswamy
Art - Theatre.
Tamil Nadu

  1.  
Smt. R. Nagarathnamma
Art - Theatre
Karnataka

  1.  
Shri Kalamandalm Sivan Nambootiri
Art - Indian Classical Dance- Kutiyattam
Kerala

  1.  
Smt. Yamunabai Waikar
Art - Indian Folk Music-Lavani.
Maharashtra

  1.  
Shri Satish Alekar
Art - Playwright
Maharashtra

  1.  
Pandit Gopal Prasad Dubey
Art - Chhau dance and choreography
Jharkhand

  1.  
Shri Ramakant Gundecha #
Art - Indian Classical Music- Vocal
Madhya Pradesh
Shri Umakant Gundecha #
Art - Indian Classical Music- Vocal
Madhya Pradesh

  1.  
Shri Anup Jalota
Art-Indian Classical Music- Vocal
Maharashtra

  1.  
Shri Soman Nair Priyadarsan
Art - Cinema- Direction
Kerala 

  1.  
Shri Sunil Janah
Art-Photography
Assam


  1.  
Ms. Laila Tyebji
Art-Handicrafts
Delhi

  1.  
Shri Vijay Sharma
Art-Painting
Himachal Pradesh

  1.  
Smt. Shamshad Begum
Social Work
Chattisgarh

  1.  
Smt. Reeta Devi
Social Work
Delhi

  1.  
Dr. P.K. Gopal
Social Work
Tamil Nadu

  1.  
Smt. Phoolbasan Bai Yadav
Social Work
Chattisgarh

  1.  
Dr. G. Muniratnam
Social Work
Andhra Pradesh

  1.  
Shri Niranjan Pranshankar Pandya
Social Work
Maharashtra

  1.  
Dr. Uma Tuli
Social Work
Delhi

  1.  
Shri Sat Paul Varma
Social Work
Jammu and Kashmir

  1.  
Smt.Binny Yanga
Social Work
Arunachal Pradesh

  1.  
Shri Yezdi Hirji Malegam
Public Affairs
Maharashtra
  1.  

Shri Pravin H. Parekh
Pubic Affairs
Delhi

  1.  
Dr. V. Adimurthy
Science and Engineering
Kerala

  1.  
Dr. Krishna Lal Chadha
Science and Engineering - Agriculture
Delhi

  1.  
Prof. Virander Singh Chauhan
Science and Engineering
Delhi

  1.  
Prof. Rameshwar Nath Koul Bamezai
Science and Engineering
Jammu and Kashmir

  1.  
Dr. Vijaypal Singh
Science and Engineering - Agricultural Research
Uttar Pradesh

  1.  
Dr. Lokesh Kumar Singhal
Science and Engineering
Punjab

  1.  
Dr. Yagnaswami Sundara Rajan
Science and Engineering
Karnataka

  1.  
Prof. Jagadish Shukla
Science and Engineering
USA*

  1.  
Ms. Priya Paul
Trade and Industry
Delhi

  1.  
Shri Shoji Shiba
Trade and Industry
Japan*

  1.  
Shri Gopinath Pillai
Trade and Industry
Singapore*

  1.  
Shri Arun Hastimal Firodia
Trade and Industry
Maharashtra

  1.  
Dr. Swati A. Piramal
Trade and Industry
Maharashtra

  1.  
Prof. Mahdi Hasan
Medicine-Anatomy
Uttar Pradesh

  1.  
Dr. Viswanathan Mohan
Medicine - Diabetology
Tamil Nadu

  1.  
Dr. J. Hareendran Nair
Medicine - Ayurveda
Kerala

  1.  
Dr. Vallalarpuram Sennimalai Natarajan
Medicine - Geriatrics
Tamil Nadu

  1.  
Dr. Jitendra Kumar Singh
Medicine - Oncology
Bihar

  1.  
Dr. Shrinivas S. Vaishya
Medicine-Healthcare
Daman and Diu

  1.  
Dr. Nitya Anand
Medicine - Drugs Research
Uttar Pradesh

  1.  
Late Dr. Jugal Kishore
Medicine - Homoeopathy
Delhi *

  1.  
Dr. Mukesh Batra
Medicine-Homeopathy
Maharashtra

  1.  
Dr. Eberhard Fischer
Literature and Education
Switzerland*

  1.  
Shri Kedar Gurung
Literature and Education
Sikkim

  1.  
Shri Surjit Singh Patar
Literature and Education - Poetry
Punjab

  1.  
Shri Vijay Dutt Shridhar
Literature and Education - Journalism
Madhya Pradesh

  1.  
Shri Irwin Allan Sealy
Literature and Education
Uttarakhand

  1.  
Ms. Geeta Dharmarajan
Literature and Education
Delhi

  1.  
Prof. Sachchidanand Sahai
Literature and Education
Haryana

  1.  
Smt. Pepita Seth
Literature and Education
Kerala

  1.  
Dr. Ralte L. Thanmawia
Literature and Education
Mizoram

  1.  
Shri Ajeet Bajaj
Sports - Skiing
Delhi

  1.  
Smt. Jhulan Goswami
Sports - Women`s Cricket
West Bengal

  1.  
Shri Zafar Iqbal
Sports-Hockey
Uttar Pradesh

  1.  
Shri Devendra Jhajrija
Sports - Athletics- Paralympics
Rajasthan

  1.  
Shri Limba Ram
Sports - Archery
Rajasthan

  1.  
Shri Syed Mohammed Arif
Sports - Badminton
Andhra Pradesh

  1.  
Prof. Ravi Chaturvedi
Sports- Commentary
Delhi

  1.  
Shri Prabhakar Vaidya
Sports-Physical Education
Maharashtra

  1.  
Shri T. Venkatapathi Reddiar
Others-Horticulture
Puducherry

  1.  
Dr. K. (Kota) Ullas Karanth
Others-Wildlife Conservation and Environment Protection
Karnataka

  1.  
Shri K Paddayya
Others-Archaeology
Maharashtra

  1.  
Shri Swapan Guha
Others-Ceramics
Rajasthan

  1.  
Dr. Kartikeya V. Sarabhai
Others - Environmental Education
Gujarat

Note: * indicates awardees in the category of Foreigners / NRIs/ PIOs/ Posthumous.
            # indicates duo case.