Saturday, April 16, 2011

Economy Related Multiple Choice Questions

1. Which of the statement is incorrect ?
(a) India has set up Sovereign Fund that would help its state-run Companies to Pursue acquisition of oil, gas, coal, LNG and other raw material in other countries in order to compete with China.
(b) Oil and natural gas corporation Videsh Limited (OVL) had been told to pursue at least one major oil and gas asset every year.
(c) OVL last year bought Imperial Energy Plc for $2.1 billion is India’s biggest energy acquisition.
(d) India’s Soverign Fund is constituted with the help of Russia. As Russia has enough experience in this regard.

2. Consider the following statements.
1. Karaikal Port is a deep-water private port at karaikal district of Puducherry.
2. India Infrastructure Fund (IIF) Which will be investing in this project. Is a fund managed by IDFC Project equity Company Limited.
Which of the above statements is\ are correct ?
(a) 1 Only
(b) 2 Only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 Nor 2.

3. Recently which Indian Company has earning its green revenue with issuance of first set of Certified Emission Reduction (CER) from its first rigistered CDM (clean Development Mechanism) Project. ?
(a) ONGC
(c) NTPC
(d) SAIL

4. Rosneft, Gazprom, and Sistema, with these oil and gas Companies, India’s company OVL has decided to join hand to jointly bid for the sakhalin - III Project in far east Russia, and gas fields in East Siberia and yamal Peninsula. These Companies belongs to :
(a) Germany
(b) Russia
(c) China
(d) Kazakhstan.

5. Which was the first state- owned company that hit the capital market to mop up about Rs16000 crore by selling its equity and issuing fresh shares to the public, as part of government’s ambitious disinvestment programme to raise the targeted Rs40,000 crore.
(a) ONGC
(b) NTPC
(c) SAIL
(d) NPCIL.

6. Which Country has hosted the communic Asia 2010, the most established infomation, Communication and technology (ICT) event in Asia.
(a) China
(b) India
(c) Sri Lanka
(d) Singapore

7. If a company get Maharatna status, then it could enhanced Its investment capacity upto -
(a) Rs. 1000 crore
(b) Rs. 2500 Crore
(c) Rs. 5000 Crore
(d) Rs. 7500 Crore

8. Consider the following Statements :
1. NTPC has examined the feasibility of setting up a coal based power plant in Bangladesh.
2. At present Bangladesh has a power generation capcity of 5000 MW. of which 83% is gas - based.
Which of the above statements is/are incorrect ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

9. Consider the following statements :
1. Bank of America - Merill Lynch, Royal Bank of Scotland and Bank of Canada are the three merchant banks Selected for helping the Public Sector Coal India Ltd. (CIL) to seal Strategic Partuership deals with coal companies in three Countries - Australia, Indonesia and U.S.
2. Coal India Ltd. (CIL) is the world’s Single largest coal Company.
Which of the above statements is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

10. NTPC has setting up of two coal-based thermal power plants in which central Asian Country?
(a) Kazakhstan
(b) Turkmenistan
(c) Uzbekistan
(d) Kyrgyzstan.

11. The planning Commission announced for setting up of an 18 member expert committee to recommend measures for efficient management of public expenditure. This Committte is headed by -
(a) Montek sing Ahluwalia.
(b) N.C. Vaidy.
(c) Deepak Parekh.
(d) C. Rangarajan.

12. Which of the statement is incorrect ?
(a) Nuclear power corporation of India Limited (NPCIL) and NTPC entered into a joint venture agreement to setup nuclear power project.
(b) S.K. Jain is the Chairman of NTPC and R.S. sharma is the Chaiman and Managing director of NPCIL.
(c) NTPC is the largest power generation company with an installed capacity of 31, 704 MW.
(d) NTPC,s. Total coal requirement for the year 2011 is about 145-150 million tonnes, of which the company is planning to import 14 million tonnes.

13. Which of these two banks are not Indian banks. As central government maintained that at least 74% equity of these banks are from ontside. So by defination they are not Indian bank.
(a) ICICI and HDFC.
(b) HDFC and Standard charter.
(c) ICICI and standard charter.
(d) Standard Charter and City Bank.

14. Match the following
List I (Chairman) List - II (Company)
A. R.S. Sharm 1. NT PC.
B. B.P. Rao 2. BHEL.
C. C. P. Singh 3. NBPPL.
(a) 1 2 3
(b) 3 2 1
(c) 2 1 3

15. Match the following
List-I (Power Plant) List-II (Location)
A. Namrup gas project 1. Assam
B. Palatana gas project 2. Tripura
C. Singruli thermal 3. Madhya Pradesh
(a) 1 2 3
(b) 3 2 1
(c) 2 1 3
(d) 3 1 2

16. Recently the World Bank has blacklisted one Indian Company for three years, for indulging in fraud and corrupt practices. As it did in 2009 to three Indian firms - Satyam Computer Service, wipro Technologies and Megasoft Consultants. The recent one is?
(a) Airtel
(b) Videocon
(c) Infosys
(d) TCS

17. Which of the statement is incorrect?
(a) Power generation capacity addition during the XI plan would be about 74000 MW, almost close to the original target of 78,577 MW.
(b) In its mid-term review, the planning commission had reduced power generation capacity addition target by over 20% to 62,374 MW for the current plan period from the original 78577 MW.
(c) During the X plan 21080 MW was added against the target of 41000 MW.
(d) “Bachat Lamp Yojna” under which incandescent bulbs are replaced by energy efficient CFLs bulbs in the country. This will result in a saving of 5000 MW of Power.

18. The Clean Development Mechanism (CDM) is an internationl organisation for approval of Carbon Credit Projects under,
(a) Intergovernmental Panel on climate change.
(b) United Nation Security Council.
(c) European Union + US Panel.
(d) United Nations Frame Work Convention on climate change.

19. With the Supreme Court’s verdict the gas dispute between the Ambani brothers. The Dadri power project in Uttar pradesh could have face an adverse impact. This is a 7800 MW power project. it belongs to?
(a) Government of India.
(b) Government of Uttar Pradesh.
(c) Anil Ambani’s Reliance Natural Resources Limited (RNRL)
(d) Mukesh Ambani’s Reliance Industry Limited (RIL).

20. Krishna-Godavari Basin (KG-D6) is a gas field from where, gas would be supply to Dadri power project in Uttar Pradesh. This basin belongs to,
(a) Government of India.
(b) Government of Andhra Pradesh.
(c) Anil Ambani’s Reliance Natural Resources Limited (RNRL).
(d) Mukehs Ambani’s Reliance Industry Limited (RIL).

21. Aimed at giving a boost to its holding of oil and gas assets abroad the oil and natural gas corporation Videsh Limited (OVL), entered into an agreement with which Latin American Country to develop a $20 billion oil project in that country?
(a) Venezuela
(b) Brazil
(c) Colombia
(d) Argentina

22. Bank of Rajasthan,one of the oldest private sector banks in the country, announced that it would merge with?
(b) SBI
(c) HDFC
(d) Punjab National Bank

23. The largest private sector bank in India is?
(a) Punjab National Bank
(b) HDFC
(c) City Bank

24. Consider the following statement :
1. The Federation of India Export organisations (FIEO) said that IT and energy sector had the potential to take Indian exports to $1000 billion or 5% of the global trade by 2020.
2. By 2020, the pharmaceutical market is anticipated to more than double to $1.3 trillion, with the E7 - Brazil, China, India, Indonesia, Mexico, Russia and Turkey accounting for one-fifth of the global pharmaceutical sales.
Which of the above statement is incorrect?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

25. Recently the Central Government has granted “Maharatna” Status to four giant public sector undertaking. Which PSU is incorrect in this following option?
(a) NTPC
(b) ONGC
(c) IOC

26. India’s complaint against the unjust seiqure of cheap generic drug consignments meant for Latin America and African nations has received a boost with the VHO terming such action “miscue of rules” against counterfeit medicines. This complain is against.
(a) E.U.
(b) USA
(c) Russia
(d) Canada

27. Recently an expert panel on the infrastracture debt fund recommended that a debt fund of Rs 50,000 Crore be set up for financing infrastracture projects and also asked the government to change rules to allow funding by pension and insurance companies. This panel is headed by?
(a) RBI Governor Subbaroa.
(b) HDFC Chief Deepak Parekh.
(c) C. Rangaranjan
(d) Montek Singh Ahluwalia

28. Recently which company has signed a MOU with the UIDAI to act as a registrar for the delivery of the unique 16-digit identify numbers to customers, making it the first institution other than state governments to sign up with UIDAI.
(a) ICICI prudent life
(b) LIC
(c) Bila Sunlife
(d) Bhartia AXA

29. NBPPL is a company for carrying out engineering, procurement and construction (EPC) contracts for power projects as well as for manufacturing and suppling equipment in India and abroad to meet the needs of power equipment in India and abroad to meet the needs of power equipment in the power sector expansion plan. This NBPPL is a 50:50 joint venture company between?
(a) NTPC and BHEL
(b) NPCIU and BHEL
(c) NTPC and NPCIL
(d) NPCIL and BDL

30. The Central Government ended a turf war between the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) and the securities and Exchange Board of India (SEBI). Saying unit linked insurance products (ULIPs) will be regulated by?
(a) IRDA
(b) SEBI
(c) Finance Ministry
(d) RBI


1. (d) 2. (c) 3. (a) 4. (b) 5. (c) 6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (a) 11. (d) 12 (b) 13. (a) 14. (a) 15. (a) 16. (b) 17. (d) 18. (d) 19. (c) 20. (d) 21. (a) 22. (a) 23 (d) 24. (d) 25. (d) 26. (a) 27. (b) 28. (b) 29. (a) 30. (a)

No comments:

Post a Comment