Monday, October 3, 2011

CURRENT AFFAIRS PRACTICE QUESTIONS FOR APPSC GROUP-II

1. Consider the following statements :
1. The yonex- sunrise Indian open badminton Grand prix Gold was held in Chennai.
2. 19 countries are participating in the tournament, carrying a prize money of $ 150000.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

2. Consider the following statements :
1. Vishwanathan Anand retained the FIDE World Chess championship, defeating BulgarianVeselin Topalov.
2. Anand become the undisputed World Chess champion after winning an eight player tournament in 2007.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

3. Consider the following statements :
1. Sushil Kumar won his first ever Gold Medal in the Asian Wrestling held in New Delhi.
2. Sushil won the bronze medal in the Olympic game of 2008.
Which of the above statement is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

4. Consider the following statements :
1. India and Pakistan were declared joint Champions of the Sultan Azlan Shah hockey tourament after the final was abandoned due to rain.
2. The sultan Azlan Shah hockey tournament was first started in 1983 in Indonesia.
Which of the above statements is/areincorrect?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

5. Consider the following statements :
1. Rafal Nadal beat Roger Federer to win the Madrid Masters.
2. Nadal collected his 18th Career Masters 1000 title, one more than Adre Agassi and two ahead of Federer.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

6. Which of the following statement is incorrect?
(a) Rafal Nadal won the French Open by defeating Robin Sodeling.
(b) Nadal has won the title fifth time, this has put him second on the all time list of French open winners, one behind Bjorn Borg.
(c) It was also first time he had won the French open title without dropping a set.
(d) In men’s doubles Daniel Mestor and Nenad Zimonjic beat Leander paes and Lukas Dlouhy.

7. With regard to African World Cup history. Which was the first of Africa’s team to appear in the FIFA World Cup?
(a) Cameroon
(b) Tunisia
(c) Egypt
(d) Morocco

8. Which player is not only the best ever scorer with 15 goals but also the player who has scored in the
most number of matches, 11.
(a) Ronaldo
(b) Ronaldinio
(c) Jurgan Klinsmann
(d) Kocksis

9. Consider the following statements :
1. Brazil have won the world cups highest number of times that is 19. After that Italy and Germany in 17 and Argentina in 15.
2. In the 2010 FIFA World Cup Slovakia was the only debutant country which participated in the tournament.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

10. Who won the $ 120000 Yonex sunrise India open Grand prix gold badminton championships?
(a) Saina Nehwal
(b) Jwala Gutta
(c) Ashwini Pannapa
(d) Choo Wong mew

11. Consider the following statements :
1. Saina Nehwal completed a spectacular hat-trick of titles by Clinching the Indonesia open super series.
2. Before clinching the Indonesia open super series, she won the Indian open grand prix and then the Singapore open super series.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

12. Which of the statement is incorrect?
(a) Sharad Pawer assumed office as president of International Cricket Council (ICC) at its annual conference in Singapore.
(b) Mr. Sharad Pawer succeeded Mr. David Morgan.
(c) Mr. Pawer is only the second Indian, after Jagmohan Dalmiya to have become the highest executive of the World Cricket body.
(d) He became the 5th President of the ICC for a two year term.

13. Which player have won the $ 1.5 million women singles title at Wimbledon?
(a) Venus Williams
(b) Serena Williams
(c) Vera Zvonareva
(d) Kristyna Pliskova

14. Who won the Wimbeldon men’s single title?
(a) Rafael Nadal
(b) Tomas Berdych
(c) Marton Fucsonics
(d) Benjamin Mitchell

15. Match the following :
List-I (Players) List-II (Related Fields)
A. Deepak Mondal 1. Swimming
B. Krishna Poonia 2. Athelets
C. Sandeep Singh 3. Foot Baller
D. Rehan Poncha 4. Hockey
Codes :
    A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 3 2 4 1
(d) 4 2 3 1

16. Match the following :
List-I (Players) List-II (Related fields)
A. Jhulan Goswami 1. Boxing
B. Jagseer Singh 2. Yachting
C. Sanjeev Rajput 3. Aralympics
D. Dinesh Kumar 4. Shooting
Codes :
     A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 1 2 3 4
(c) 2 3 4 1
(d) 3 2 4 1

17. Match the following :
List-I (Players) List-II (Related fields)
A. Satish Pal         1. Athletics
B. Kuldeep Singh  2. Wrestling
C. Anita Chanu     3. Weight Lifting
Codes :
     A B C
(a) 1 2 3
(b) 2 3 1
(c) 3 2 1
(d) 2 1 3

18. Which state has won the 64th Senior National football championship ?
(a) Punjab
(b) Goa
(c) Tamil Nadu
(d) West Bengal

19. Who vbecame the first Indian and just the sixth- Asian born player to win on the PGA Tour at the wyndham championship?
(a) Arjun Atwal
(b) Vivek Inamdar
(c) Rahul Deshraj
(d) Non of the above

20. Which country has won the women’s hockey world Cup ?
(a) Netherland
(b) Argentina
(c) England
(d) Australia

21. Consider the following statements :
1. Sushil Kumar becoming the first Indian to win a world wrestling championship gold medal
2. Sushil already hold’s the Asian and commonwealth titles.
Which of the above Statement is/are in correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

22. The world Squash Federation (WSF) has decided to revive the squash world cup after a lapse of more than a decade. Last held in Eqypt in 1999, the next edition will be held in 2011 in ?
(a) New Delhi
(b) Bangalore
(c) Chennai
(d) Hydrabad.

23. Consider the following statements :
1. Rafael Nadal has completed a career Grand slam title by winning his first US open crown.
2. Nadal became the seventh man to complete a career Grand slam by wining wimbledon and the US, French and Australian open titles.
3. After winning wimbledon and the French open, Nadal joined Federer, Laver and Pete Sampras as the only man to win three slams in a row in the open era that began in 1968.
4. Presently Nadal is the world No 1 men tennis player.
Which of the above statements are correct ?
(a) 1, 3, and 4
(b) 2, and 4,
(c) 2, 3 and 4
(d) All of the above

24. Which Indian Player has been chosnen by the International Cricket Council as its ambassadors for the year 2010-11 ?
(a) Mahendar Singh Dhoni
(b) Sachin Tendulkar
(c) Rahul Dravid
(d) Virender Sehwag

25. Consider the following statements :
1. Sushil kumar Presented the Queen’s baton that had traversed 190,000 kilometres, to prince charles who declared the Games open.
2. Jacques Rogge is the present president of the International olympic Committee.
Which of the above statements is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Non of the above

26. Who have won the India’s first ever medal in the
20km walks in the common wealth Games history.
(a) Ravinder Singh
(b) Katulu Ravi Kumar
(c) Harminder Singh
(d) Sanjay Kumar

27. Consider the following statements :
1. Fifty two years after the great Milkha Singh gave the Country its first triumph in Cardiff,Krishna Poonia brought its second gold inthe women’s discuss.
2. With harwant kaour and Seema Antil taking the Silver and bronze, India Celebrated its first sweep of all medals in Common wealth Games history
Which of the above statement is/are Correct ?
(a 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

28. Who become world no. 1 golf player after a long Tiger wood’s five year reign ?
(a) Lee west wood
(b) Martin Kaymer
(c) Dammy Abogunloko.
(d) Lee-Tsen-Tang.

29. World No. 1 tennis player Rafael Nadal of spain inaugurated the Rafael Ndal Tennis Academy at the
Rural Development Trust (RDT) in ?
(a) Mumbai
(b) Bangalore
(c) Anantpur
(d) Pune

30. Who is the present No 1 women tennis player ?
(a) Coroline Wozniacki.
(b) Kim Clijsters.
(c) Vera Zvonareva
(d) Sercna Williams.

31. Which of the statement is incorrect
1. Virdhawal Khade won India’s first medal in swimming after a gap of 24 years in the Asian Games.
2. Khan Singh had won the last swimming medal for India, a silver at the 1986 Asian Games in Seoul.
3. The only gold for Indian Swimming had come through Sachin Nag in the inaugural edition of the Asiad in Delhi in 1951,
4. Virdhawal Khade won the medal in the 200m butterfly event.

32. Consider the following statements :
1. Somdev Devvarman won India’s first gold medal in Asian Games tennis Singles.
2. This is the first time Since Japan’s Toshiro Sakai in the 1974 Tehran Asiad that a player has
swept both Singles and doubles gold’s at the same games.
Which of the above Statements is/are Correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

33. The 16th Asian Games was held in ?
(a) Shanghai
(b) Beijing
(c) Guanghou
(d) Zhanjiang

34. Where was the world youth chess championship
held, Indian won three Silver and three bronze
medals in that championship.
(a) Tirana (Albania)
(b) Nis (Serbia)
(c) Por to Carras (Greece)
(d) Bern (Switzerland)

35. Consider the following statements :
1. Indian Poultry giant Venkateshwara Hatcheris has become the first Indian group to own any English Premier league.
2. They have won the English Premier League footbal club Liver pool.
Which of the above statements is/ are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answers
1. (c) 11. (c) 21. (d) 31. (d)
2. (d) 12. (d) 22. (c) 32. (c)
3. (c) 13. (b) 23. (d) 33. (c)
4. (d) 14. (a) 24. (d) 34. (c)
5. (c) 15. (c) 25. (c) 35. (a)
6. (c) 16. (c) 26. (c)
7. (c) 17. (a) 27. (c)
8. (a) 18. (d) 28. (a)
9. (c) 19. (a) 29. (c)
10. (a) 20. (b) 30. (a)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment