Tuesday, November 23, 2010


1. The oldest form of composition of the Hindustani Vocal Music is—
(A) Ghazal
(B) Dhrupad
(C) Thumri
(D) Khayal
Ans : (D)

2. Frontier Gandhi was the nickname of—
(A) Khan Abdul Gaffar Khan
(B) Vinoba Bhave
(C) None of these
(D) Mahatma Gandhi
Ans : (A)

3. Who founded the Indian National Congress ?
(A) A. O. Hume
(B) Sardar Patel
(C) Subhash Chandra Bose
(D) W.C. Bannerjee
Ans : (A)

4. The Revolt of 1857 was—
(A) A British conspiracy
(B) A revolt by rulers and landlords
(C) The first war of independence
(D) A sepoy mutiny
Ans : (D)

5. Which one of the following Indian languages does not have a Dravidian Origin ?
(A) Kannada
(B) Marathi
(C) Malayalam
(D) Telugu
Ans : (B)

6. Which of the following is a popular festival of Assam ?
(A) Durgapuja
(B) Bihu
(C) Onam
(D) Baisakhi
Ans : (B)

7. Who among the following was the exponent of Visistadvaita philosophy ?
(A) Vallabhacharya
(B) Sankaracharya
(C) Ramanujacharya
(D) Madhvacharya
Ans : (C)

8. Which of the following powers did not fight for the Tungabhadra Doab ?
(A) Pallavas and Chalukyas
(B) Cholas and later Chalukyas of Kalyana
(C) Golconda and Ahmadnagar Sultanates
(D) Vijaynagar and Bahmani Kingdoms
Ans : (C)

9. Where was the first university in modern India founded ?
(A) Bombay
(B) Calcutta
(C) Lahore
(D) Madras
Ans : (B)

10. Which one of the following is the correct chronological order of the invasions of north-west India after the fall of the Mauryas ?
(A) Bactrian Greeks—Parthians—Kushans—Hunas
(B) Bactrian Greeks—Kushans—Parthians—Hunas
(C) Parthians—Bactrian Greeks—Hunas—Kushans
(D) Parthians—Hunas—Bactrian Greeks—Kushans
Ans : (A)

11. Which of the following events made the English East India Company the legitimate masters of the Bengal Subah ?
(A) Battle of Buxar, 1764
(B) Battle of Plassey, 1757
(C) Farrukh Siyar’s Farman, 1717
(D) Ibrahim Khan’s Farman, 1690
Ans : (C)

12. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Janjira Fort : Maharashtra
(B) Asirgarh Fort : Madhya Pradesh
(C) Daulatabad Fort : Rajasthan
(D) Gingee Fort : Tamil Nadu
Ans : (C)

13. Our National song has been taken from :
(A) The essay ‘Bharat Vidhata’ written by Bankim Chandra Chattopadhyaya
(B) The magazine ‘Tatva Bodhini’ edited by Nobel laureate Rabindranath Tagore
(C) The novel ‘Durgesh Nandini’ written by Bankim Chandra Chattopadhyay
(D) The novel ‘Anand Math’ written by Bankim Chandra Chattopadhyay
Ans : (D)

14. Who designed the National Flag of independent India ?
(A) Bankim Chandra Chatterjee
(B) Rabindranath Tagore
(C) Mahatma Gandhi
(D) Pingley Venkayya
Ans : (D)

15. Who is believed to have composed the treatise ‘Nratya Shastra’ ?
(A) Brihannala
(B) Menaka
(C) Bharata
(D) Rambha
Ans : (C)

16. Who is considered as the greatest of all the Vijayanagar rulers ?
(A) Krishnadeva Raya
(B) Vira Narasimha
(C) Sadasiva Raya
(D) Rama Raya
Ans : (A)

17. Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard ?
(A) Lothal
(B) Kalibangan
(C) Harappa
(D) Mohenjo-Daro
Ans : (A)

18. Nalanda University was a great centre of learning, especially in—
(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Vaishnavism
(D) Tantra
Ans : (A)

19. ‘Lakh Baksh’ was a title given to the ruler—
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Raziya
(D) Qutub-ud-din Aibak
Ans : (D)

20. The Rathas of Mahabalipuram was built during the reign of the—
(A) Palas
(B) Cholas
(C) Rashtrakutas
(D) Pallavas
Ans : (D)

1 comment: